Velg riktig snøfreser

Gjennom fire artikler og filmsnutter gir vi deg en guide til valg av snøfreser. Først ut i serien er forskjellen mellom entrinns og totrinns snøfresere.

Twitter Print
"
"

Når snøen laver ned, er det mange som etterhvert oppdager nytten av en snøfreser. Men utvalget er stort og begrepene mange. I denne snøfreserserien forsøker vi å gi deg en guide som skal gjøre det lettere for deg å finne den rette snøfreseren for deg.

Vi starter med å se nærmere på forskjellene mellom entrinns og totrinns snøfresere, og når du bør velge hvilken. For å hjelpe oss har vi fått med oss Atle Janssen. Han er snøfreserekspert hos Bygdeservice, et felles foretak for bønder som leverer ulike tjenester, inkludert snørydding.

 

Ulike snøfresere til ulike behov
– En snøfreser behøver ikke være stor og tung med kjetting og masse fancy utstyr på. Du kan også få tak i små, nette snøfresere som gjør en like god jobb. Det som bestemmer valg av snøfreser er hvor i landet du bor, om gårdsplassen er stor eller liten, flat eller bratt, eller om den ligger inntil offentlig vei med salt i snøen som kommer inn i innkjøringen, sier Janssen.

Når det gjelder selve snøfreseren, har vi to hovdtyper: entrinns og totrinns.

– Entrinns snøfresere egner seg godt til borettslagsleiligheter og mindre oppkjørsler. For villaer og litt større gårdsplasser har vi totrinns fresere. De finnes i mange forskjellige varianter og størrelser, sier Janssen.

Se del II her!

Entrinns eller totrinns?
For å forklare forskjellene litt nøyere, ser Janssen nærmere på de to hovedtypene.

– Det som kjennetegner en entrinns snøfreser er at innmatervalsen og kastevingene sitter på samme aksel. Det gjør at du ikke kaster snøen like langt som med en to-trinns snøfreser. Entrinns snøfresere er som regel utstyrt med motorer opp til cirka fem hester, og de har også små hjul, sier han.

– På totrinns snøfresere blir snøen ført inn til kastevifta, som sitter enda litt lenger inn i freseren, og som gjør at du får en høyere kapasitet. En totrinns snøfreser har større motor, som starter på cirka sju hester og går opp til femten eller atten hester. Totrinns snøfresere har selvfølgelig også større hjul, sier Jansen.

Arbeidsbredde
Han demonstrerer en totrinns snøfresere i drift og viser hvordan den rydder vei.
– Her har vi en totrinns snøfresere som har en arbeidsbredde på 76 centimeter. En totrinns snøfreser får du fra 50 centimeter og opp til 80-90 centimeter. Pris og kvalitet henger veldig nøye sammen også på snøfreser, sier han.

Du kan lese mer om forskjellene mellom entrinns og totrinns snøfresere i en tidligere artikkel kalt Snøfresere for ulike behov.

Trykk her for å se de andre filmene!

Twitter Print

Mest leste artikler