Få vekk snøen fort med snøfreser

Snøfreseren er rask, og effektiv i bruk for å fjerne store mengder snø. Det er ikke minst langt mer moro å bruke snøfreser når snøen skal måkes vekk enn en manuell snømåke. Her får du svar på sentrale spørmål om snøfresere.

«

«

«

─ Hvis du er lei av å bruke manuell snømåke, bør du vurdere å investere i en snøfreser, sier Birger Hagen i Grønvold Maskinservice AS.

Han har gitt oss svar på aktuelle snøfreserspørsmål.

1. Hvilke snøfresere er best til hvilket bruk?

─ Snøfresere finnes i et bredt spekter. Man må avdekke behovet sitt på forhånd, etter hvor stor mengde med snø som skal måkes. Det finnes to typer snøfresere på markedet, etttrinnsfreseren og totrinnsfreser. Den første er liten og lett, og kan sammenlignes med en liten gressklipper. Den drives fremover av innmatingsskruen. Totrinnsfreseren har et annet prinsipp, den drives forover av hjulene. Snøen kan ”blåses” vekk opptil ti meter fra der du måker.

─ Jeg synes snøfresere fra Japan er de som har best kvalitet. Vår erfaring er at det er mindre reprasjoner på disse maskinene. De har kraftigere utførte konstruksjoner og dimensjoner. Vi har størst etterspørsel etter Honda snøfresere, samt Ariens snøfresere, sier Grønvold.

Mer om snøfreser

2. Hvor driftsikre er de?

─ De aller fleste snøfreserne på markedet er svært driftsikre. Men det finnes også snøfresere på markedet som ikke holder mål.

3. Hvor lenge holder snøfreseren?

─ Snøfresere kan vare fra 15 til 30 år.

4. Hva er de beste brukertipsene for snøfresere?

─ Jeg anbefaler alle å rense snøfreseren for snø etter bruk. Det er mange som fryser fast is i utkastertuten etter bruk. Når snøfreseren blir tatt i bruk vil utkasterviften sitte fast og remmen kan få skader. Dessuten må man justere snøskoene på snøfreseren etter hvilket underlag man har på tomten, enten det er grus eller asfalt.

(Saken fortsetter under bildet)

Lei av å måke snø for hånd? Skaff deg en snøfreser. Foto: Colourbox

5. Hva koster den i drift?

─ Snøfresere bruker veldig lite bensin. På en tomt som har normal størrelse bruker man i snitt kun fem liter bensin på en sesong.

6. Hvordan bør snøfreseren oppbevares best mulig?

─ Snøfreseren bør stå inne i en garasje eller i en kjeller. Det finnes dessuten trekk til å ha over maskinen som kan brukes dersom maskinen må stå ute året rundt.

7. Hva gjør man når en del blir skadet?

─ Dersom det oppstår skader på snøfresermaskinen bør kunden ta direkte kontakt med forhandleren så fort som mulig. De fleste forhandlere har løse deler som man kan kjøpe til gamle snøfresere.

Det er også viktig å kjøpe snøfreser av en forhandler som har eget verksted. Grønvold maskinservice AS kan teste snøfresere.

8. Hvor raske er snøfreserene i bruk?

─ Snøfresere er veldig effektive i bruk. En tomt på 600 kvadratmeter kan måkes i striglet stand på en halvtime til en time, litt avhengig av om tomten er flat eller kupert.

Noen aktuelle snøfresere på markedet:

  • Stiga har flere modeller å velge mellom, fra enkle fresere til kraftigere og mer anvanserte. www.stiga.no
  • Honda snøfresere skårer høyt på kvalitet, og driftsikkerhet, www.berema.no
  • Ariens snøfresere er sikre å kjøre, og har et balansert tyngdepunkt og er enkelt å betjene, www.sovde.no
  • Husqvarna har snøfresere i mange størrelser til både villaeieren og til rekkehuseierne med høy yteevne og god brukervennlighet, www.husqvarna.no
  • Ole Chr. Bye, stort utvalg av MTD snøfresere, www.bye.no
  • Safe Motor, fører snøfreserne Snapper som er ideell for villaeiere med normal gårdsplass. Fører også snøfresere fra Briggs & Stratton og Murray. www.safemotor.no
  • Karcher Norge AS, har snøfresere med meget gode kaldstartegenskaper, www.karcher.no
  • Hako AS, Leverer Toro snøfresere med PowerMax system som gjør at freseren ikke tetter seg, www.hako.no