Slik lykkes du med kjøkkenhagen

Å dyrke egne urter og grønnsaker er den store lykken for mange. Salatblader, persille, rabarbra, ringblomster og purre kan plantes om hverandre, både for syns skyld i hagen og for å sette ekstra god smak og farge på sensommermaten.

 I maleriske omgivelser i Hardanger, der fjellene strekker seg høyt til himmels og der lyden av strie fosser og bekker, som slynger seg nedover bratte berg høres tydelig, ligger en av Norges prektigste hager. Vi er på visitt i Baroniet i Rosendal, der den gamle kjøkken- og urtehagen fra 1880-tallet er rekonstruert. Arbeidet startet i 1998. I dag er nyttehagen et praktfullt skue, som stelles av flere gartnere. Blomster, urter og grønnsaker står side om side og er på sitt aller frodigste nå i august.

Alle plantene nyttes enten som dekor eller direkte i matlagingen på Baroniets serveringssteder.

 

Agurkurt, salater, lavendel og ringblomst trives utmerket i urtehagen på Baroniet Rosendal.

Ti tips:

  • Finn egnet jord.
  • Grønnsaker vil ha god og veldrenert jord, dermed stilles det høye krav til jordsmonnet. Muldjord er aller best for kjøkkenhagen.
  • Spa opp jord til kjøkkenhagen om høsten
  • Spa opp det øverste laget og rist jorden fri for gresstuster, fjern stein, røtter og ugress. Tilsett jorden torvmuld, barkkompost eller vanlig kompost og grov sand i leirjord. Gjør dette gjerne om høsten, slik at leirklumper kan fryse i stykker i løpet av vinteren.
  • Gjødsle riktig
  • Om høsten lønner det seg også å utføre forrådsgjødsling ved omspaing. Spa gjerne om med organiske gjødselsmidler som f.eks velgjæret naturgjødsel, tang og andre organiske midler. Grunngjødsling gjøres om våren, før planting/ såing med fullgjødsel.
  • Jord med lav ph-verdi må kalkes
  • Har jorden pH-verdi på 6,5-7, trenger den ikke kalk. Jord med lav pH må kalkes med høstarbeidet.
  • Så på vårparten
  • Når jorden er tørr på vårparten og ikke lenger kleber seg til redskapen, kan du rake jorden slik at du får et jevnt såbed. Sørg for rette rader med jevn dybde, for å skille ut ugress. Fukt jorden før du sår.
  • Forkultiver plantene
  • Noen planter må venne seg til uteluft før de plantes ut. De må avherdes. Sett plantene ut noen dager når været er mildt. Øk uteperioden etter hvert i løpet av 1-2 uker. Når faren for nattefrost er over settes de ut på vokseplassen. Plant gjerne ut plantene på kvelden og vann jorden et par timer før utplanting.
  • Sats på vekselsbruk
  • Ved å unngå å så samme planteslag på samme sted som året før, minsker man faren for smitte av jordbundne sykdommer og faren for jordtretthet.
  • Prøv sortsblanding mot fluer
  • Ikke alle planter trives som naboer. Men noen kan dra nytte av hverandre. Plant gjerne gulerøtter og løk ved siden av hverandre for å holde gulrotfluer og løkfluer borte.
  • Husk på tynning og luking
  • Når plantenes hjerteblad kommer til syne, er det tid for luking og tynning. Tynningsavstanden står oppført på frøposene. Jorden bør ikke være for tørr.
  • Vann riktig
  • Det er best å vanne rikelig og sjelden enn litt og ofte.

Kilde: Den store hageboken, Orion forlag