Spinnmøll | Slik bekjemper du larvene som spiser buskene og trærne dine

Hvis du ikke kvitter deg med spinnmøll, risikerer du at laverne spiser alle bladene på treet ditt.

Spinnmøll

Er treet eller busken din innhyllet i et hvitt spindelvev og ligner noe fra en skrekkfilm? Da er det nok spinnmøll som er tilfellet. 

Spinnmøll

Spiser busker og trær 

Selv om det ser skummelt ut så er grunnen til at busker og trær er dekket av spindelvev ikke så skremmende. Gjerningspersonen, spinnmøll er nemlig ufarlig for mennesker. 

Fra slutten av mai til midten av juni dekker spinnmøll busker og trær med sine karakteristiske hvite nett for å beskytte eggene og larvene mot sultne fugler. 

4 arter i Norge 

Spinnmøll opptrer i fire arter hos oss i Norge. Det er vanligvis eplespinnmøll, rognespinnmøll og heggspinnmøll som forekommer enkelte år i store mengder, særlig på Østlandet. 

Oftest ses det på rogn og hegg. Da blir de helt avløvet og innhyllet i  et hvitt spinn. 

Så hvis du ikke bekjemper dem, kan du risikere at larvene spiser hele hekken din eller alle bladene på treet ditt. 

Men du trenger ikke å frykte for treets liv selv om de har fått besøk av spinnmøll. Nye skudd springer ut når larvene har spist bladene, og senere på sommeren vil treet eller busken igjen få grønne blader. 

Larvene spiser opp bladene på busker og trær. Foto: Getty Images

Slik blir du kvitt spinnmøll  

Ifølge naturveileder Jes Aagaard vil trærne trolig overleve, men han advarer om at veksten til trærne kan bli hemmet. 

– Har du et epletre hjemme, så blir du nok trisk om det blir angrepet. Man skal ikke sprøyte gift på dem. Mitt beste råd er å ta en kost eller rake og slå hull i nettet slik at fuglene kan komme til. Så spiser insektetende fugler fort resten, sier Jes Aagaard, til TV2 Danmark