Slik bekjemper du bladlus uten gift

Ingen hage unngår bladlus og de formerer seg raskt. Imidlertid kan du med tidlige miljøvennlige metoder minimere bladlus skadene på plantene. Sats også på å få naturen til å hjelpe deg med å bekjempe bladlus. 

Bladlus er små insekter som kan gjøre stor skade.

Bladlus kan skade 

Bladlus er små insekter som kan gjøre stor skade. For eksempel har de fleste hageeiere opplevd tette kolonier med bladlus i rosene eller epletre skuddene. 

Bladlus skader plantene fordi de stikker et tynt sugerør inn i plantens celler for å absorbere plantesaften. Cellen dør etter stikket. Det gjør ikke så mye hvis det er et enkelt stikk, men når mange celler blir tatt, blir planten ikke lengre pen. 

Bladlus sprer seg raskt

Det som gjør bladlus til et problem, er at de formerer seg med lynets hastighet. Beregninger viser at et bladlus par som får 20 unger i løpet av fem generasjoner blir til 100.000 individer. 

Og som om det ikke var nok, så kan hunnen føde levende unger om sommeren uten hannen. Hvis man gjentar beregningen på den ukjønnede reproduksjon, snakker vi om mer enn 3 millioner individer i løpet av fem generasjoner. Derfor er det viktig å slå tilbake så snart de første angrepene er oppdaget. 

Slik blir du kvitt bladlus uten gift

På dette stadiet kan de fleste lusene ganske enkelt spyles av plantene med en hard, kald stråle fra vannslangen. De lusene som eventuelt sitter igjen etter en dusj kan du bli kvitt med etterfølgende insekt såpe. 

Insektsåpe tetter lusenes puste organer slik at de dør, men er ikke giftige. Den fungerer bare på lusene som er nær det, så det er ikke nødvendig å sprøyte over alt. 

Bruk teip! 

Bli kvitt bladlus med teip! Super enkelt triks – les hvordan du blir kvitt bladlus med teip her! 

Ikke bruk gift mot bladlus 

Det er ikke lurt å bruke gift mot bladlusene. Giften virker også på lusenes fiender, og heldigvis har bladlusen mange: 

De naturlige fiendene kan nemlig drepe mange bladlus, så det lønner seg å skape gode forhold for dem hvis du vil rosene dine og chilien din – og andre bladlus retter – i fred. En allsidig hage med mange blomster tiltrekker seg et stort antall nyttedyr. Slik er naturen lunefull – skadedyr blir nyttedyr, og den fryktede flåtten blir vår venn. 

Ikke klipp ned urtene dine 

Blomstrende skjermplanter som dill og persille tiltrekker seg et stort antall blomsterfluer, så ikke kutt urtene dine helt ned når de begynner å blomstre. En sverm av blomsterfluelarver kan nemlig sluke mellom 5-900 bladlus før den forpupper seg, og de voksne individene hjelper også. Se her 12 urter du kan dyrke hele året – kun med vann

Maur er et tegn på bladlus 

Bladlus utskiller et sterkt sukkerholdig stoff som kalles honningdugg. Og det elsker maur, så hvis du har maur i plantene dine, har du sannsynligvis også bladlus. Se her hvordan du kan styre hvor maurene er i hagen og i huset ditt