Fuglemat er luksus for rotter – slik holder du dem unna

Det er fantastisk å ha fugler i hagen, men det kan også dessverre føre til rotteangrep. Hvis du ikke passer på vil rottene nyte godt av fuglematen. Les her og bli klokere på hvordan du kan unngå rotter, men fortsatt ha fornøyelsen av fuglene.

rotter

Det er ikke noe hyggeligere enn et florerende fugleliv i hagen og derfor er det mange som setter ut fuglemat i vinterhalvåret for hyggens skyld, men også for å gi dem enklere tilgang til mat og ly. Den mørke siden av dette, er at fuglene ikke er de eneste som setter pris på et festmåltid av fuglefrø – rotter ønsker nemlig også å ta del i buffeten.  

Rotter spiser nesten alt de kommer over – dessverre også fuglefrø. Men, rotter er et dovent dyr, og de vil derfor gå etter maten som er enklest å få tak i. Det betyr dermed at fuglefrø som er spredt ut i gresset er barnemat for rottene å få tak i. Derfor er det avgjørende hvor fuglefrøene plasseres, slik at rottene ikke får bli med på festen.

Derfor skal du holde rotter ute av hagen

Det er ingen hemmelighet at rotter tilsier bakterier og sykdommer, som er grunnen til at de fleste forsøker å unngå dem så mye som mulig. Og om du først har fått rotter i hagen, så er sannsynligheten og muligheten for at de flytter inn i det behagelige hjemmet ditt ganske stor. 

Rotter kan smitte gjennom bitt, men også gjennom avføring og overførsel. Det er altså mulig for rottene å spre bakterier kun ved å gni seg inntil ting eller ved å spise av maten vår. 

Hvordan du merker deres ankomst 

Så, hvordan blir du oppmerksom på rottenes ankomst? Her hersker det sjeldent tvil. Først og fremst etterlater rotter en skarp lukt som ikke er til å ta feil av. For det andre er rottenes sylinderformede kropp lett gjenkjennelig og kan enkelt spottes både ute og inne. 

rottehull
Det bør gå en varsellampe i hodet når du ser disse hullene i hagen. Foto: Getty Images.

Hull i bakken eller synkende fliser på terrassen kan også være et tegn på rotter utendørs. Tegnene er verdt å være oppmerksom på, slik at de ikke finner veien inn til selve huset. En rotte kan smyge seg gjennom et hull så lite som en femkroning og de kan dermed lett komme inn i varmen. Hold øye med om tre smuldrer rundt sånne hull, da det kan være et tegn på et rotteangrep. 

5 råd til hvordan du unngår søl av fuglefrø og dermed rotter:

1. Kjøp “No waste fuglefrø” 

Fugler er motsatt rotter kresne på mat. Ofte vil fuglene sortere ut frøene du har lagt ut slik at de kan spise favorittene deres. De resterende frøene havner ofte på bakken og utgjør et enkelt måltid for rottene. Sørg derfor for å alltid holde bakken fri for frø ved å velge fuglefrø uten skall, også kalt “no waste fuglefrø”.

2. Frøautomat

Du kan med fordel investere i en frøautomat med en form for bunn. Da vil de overflødige skallene og frøene bli tatt imot, og vil ikke falle på bakken til rottene.

3. Heng det i høyden

Sørg for å henge foret opp istedenfor å plassere matstasjonen et sted hvor rottene lett kan komme til. 

4. Hold det unna trær

Prøv å plassere fuglematen bort fra trær eller lignende. Det kan virke som den ideelle løsningen å henge fuglefrøene i et tre, men rotter er gode til å klatre og vil derfor enkelt kunne komme seg frem via treet. 

5. Rotter kan koste deg dyrt

HUSK å anmelde rotter til kommunen! Du kan faktisk ende med bot hvis du ikke anmelder rottenes ankomst eller hvis du forsøker deg på rottegift. Det er ofte en del av eiendomsskatten i kommunen og du skal derfor ikke betale for det selv.

Smart lesertips: Slik sikrer du deg mot rotteangrep

En leser, Kai Høegh, har nettopp stått i situasjonen vi nå advarer deg mot og har i den forbindelse sendt oss en anbefaling på mail av hvordan han har laget et rottesikret frøbrett. Her ser du en fordelaktig plassering på toppen av en tønne, hvilket gjør rottenes reise mot frøene vanskelig. Videre ses også den omtalte bunnen som har som formål å fange de frasorterte frøene.

fuglefrø
En genial løsning på hvordan du holder rottene unna! Foto: Kai Høegh