Finn snøfreseren som passer for deg!

Det er snø i lufta og alle rygger gruer seg. Men jobben kan jo gjøres lettere! Her får du hjelp til å velge snøfreseren som passer for deg. 

«

«

«

Etter årevis med måking, skuffing, tunge løft og vond rygg, har du endelig bestemt deg: det er på tide med en snøfreser! Men i en jungel av ulike varianter, merker og størrelser, kan det være vanskelig å vite hvilken freser du bør velge.

Og det er mange hensyn å ta: bor du i et område med mye eller lite snø? Er det fuktig snø, som i kystnære områder, eller tørr snø som på fjellet? Har du stor eller liten gårdsplass? Hva med underlaget, hvordan er det?

– Det kan være vanskelig å velge blant alle modeller og leverandører, men det er nok lurt å søke hjelp av en faghandler og gå for et kjent varemerke. En snøfreser skal jo vare i mange år, sier produktspesialist Oddmund Ihle i Husqvarna.

Ifølge Ihle bør du i hovedsak tenke over hvor stort areal som skal måkes og hvordan snøforholdene normalt er der du bor.

– Velg motorstyrke og bredde som samsvarer med dine behov. En snøfreser med kraftig motor og stor arbeidsbredde vil spare deg for tid hvis arealet er stort og dekket av dyp snø. Velg også en modell med el-start, gjerne med tilkobling mot vanlig 220V, som gjør det lettere å starte når det er kaldt, tipser Ihle.

Velg type

Det finnes to ulike typer snøfresere: ett-trinns og to-trinns. Ett-trinnsvarianten fungerer godt til mindre snøryddejobber, mens en to-trinns er mest effektiv for tung og hardpakket snø.

– To-trinns betyr at snøen føres gjennom maskinen i to trinn. Først blir den transportert gjennom mateskruen, for deretter å bli kastet ut gjennom utkastertuten av en utkastervifte. En ett-trinnsfreser har ikke utkastervifte. To-trinnsmodellene har drift på hjulene, mens en ett-trinns blir drevet forover av mateskruen, forklarer Ihle.

Belte eller hjul?

Snøfresere kommer med hjul- eller beltedrift. En snøfreser med belte arbeider mer stabilt og kan være lettere å gå med. Snøfresere med hjul er gjerne enklere å manøvrere og kommer gjerne bedre til i kroker og på trange steder. Ofte blir det en smakssak.

– De fleste kjøper snøfresere med hjul. De er enklere å bruke på mindre arealer og der underlaget er jevnt, som for eksempel i en oppkjørsel, sier Ihle, og legger til at alle skal kunne håndtere maskinen. – Velg en snøfreser med god ergonomi og enkle styresystemer, og bare la maskinen arbeide.

McCulloch Snøfreser ST68EP: Kraftig og velutstyrt to-trinns freser for store snømengder. Store hjul på 16”, justerbart håndtak og enkel manøvrering. Elektrisk start, og glidefoten i plast sikrer jevn drift og gjør mindre skade på ømfintlige overflater. Arbeidsbredde på 68 cm. Kr 13 990.

Honda HSS 970 ETS: Innmaterskruen har en spesiell konstruksjon som skjærer gjennom tung, hard eller våt snø uten store anstrengelser. Utkasterrøret betjenes enkelt via en joystick og innmaterskruen har praktisk autostopp-funksjon. Snøfreseren har hydrostatdrift, stort snøhus, lavt tyngdepunkt og er utstyrt med arbeidslys. Kr 38 900.

STH 8.67: En effektiv bensindrevet to-trinns snøfreser med MTD motor, elektrisk start, 2-hjulsdrift, clutchlåssystem og arbeidslys. Ideell til fortau, oppkjørsler, p-plasser og gårdsplasser.
Kr 9999.

Jonsered Snøfreser ST2376EP: To-trinns modell som er lett å manøvrere. Dekk med kraftig mønster for optimalt grep, varme håndtak og elektrisk start gjør den ideell for store snømengder. Arbeidsbredde 76 cm. Kr 15 999.

Stiga GGP Norway: 2-trinns freser med kraftig 249 cc motor. Snøskrue med tenner for hardpakket snø og brøytekanter. Elektrisk start for enkel igangsetting. Lys inkludert. 69 cm arbeidsbredde. 6 gir framover + 2 bakover gir full fleksibilitet og god manøvrerbarhet. Kr 14 900.

MTD Optima ME66: Justering av utkasterkanal med 4-veis joystick og fingertuppstyring er bare to av mange funksjoner som gjør det enkelt å kjøre disse snøfreserne. Har elektrisk start og utmerkete kaldstartegenskaper. 66 cm arbeidsbredde. Kr 13 990.

Husqvarna Snøfreser ST121E: Ett-trinns snøfreser som er perfekt for deg som trenger en kompakt, enkel og effektiv snøfreser. Perfekt for harde, plane og smale områder som garasjeoppkjørsler og gangveier. Godt egnet for sporadisk bruk på nysnø, 5-20 cm. Elektrisk start. Arbeidsbredde 53 cm. Kr 7990.