Derfor må du ALDRI drepe maurene i hagen din

Ny forskning viser at maur er overraskende viktig for hagen din. 

Maur er som regel ikke på listen over populære dyr i hagen for en hage-eiere. De invaderer drivhus, finnes overalt i plenen og graver seg under terrassefliser og uteplassen. Men neste gang du oppdager store antall flittige insekter på epletreet ditt eller i blomsterbedet, bør du imidlertid være glad for synet.

Det viser seg nemlig at de små krypene er overraskende viktige for hagens velvære. Faktisk så viktige at de kan redde trær og planter fra minst 14 forskjellige sykdommer. Dette viser en forskning fra Aarhus Universitet.

Kurer seg selv og hverandre – og hagen din

Maur bor sammen i tufter, typisk underjordiske. Fordi de bor så nært blir de hele tiden utsatt for smittespredning, og derfor må de konstant utvikle sin egen medisin mot sykdommene som kommer.

De gjør dette ved å utskille antibiotika fra kjertler i kroppen. På bena og brystet har de også kolonier av bakterier som også utskiller antibiotika. Det smarte med dette er at de kan kurere seg selv og hverandre med antibiotika de leverer selv – og nå har forskere funnet ut at de også herder plantene og trærne de kryper på.

Nøyaktig hvordan maurene kurerer hageplantene er imidlertid fremdeles uklart for forskerne. Men seniorforsker Joachim Offenberg, som har stått i spissen for studiene, mener de har et godt bud:

– Vi vet at maurene avgir kjemiske dufter på stien de går, på plantene slik at de kan finne veien. Og vi vet at noen av disse medisinene har antibiotiske egenskaper. Den helbredende effekten på plantesykdommer skyldes sannsynligvis disse stoffene, forteller han i en pressemelding.

Unngå skurv og råtne epler

At maurene har helbredende egenskaper er imidlertid ikke helt nytt. Tidligere studier har vist at skogsmaur, som ble flyttet til eplehager, raskt greide å redusere de to eple sykdommene skurv og sopp. Samtidig ble det observert høyere utbytte på epletrærne med maur sammenlignet med nabotreet uten maur.

Og nå har forskere funnet vitenskapelige bevis på at maurene også kan hemme minst 14 forskjellige plantesykdommer.

Lager nye sprøytemidler

Derfor satser de på at maurene og antibiotikaen deres etter hvert kan brukes i landbruket. Med mer forskning på området har forskere muligheten til å avsløre nye typer biologiske plantevernmidler som kan brukes i kampen mot landbruks resistente plantesykdommer.

Og ideen er faktisk ikke ren utopi: Andre forskere har funnet antibiotika på en afrikansk maur som er i stand til å drepe MRSA og andre multiresistente bakterier.