Slik gjenoppliver du et gammelt frukttre

Det finnes håp om gjenoppstandelse selv for gamle, neglisjerte epletrær. Men det tar minst tre år å få treet tilbake til «normalen».

Naboen vår har et gammelt epletre som ikke har blitt beskåret på mange år. De fleste greinene peker rett oppover, og i fjor kom det bare ett enkelt eple på treet.

Vi spurte derfor naboen om vi kunne få lov til å prøve å beskjære epletreet slik at det kanskje kan komme noen epler på det igjen.

Tiår med neglisjering  

Det var lett å se på epletreet at det i sin tid ble gjort en jobb for å beskjære det i riktig form. Men ifølge naboen er det ikke gjort noe særlig med treet siden han flyttet hit på 1980-tallet. Vi snakker med andre ord om cirka 30 år uten beskjæring.

For å få treet tilbake til «god gammel form», må vi derfor beregne å bruke litt tid. En gradvis beskjæring over tre år anbefales.

Årsaken til at ikke alt kan beskjæres på en gang, er at da vil treet rett og slett få skikkelig sjokk. Fjerner du for mye av treet på én gang, vil treet tro at det befinner seg i den ytterste livsfare, og dermed reagere med en voldsom skuddvekst. 

All beskjæring vil føre til skuddvekst, men jo kraftigere beskjæring, desto mer skuddvekst.

Slik redder du det gamle frukttreet

Lag en treårsplan for beskjæringen.Vår treårsplan går som følger ;

Første år

Fjern cirka 1/3 av de greinene som peker rett oppover. På grunn av plantehormonene blir det ikke frukt på greiner som peker rett til værs. Det ville også vært veldig upraktisk å plukke epler i toppen av et tre.

Det er også viktig at du fjerner alle greiner som er døde eller skadet. Greiner som krysser hverandre eller går innover i treet kan også fjernes. På 1/3 av skuddene som er igjen, klipper du toppene.

Andre år

  • Fjern igjen en god del av de opprette skuddene inne i kronen.
  • Beskjær ledegrener til utovervendene skudd, klipp igjen av toppene for å stimulere forgreining.
  • Fjern noen få grove greiner i midten av treet for å åpne for lys og sirkulasjon inne i kronen.
  • Fjern halvparten av veksten fra forrige årsvekst, men la de best utviklede utovervendende grenene være.

Tredje år

  • Fortsett å klippe av toppene på skuddene for å stimulere forgreininger.
  • Fjern sterktvoksende greiner som skyter fra greinkragene av fjernede greiner.
  • Nå bør det formes noen fruktbærende skudd. Sørg for at de får lys og luftsirkulasjon.
  • Nå bør det være mulig å forsiktig starte normale beskjæringsrutiner.

Selv om frukttreet er blitt neglisert i mange år, er det vanligvis bedre å prøve å få skikk på et gammelt tre, fremfor å sage det ned og plante nytt. Unntaket er hvis treet har sykdom som for eksempel frukttrekreft, eller det er en gammel sort som lett blir angrepet av sykdom eller skadedyr.

Lykke til med å redde treet ditt!

Sjekk ut Spirea.no for flere nyttige tips til hagen.