Velg riktig snøfreser

En snøfreser kan være greit å ty til når snøen laver ned og fonnene nærmer seg skulderhøyde. Men hvilken type snøfreser skal du velge?

– Hvilken type snøfreser du trenger, vil selvsagt avhenge av hvor i landet du bor. Det er stor forskjell på Stavanger og Tromsø i så måte, sier Dag Rune Boland, hos snøfreserspesialisten Jobu i Drøbak.

– Men generelt sett vil jeg si at den typiske villafreseren har en motorstyrke på mellom fem og ni hestekrefter. Det er også disse variantene vi selger flest av.

To varianter snøfresere

Når det gjelder selve fresemekanismen, finnes det to hovedtyper i handelen. En-trinns- og to-trinns-snøfresere. En-trinnsvariantene kaster snøen ut samtidig som den freses inn, mens i to-trinnsfreserne skrus snøen inn før den i neste trinn føres til utkastkammeret.

En-trinnsvariantene er ofte fresere med rundt fem hestekrefters motor og små hjul. De egner seg best til mindre eiendommer og plant underlag. Men har heller ikke problemer med å takle tøffere utfordringer.

To-trinnsfreserne finnes i motorstørrelser fra fem hestekrefter og oppover til maskiner på 13, 15 og 18 hestekrefter som egner seg til større oppgaver.

Arbeidsbredden til de ulike variantene varierer fra cirka 50 centimeter, og opp til over 80 centimeter.

Motor og gear

Motorene som benyttes i snøfresere er to- eller firetaktere. Generelt sett er nok firetakteren den mest miljø- og nabovennlige varianten.

En totakter både bråker mer, og krever oljeblandet bensin som forurenser langt mer.

Startsystemet er enten manuelt, eller så er freseren utstyrt med el-start som gjør oppstartsprosessen enklere.

Det finnes to hovedtyper gearoverføring på snøfresere. Den mekaniske med tradisjonelt gir, og hydrostat som gir en trinnløs overføring av kraften. Den mest driftsikre av disse er nok hydrostaten, som har færre bevegelige deler, og derfor ikke utsettes for samme slitasje som den tradisjonelle.

Snøfreser med hjul eller belte

Framdriften skjer enten med hjul eller belter. Når man møter motstand i snøen har beltevariantene en tendens til å søke seg nedover, mens hjulvariantene søker oppover. En beltevariant er lettere å tilte, men det er ingen vesentlig forskjell på evnen til å ta seg fram i snøen mellom de to typene.

Større hjul gir bedre framdrift, og det er hjulvariantene som selger mest i Norge.

Priser

Prismessig ligger snøfresere med fem til sju hestekrefters motor på rundt 10 000 kroner. Velger du en snøfreser med sju eller ni hestekrefter, må du ut med et sted mellom 15 og 20 000 kroner. Mens 11-13 hesterne koster fra 18-25 000 kroner.

– Det er ikke nødvendig å investere i en alt for stor maskin. De fleste som finnes i handelen takler alle oppgaver. Man må kanskje gå en ekstra runde for å rydde veien, men det er jo bare sunt med litt trim. Og er det takras eller brøytekanter, vil nok en større maskin rydde bort den snøen raskere, men det er ikke den store forskjellen.

Generelt sett vil en fem til ni hester være tilstrekkelig for alle villaeiere. De større variantene egner seg til borettslag og kommunale oppgaver, mener Espen Solvik i Jobu.