Snøfresere for ulike behov

Snøfreser behøver ikke være store beist med snøkjetting. De kan også være små og nette. Det gjelder bare å velge riktig modell i forhold til området som skal ryddes.

Med vinteren for døra, er det igjen på tide å tenke på snømåking. Å bruke snøfreser i stedet for snøskuffe er en fin måte å holde veien fram til huset snøfri, uten å risikere ryggen.

– I dag finnes det mange alternativer å velge mellom – fra den lille elektriske snøfreseren til de virkelig store  som  kan slenge vekk nesten et tonn snø per minutt, forteller Ståle Myrvang hos Hako Ground & Garden AS.
De er generalagent for merket Toro.

Hvilken modell?
Når du skal velge snøfreser må du finne ut hvilke behov du har. Hvor stor er tomta, hvilke flater skal ryddes og hvor mye snø kommer erfaringsmessig? Dette er spørsmål som vil gi deg en pekepinn på hvilken snøfreser som vil passe deg best.

– Det holder med en 1-trinns snøfreser om du har en liten tomt med steinlagte eller asfalterte flater. Kjøp en 2-trinns snøfreser om du har stor tomt, gruslagte områder eller det er store snømengder som skal ryddes, sier Myrvang.

1-trinns snøfresere
– 1-trinns snøfresere har en hurtiggående innmaterskrue som både mater inn og kaster ut snøen. Bor du for eksempel i Oslo eller i kystområder hvor det ikke ventes mer enn 10-12 centimeter snø, klarer du deg fint med en 1-trinns snøfreser, forteller produktansvarlig ved Berema AS, Ivar Rølles. Berema AS er eneimportør av markedslederen Honda i Norge.

En 1-trinns snøfreser har direkte kontakt med underlaget og gummiskovlene på snøfreseren både rydder bort og driver den fremover. Men av samme grunn bør ikke en 1-trinns snøfresere brukes på grusgang fordi gummiskovlen går ned i underlaget og tar med seg grusen i utkastet.
   
Det finnes små 1-trinns, elektriske snøfresere som ikke er stort større enn en vanlig snøskuffe. Disse er lette å bruke og enkle å sette vekk og passer fint til de som vil rydde en gangvei ned til postkassestativet. Men du får også betydelig større 1-trinns snøfresere med en kapasitet på flere hundre kilo snø i minuttet.

(Saken fortsetter under bildet)

Om du har stor tomt, gruslagte områder eller det er store snømengder som skal ryddes bør du gå for en 2-trinns snøfreser. Har du en liten tomt med steinlagte eller asfalterte flater kan du gå for en 1-trinn

2-trinns snøfresere
Når store eller snørike flater skal ryddes for snø, bør det benyttes en 2-trinns snøfreser.

– Vil du et hakk opp, må du over på en 2-trinns snøfreser, men du klarer deg lenge med en snøfreser med rundt 5 hestekrefter. Det er en tendens til at man kjøper for store maskiner, mener Rølles.

Arbeidsbredde og motorkraft henger sammen. Jo bredere arbeidsvidden er, jo større er motorkraften. Større bredde betyr ikke nødvendigvis en mer effektiv maskin.
– Vi måler gjerne effekten per centimeter arbeidsbredde, og du får ikke mer effekt av de brede maskinene. Tvert imot kan det gå raskere med mindre maskiner, sier Rølles.
2-trinns snøfresere kan også bruks på gruset underlag, men med visse forbehold. Du bør ha en snøsåle i bunn, slik at snøhuset kommer et stykke opp fra bakken og grusen ikke blir matet inn.
– På en riktig 2-trinns snøfreser kan markfrigangen på matervalsen justeres og dermed blir grusen liggende igjen, sier Myrvang.

Før du kjøper
Det er etter hvert blitt mye å velge mellom innen snøfresere, men ikke alt er like bra.
– Ikke la deg friste av lave priser på ukjente merker, for pris og produkt henger nøye sammen når det gjelder snøfresere.  Billigprodukter er å kaste penger ut av vinduet. De har problemer med å starte, med å trekke seg fremover og med å rydde snøen, sier Rølles.

Han anbefaler at du får referanser fra andre som har snøfresere og at du henter informasjon fra fagfolk.
– Hvis du er førstegangskjøper og ikke vet så mye om snøfresere, anbefaler jeg at du går til en fagforhandler som har peiling på de driver med. Be dem om å demonstrere et par-tre merker hvis det er snø ute. Det forteller mer enn all verdens fargebrosjyrer. Spør også naboen hvor fornøyd han er med sin snøfreser, sier Rølles.