Denne fella fjerner over 50 000 mygg på én uke

Plages du av mye mygg på hytta? Da kan en myggmaskin være løsningen.

Med sommeren for tur gleder både store og små seg til å nyte sola, kose seg i skogen og bade i sjøen.

Men med sommeren kommer også myggen. Er du heldig er myggen ikke så glad i deg, mens for andre betyr sommeren bein og armer som er fulle av myggestikk.

Derfor sverger noen til myggspray, mygglys, myggdreper – alt for å ta knekken på myggen.

Men visste du at det finnes maskiner som tømmer et helt område for mygg?

Fanger minimum 45 000 mygg i uken

Ettersom mygg og knott er lokalt forankret, holder de seg der de klekkes store deler av livet.

Når du skal lete etter en løsning for å bli kvitt mygg og knott, bør du derfor vurdere hvor mye mygg det er i området du skal være i, samt hvor aktiv du er.

– Det vi vet er at myggen orienterer seg etter syn, lukt, varme og fuktighet, og handler kun på instinkt, sier Trude Maurset Høgheim i Felleskjøpet.

Er det mye mygg på hytta, kan en myggmaskin være tingen. Myggfellen omdanner propangass til CO2, som sammen med et luktstoff simulerer lukten fra menneskets hud, og dermed virker tiltrekkende på blodsugende insekter.

Når myggen nærmer seg fella suges den opp av maskinen med vakuum. På denne måten kan du fange mellom 45 000 og 68 000 mygg i uken, og dermed tømme et område for mygg på fire til seks uker, ifølge produsenten.

– Det er en forholdsvis kostbar, men effektiv løsning. Ved å fange hunner, som er kilden til formering, kan du nærmest løse lokale myggplager, sier Høgheim.

Prisen for en myggmaskin ligger på cirka 5500 kroner og oppover.

Lær mer om hvordan du blir kvitt skadedyrene i hagen

Foto: Mosquito Magnet

– Tar en liten andel av bestanden

Direktør for avdelingen for skadedyrkontroll ved Norsk folkehelseinstitutt, Preben Ottesen, bekrefter at maskinene fungerer, men han stiller seg likevel skeptisk til å legge så mye penger i en slik felle.

– Det er ingen vil om at de fanger mange mygg. Men hvor stor andel av bestanden tar de? Sannsynligvis veldig lite der det er mye mygg, sier han.

– Er det realistisk å tro at en myggmaskin kan fjerne mygg fra et område?

– Nei, det er for mange mygg, og de siger stadig inn fra omkringliggende områder. Men mange sier de er fornøyde med maskinene, sier Ottesen.

Han stiller også spørsmål ved om hvor bra det er for nærmiljøet, ettersom både fugler og insekter livnærer seg av mygg. Ottesen mener andre tiltak kan være like bra.

– På Ringebu, der de er sterkt plaget av såkalte flommygg, har noen innelukket hele terrassen i myggnetting. Ellers kan det hjelpe å beskytte seg med klær og myggmidler, lage bål og så videre, sier han.

Ikke gå glipp av siste nytt innen hus og hage – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!