Snøfreser som passer for deg

Sjekk ut hvilket behov du har før du velger snøfreser – for å få måkt unna snøen så raskt og effektivt som mulig der du bor.

Snø mann

Hvilken snøfreser bør jeg ha?

Når man ser på snøfreser kan man velge mellom to varianter, ettrinns eller totrinns variant. Ettrinnsvarianten samler arbeidet i ett trinn og kaster den bort. Totrinnsvarianten har to bilaterale skruer som samler snøen inn mot midten der en ny skrue i stor hastighet kaster snøen ut i utkastet.

Ettrinnsvarianten er beregnet for personer med en mindre, asfaltert oppkjørsel. En etttrinns freser har et begrenset bruksområde.  Snøplogen er som regel laget av stål med en gummileppe på utsiden, som både må drive freseren fremover, samle sammen snøen og samtidig kaste denne ut.

På en totrinnsmodell er disse tre funksjonene gjort av separate deler, en saktegående skovel som samler og hakker opp snøen, en hurtiggående turbin som kaster ut snøen, samt hjul/belter som sikrer fremdrift. Alle disse delene gjør at en totrinnsmodell er større, tyngre, mer kompleks og dyrere enn en etttrinnsmodell men samtidig er den langt mer anvendelig og robust.

Det er en rekke begrensninger med en ettrinnsmodell som du bør vurdere i en beslutning mellom en ett- og en totrinnsmodell:

 • Den gummibelagte skovelen klarer ikke å «spise seg» gjennom hardpakket snø og brøytekanter da den mangler tanningen.
 • Siden skovelen er relativt hurtiggående, sammenliknet med en totrinns saktegående skovle som kun har til oppgave å fore turbinen med snø, gjør dette at den fort blir bøyd hvis du kommer borti en stein ol., noe som gir kast i maskinen. Dette må stort sett utbedres av verksted da det er vanskelig å rette opp dette uten spesialverktøy.
 • Kastelengden er begrenset. Grunnen til dette er at skovlen på en ettrinns freser går relativt sakte rundt sammenliknet med turbinen til en totrinnsmodell.
 • Hvis du har grus på gårdsplassen vil ettrinnsmodellen suge opp dette, da den gummibelagte skovlen skraper langs med bakken.
 • Den kan være tung å styre til tross for sin lave vekt. Selv en 120 kg totrinnsmodell vil ofte være lettere å styre/manøvrere enn en 35 kg ettrinnsmodell.
 • En ettrinns freser inneholder en del kompromisser, derfor er denne  best egnet hvis du har  begrensede behov for snømåking. Den er rimeligere, omtrent halv pris sammenliknet med en solid totrinnsmodell. Lett i vekt og svært kompakt, mellom 1/2 og 1/3 av vekten av en totrinnsmodell.
måke snø
Slipp unna den kjedelige snømåkingen. Foto: Getty Images.

Verdt å vite om snøfresere

 • De aller fleste fresere på markedet er svært driftsikre. Men det finnes også snøfresere på markedet som ikke holder mål.
 • Snøfresere kan vare fra 15 til 30 år.
 • Rens snøfreseren for snø etter bruk. Det er mange som fryser fast is i utkastertuten etter bruk. Når snøfreseren blir tatt i bruk vil utkasterviften sitte fast og remmen kan få skader. Dessuten må man justere snøskoene på snøfreseren etter hvilket underlag man har på tomten, enten det er grus eller asfalt.
 • En snøfreser bruker veldig lite bensin. På en tomt som har normal størrelse bruker man i snitt kun fem liter bensin på en sesong.
 • Snøfreseren bør stå inne i en garasje eller i en kjeller når den ikke er i bruk. Det finnes dessuten trekk til å ha over maskinen som kan brukes dersom maskinen må stå ute året rundt.
 • Dersom det oppstår skader på snøfresermaskinen bør kunden ta direkte kontakt med forhandleren så fort som mulig. De fleste forhandlere har løse deler som man kan kjøpe til gamle snøfresere.
 • Snøfresere er veldig effektive i bruk. En tomt på 600 kvadratmeter kan måkes i striglet stand på en halvtime til en time, litt avhengig av om tomten er flat eller kupert.

Dødmannsgrep

Det kreves ingen spesielle tekniske ferdigheter for å bruke snøfreser. Alle modeller som selges i Norge skal imidlertid være utstyrt med sikkerhetsmekanismer.

Snøfreseren skal ha dødmannsgrep som gjør at hjulene og de roterende bladene stopper dersom man slipper håndtaket. Freserne skal også ha instruksjonsbok på norsk, og dersom modellen du ser på mangler noen av disse bør du revurdere kjøpet.

For personer med redusert førlighet anbefales det å kjøpe en snøfres med fremdrift, samt at denne er trinnløs. I prinsippet betyr dette at snøfreseren ikke varierer hastighet når turtallet i motoren går opp og ned, noe som fører til en jevnere arbeidsflyt.

Folk flest foretrekker hjul

De fleste snøfresere som selges til forbrukere i Norge har hjul og ikke belter.  Beltemodellene er en del dyrere. Fordelen med belter er at snøfreseren arbeider mer stabilt.

For de som skal bruke en snøfreser på litt mindre fremkommelige plasser kan det være en fordel å kjøpe en maskin med belter.