Dette er de vanligste feilene vi gjør med terrassen

Skal du vedlikeholde terrassen? Jobben er enkel å gjøre – men det er også noen feller å falle i. Dette er de 5 vanligste feilene vi gjør!

Ønsker du en flott uterom kan du ikke unngå å ta vare på terrassen. En velholdt terrasse er flott å se på uansett hva du skal bruke den til.

Men treplattingen slites også raskt av sol, vær og vind, og med noen få års mellomrom bør den få en overhaling for å unngå fliser under føttene, oppsprekking og et slitt og stygt utseende.

Å friske opp terrassen er slettes ikke vanskelig eller spesielt slitsomt. En god vask, innimellom en skikkelig rens, og påføring av et tynt sjikt ny beis får de fleste plattinger i god form for ytterligere noen år.

Men vær obs – ikke gjør disse fem feilene når du pleier terrassen:

1. Slurve med forarbeidet

Er det noe du ikke skal jukse med, er det rengjøringen. Sluttresultatet blir aldri bedre enn forarbeidet. Rengjør derfor godt før du går i gang med behandlingen.

Bruk gjerne et mildt rengjøringsmiddel av typen husvask før du skyller av grundig.

Det er også en fordel å fjerne gammel behandling hver andre gang terrassen skal gjenbehandles. På den måten får du tilbake den opprinnelige trefargen samtidig som beisfargen kommer mer til sin rett.

2. Bruke høytrykkspyleren

Hageslangen er din beste venn ved terrassevask. Bruk den sammen med en vaskekost, så fjerner du også fastgrodd skitt – uten å flise opp treverket.

En høytrykkmaskin blåser ut lite vann med stor fart, og kan fort ødelegge mer enn den gjør nytte. Med hageslangen skyller du effektivt med mye vann, uten å slite på treverket.

3. Glemme å beskytte omgivelsene

Terrasserens av ulikt slag kan skade både planter du gjerne vil beholde, vinduer og fasade dersom du er uheldig mens du holder på.

Bruk derfor noen minutter på å legge plast over rosebedet og dekk til hus og gjenstander som du ikke vil behandle.

4. Bomme på værmeldingen

Ved beising skal treverket være tørt og ikke for varmt. La det tørke noen dager etter vask, og påfør beis en dag det hverken regner eller er kraftig solskinn.

Hvis du beiser i direkte sollys, risikerer du at beisen tørker før den rekker å trekke ned i treet. En nybeiset platting skal heller ikke utsettes for regn – da vil det kunne oppstå skjolder.

5. Bruke unødvendig med tid og krefter

Bruk forlengerskaft når du behandler terrassen. Du sparer mye tid ved å bruke godt og riktig utstyr i stående arbeidsstilling, i stedet for å krabbe rundt på kne og male med en liten pensel.

Med jevn og god påføring vil resultatet også bli maksimalt holdbart. For mye beis kan føre til flassing, og for lite beis beskytter treverket dårlig og slites raskt.

Arbeid systematisk med et par bord av gangen. Gjør deg ferdig met disse i hele lengderetningen før du går videre til de neste bordene.

Lær mer om stell av hus og hage – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!