Hvilken snøfreser er best for deg?

En snøfreser er ikke bare en snøfreser. Det gjelder å velge den modellen som passer deg og ditt behov.

Hvis du har bestemt deg for å gå til innkjøp av snøfreser, er det flere ting å tenke over før du velger modell. Noen fresere er best på terrasser og hyttetak, andre legger en fin hvit såle over gårdsplasser med grus, og andre igjen blottlegger brosteinen helt.

– Velger du en ettrinns freser, bør du ha et fast underlag, fordi den «slikker» underlaget. Dermed vil den fjerne et eventuelt grusdekke. Den gjør en finere og raskere jobb enn en totrinns på en mellomstor gårdsplass med hardt underlag, den får frem brostein fra snødekket, sier Ståle Myrvang, salgssjef i Hako Ground & Garden.
Har du grusdekke bør du altså velge en totrinnsfreser. Den legger igjen en hvit såle oppå grusen.
– Har du mye brøytekanter bør du velge totrinns. Den knuser isklumper lettere enn en entrinns.

Test styrken
Før du bestemmer deg må du sjekke om snøfreseren er kraftig nok.
– Tåler den å møte på en sparkmeie eller å finne en gjenglemt sko fra i sommer? For å sjekke om chassiet er sterkt nok, kan du stille deg midt på innmatingshuset og vugge litt, er det hardt nok merker du det, er kvaliteten dårlig, merker du det fort også, sier Myrvang.

Se forskjellige typer snøfresere her!

Støy?
Ståle Myrvang avkrefter at noen snøfresere er mer stillegående enn andre.
– Støynivået er omtrent likt på alle snøfresere. 70 prosent av alle fresere har motorer fra Briggs & Stratton, og det er ikke motoren som støyer når man freser snø, det er fresinga som er støyen. Det er lov å bruke hørselsvern. Husk at med el-start sparer du både ryggen og hjertet.
Husk også godt med klær, og vær forsiktig.
– Aldri stikk hånda di ned noe sted uten at motoren er skrudd av.

Vedlikehold
De elektriske snøfreserne trenger lite vedlikehold. Gå over skjøteledningen og se om den er hel. Den kan kortslutte hvis ledningen er slitt og møter våt snø.
– Har du bensindrevet må du bestandig huske å peile olje. Gammel bensin helles ut – bensin er ferskvare. Starter du med fjorårets bensin, stopper freseren.
Tøm alltid freseren ved siste bruk på våren, og fyll på ny nå. Vurder også om du må ha den på service. Les i bruksanvisningen for å finne ut anbefalt servicehyppighet.  
– Nye snøfresermotorer skal kjøres i 5-6 timer, og så må du bytte olje. Det er viktig, tipser Ståle Myrvang.

Se forskjellige typer snøfresere her!

Belter eller hjul?
Hako Ground & Garden og Berema er noe uenige i om belter er inn eller ut. Ståle Myrvang i Hako Ground & Garden sier at 80 prosent av salget er hjulfresere, mens markedssjef Bjørn Sommer i Berema forteller at 70 prosent av snøfreserne de selger er med belter.
– Vi opplever at beltefreser er mer populære, fordi man da også kan frese terrasser og hyttetaket, uten å skade underlaget. Marktrykket er større med en hjulfres. Men beltene er stive og hjulene lettere å manøvrere, sier Sommer.
– Belter er vanskelig og tungt å flytte på. Husk på at beltene er lange, hjul er korte. Men, på hyttetaket er belte bra. Da er det nemlig lettere å kjøre den opp stigen, sier Myrvang, som opplever gode tider i bransjen nå.
– Vi har solgt vanvittig mye snøfresere i år, to ganger så mye som vi hadde tenkt. Vi har til og med tømt lagrene i Sverige.