ANNONSØRINNHOLD

Dyrk egen mat i en liten dyrkingskasse

Plant rødbeter, basilikum og salat i en dyrkingskasse i hagen. Se hvordan her!

Drivhus, drivbenk og andre dyrkingsmetoder får kjenne på trenden som har spredd seg de siste årene.

Alle vil nemlig dyrke sine egne grønnsaker, frukt og planter, og alt skal skje i vinduskarmen eller rett utenfor døren.

Ved å dyrke egen mat, får du ferske og fine grønnsaker og frukt rett på spisebordet hver eneste dag i sesongen. Legg litt tid i arbeidet og gjør det om til en hobby, slik at energien brukt blir vel verdt det når det er tid for innhøsting.

Tar lite plass

Med en dyrkingskasse får du plantet akkurat like mye som ønsker, uten at det tar for mye plass. Kassen fra Biltema er for eksempel bare 120 cm lang og 80 cm bred, slik at den egentlig fint kan stå tilgjengelig på terrassen.

Foto: Biltema

Kassene kan også stables oppå hverandre; med andre ord har du et byggesett som du selv velger hvor høyt det skal være.

Disse matvarene er perfekte til å starte med:

– Rødbete

Rødbeten trives best i fuktig og næringsrik jord på et solfylt sted. Plant gjerne frøene rett i jorden og begynn allerede nå på våren.

Legg frøene ca. 2 centimeter ned i jorden, dekk med jord og vann. Vann jevnlig og spesielt i tørre perioder, og luk ugress så fort de dukker opp. Etter ca. 90 dager kan du høste pene og friske rødbeter fra jorden.

Foto: Biltema

– Basilikum

Urten Basilikum kan plantes fra mai til juni og frøene bør dekkes av et tynt lag gjødsel. La basilikumen stå på et varmt sted og hold jorden fuktig, men ikke våt.

Etter omtrent 5 uker vil urtene være klare til å flyttes over i potter; vann lite og ofte, og plukk ugress rundt når det dukker opp.

– Salat

Fra april til august kan du så frøene til salatbladet bare et par centimeter ned i jorden. Legg et tynt lag gjødsel over, og vann godt. 

Foto: Biltema

La plantene få godt med vann gjennom de varmeste månedene, og pass på at sultne snegler og andre smådyr ikke får tak i dem.

Når bladene har blitt 10-15cm lange, kan du klippe av nesten nede ved stilken ved å dra av de ytre bladene av salathodet.

Lykke til! 

Kilde: BBC.co.uk/gardening