Denne parasitten forvandler offeret sitt til en zombie

Zombieparasitten overtar maurens hjerne slik at den kan finne en ny og mye større vert.

maur infisert med leverikt

Forestill deg at du våkner opp og klamrer deg fast til toppen av et svaiende gresstrå høyt over bakken, uten å være helt sikker på hvordan du havnet der. Det er virkeligheten for maur som er infisert med den lille parasitten leverikte som lever langs kysten i Norge.

Leverikten har en nesten vanvittig forseggjort livssyklus som starter med at parasitten tar over maurens hjerne og gjør den til en slags zombie-maur. Deretter får parasitten mauren til å klatre opp til toppen av et gresstrå og låse kjevene fast i strået. Her venter parasitten på at mauren skal få den inn i sin neste vert – beitedyr som rådyr og kuer.

Ved å følge zombie-maurene over lang tid har forskere fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet til og med oppdaget at parasittens kontroll over mauren er mer utspekulert enn tidligere antatt. Den får også mauren til å krype ned igjen når den blir for varm.

Forskerne har studert parasitten ved å merke flere hundre infiserte maur i Bidstrup-skogene nær Roskilde i Danmark. På denne måten kunne de observere maurenes adferd i forhold til lys, luftfuktighet, tid på døgnet og temperatur. Forskerne så maurene utvise denne zombie-adferden i flere måneder i strekk, der de krøp opp og ned langs gresstråene for å bli spist av skogens dyr.

Den lille leverikten er utbredt langs den norsk kyst, i Europa og andre tempererte deler av verden.

Livssyklusen til zombieparasitten

  1. Zombie-mauren: Leverikten infiserer en maur og får den til å feste seg til et gresstrå, slik at neste vert; kuer, sauer, rådyr og andre beitedyr, kan spise den.
  2. Beitedyret: Kuer, rådyr eller sauer spiser ved et uhell mauren som sitter fast på gresstrået, og blir smittet med leverikter. Leverikten finner deretter veien inn i leveren der den suger blod og utvikler seg til en voksen flue som begynner å legge egg, som skilles ut i vertsdyrets avføring.
  3. Sneglen: Når eggene har kommet ut sammen med avføringen, legger de seg på bakken og venter på at en sulten snegle skal komme forbi. Inne i sneglen utvikler eggene seg til haleikter og formerer seg i tusenvis.
  4. Slimklump: For å komme seg ut av sneglen og videre til neste vert får haleiktene sneglen til å hoste opp en slimklump som maurene spiser, slik at syklusen kan fortsette.

Kilde: Københavns Universitet – Det Naturvidenskabelige Fakultet