Vedlikeholdstips for snøfreseren

For å sikre en problemfri oppstart av din snøfreser, bør du følge noen enkle råd.

Gjør klar for sesongen:
Om snøfreseren ikke starter når snøen laver ned, vil det kanskje være vanskelig å få hjelp av serviceverkstedet uten å måtte stå i kø.

Prøvestart snøfresere:
Det er ikke hyggelig å stri med en uvillig snøfresermotor når den første snøen laver ned en mørk vinterkveld. Bedre om alt er blitt sjekket og funnet i i orden en høstdag før det ble alvor.

Monter startbatteriet:
Snøfresere med elektrisk starting blir mer og mer vanlig. Sørg for at batteriet er nyladet når det settes på plass. Fest kablene til de respektive polene. Den røde kabelen skal alltid koples til plusspolen.

Rens tennpluggen:
Bruk en stålbørste og fjern eventuell sot fra elektrodene.

Sjekk at det er nok olje:
Bruk peilestaven i påfyllingsrøret, den skal ha olje til «full»-merket. Mål ikke oljenivået hvis motoren nettopp har vært i bruk, da vil det vise for lavt nivå. Er oljen misfarget, skifter du den ved å fjerne tappebolten under motoren. La den brukte oljen renne ned i et spann eller lignende, og lever den på bensinstasjonen. Viktig! Sjekk instruksjonsboken og finn ut riktig oljetype før du kjøper og fyller på ny olje.

Fyll ny bensin på tanken:
Bensin er ferskvare og bør ikke være eldre enn tre måneder. Prøvestart motoren. Sett gassreguleringen midt i mellom lav og høy. Still choken på full. Trykk tre til fire ganger på «primeren», gummihetten som spruter bensin rett inn i forgasseren, og skru på tenningen. Har du freser med startsnor, drar du den så mye ut til du kjenner motstand. La snoren gå sakte tilbake og trekk den så raskt ut igjen. Gjenta prosedyren en gang til hvis motoren ikke starter. Blir det ikke liv i den etter tre, fire forsøk, bør du kontakte en fagmann.

Kontroller at du har nok brytepinner:
Brytepinnene som også kalles skjærebolter, låser freserskovlen til akslingen som driver den. Hvis en stein, plankebit eller isklump hindrer skovlen å dreie rundt, skal brytepinnene ryke og skovlen frigjøres. Hvis du i en slik situasjon ikke har originale brytepinner å sette inn, men prøver med erstatninger som spiker, maskinskruer e.l., risikerer du at giret som driver skovlen blir ødelagt neste gang noe hindrer den å rotere.