Mattilsynet advarer mot ny snegletype

Det finnes mange forskjellige typer snegler, og flere av disse er ofte uønskede hagegjester for hageeiere. Nå meldes det om en ny snegletype som ikke passer i den norske faunaen. 

Common garden snail (Cornu aspersum) ambulating swiftly across the tricky terrain of an undulating grass lawn. Although a mean-natured domestic cat is visible in the background of some of these shots please be reassured the snail escapes unharmed, hopefully to live happy ever after. Norfolk, England, UK.

Ny snegletype i funnet i Norge

Nå har Mattilsynet sendt ut et varsel om en ny snegletype som ikke hører hjemme i Norge, nemlig den brune flekkbåndsneglen. Det er spesielt grønnsaksplantene som kan skades av flekkbåndsneglen da den ikke er en del av faunaen vi har her i Norge. 

– Finner du en flekkbåndsnegle, oppfordres du til å sende inn bilder av sneglen til Planteklinikken hos Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) med stedsangivelse og størrelse, og deretter avlive den med en så rask og skånsom metode som mulig, opplyser Mattilsynet til Aftenposten

Heldigvis er sneglen lett å kjenne igjen med sitt store sneglehus som kan få en størrelse på fire centimeter. Mattilsynet foreslår at du avliver sneglen med et skarpt redskap ved å dele den i to. 


En flekkbåndsnegle er ofte brun og bærer et sneglehus som kan bli fire centimeter stort.

Andre snegletyper i norske hager 

I Norge er de fleste kjent med iberiaskogsneglen, som også kalles mordsneglen eller brunsnegle. Denne snegletypen har invadert norske hager, men heldigvis finnes det mange gode råd til hvordan du kan bli kvitt sneglen.

For eksempel har bruken av kobberteip vist seg å være effektiv mot brunsneglene. Her kan du lese hvordan du skal bruke kobberteipen for å bekjempe skadedyrene.


Brunsneglen er blitt en pest og plage.  

Pinterest Instagram Print