Slik tar du vare på plenen om høsten

Ønsker du deg fin gressplen neste sommer? Da bør du ta grep om gresset allerede nå i høst.

Slik tar du vare på plenen om høsten

Når sommeren er over, er det lett at man slutter å klippe plenen og bare lar det gro. Men det er viktig å pleie gresset på kjølige høstdager.

– Vil du ha en fin gressplen til våren er det veldig viktig å ta vare på gressmatten nå om høsten, sier Olle Berg, som har mer enn 50 års erfaring med stell av gressplener.

Svensken har skrevet boken «Gräsmattan – så lyckas du!» der han deler sine beste tips om stell av plenen gjennom hele året.

– Tar du vare på plenen nå om høsten, så blir plenen mye tidligere grønn til våren, og du forebygger soppsykdommer som kan oppstå. Det er også viktig å se til at plenen har høyt kaliuminnhold. Om vinteren fryser gresset og da trenger det kalium – det er gressets glykol, tipser Olle videre.

Hvordan stelle gresset på høsten:

  • Rak plenen grundig i løpet av høsten.
  • Gjødsle plenen en til to ganger i september – oktober. Pass på å bruke en høstgjødsel med høyt innhold av kalium og lavt nitrogeninnhold (under 4%).
  • Er høsten tørr? Da skal du vanne plenen nå og da. Ellers trenger du ikke å vanne.

Når frosten kommer – la plenen være i fred

Så fort frosten kommer bør du gå minst mulig på plenen. Tråkker du mye på plenen når det er frost eller vinter, knekker gresstråene. Dette kan føre til nedtrampede og at det dukker opp gule flekker i plenen når våren kommer.

– Det kan selvfølgelig være vanskelig å la plenen være ifred om man har barn, men da får man heller grave opp og så der senere, sier Olle Berg.

5 tips for en finere gressplen

1. For å få en grønn plen må underlaget være bra.

2. Bruk jord av bra kvalitet.

3. Jordlaget bør være minst 20-30 cm for å få gresset til å vokse ordentlig.

4. Vil du slippe ugress? Sørg for at gresset vokser tett, slik at for eksempel frø fra løvetann ikke får gode vekstforhold.

5. Har du problemer med mose? De skyldes trolig mangel på næring. Gjødsle godt med gjødsel av god kvalitet.