Så sunn blir du av hagearbeid

Forskning fra hele verden viser at hagearbeid er sunt for kropp og sjel. – Man burde skrive ut hagearbeid på resept, mener dansk lege.

Hagearbeid kan være så mangt. Men at hagearbeid og forskjellige hageaktiviteter er sunt, det er det liten tvil om.

Den danske legen og professoren Bente Klarlund Pedersen har nylig samlet forskningsresultater om hagearbeid fra hele verden, og funnene hennes er entydig positive.

Her er noen av de positive effektene av hagearbeid Pedersen har funnet i arbeidet sitt:  

  • Hagearbeid gir bedre humør
  • Hagearbeid er god trening
  • Hagearbeid reduserer risikoen for depresjon, angst og demens
  • Hagearbeid bidrar til fellesskapsfølelse, livskvalitet og livsglede
  • Hagearbeid har god terapeutisk effekt på traumatiserte sinn

– Konklusjonen klar. Hagearbeid er sunt! Det kan ikke diskuteres. Det ville være på sin plass å skrive ut hagearbeid på resept, sier Bente Klarlund Pedersen til Haveselskapet.dk.

Godt for kropp og sjel

Du som er aktiv i hagen reduserer altså risikoen for å bli rammet av depresjoner, angst eller uønsket vektøkning, viste funnene til den danske legen.

Hun gikk gjennom 22 vitenskapelige artikler fra hele verden om helse og hagearbeid, en såkalt metaanalyse, og fant tydelige svar; Det å jobbe i hagen 30 minutter hver dag har en klart beroligende og positiv effekt på mennesker.  

Hageterapi mot stress

Hagearbeid har en spesielt gunstig effekt når det gjelder å forebygge og behandle stress. I USA tilbys av samme grunn hageterapi til krigsveteraner med posttraumatisk stresslidelse.

Hagearbeid kan også bidra til å forebygge sykdommene som kommer i kjølvannet av lange perioder med kronisk stress, som depresjon og hjerte- og karsykdommer.

Derfor er hagearbeid sunt

Foruten de psykologiske fordelene ved hagearbeid, er det også opplagte fysiologiske fordeler ved å holde på i hagen. Det er jo ikke uten grunn at det kalles hagearbeid – man kan faktisk få en god treningsøkt og forbrenne mange kalorier ved å stå på i hagen.  

Så mange kalorier forbrenner du på hagearbeid

Hvor mange kalorier du forbrenner på arbeid i hagen avhenger av flere faktorer, som blant annet vekt, alder, fysisk form og muskelmasse. Men en generell tommelfingerregel er at du ca forbrenner mellom 80-130 kalorier på 20 minutters hagearbeid, avhengig av intensiteten på arbeidet.

Basert på dette har Haveselskabet satt opp følgende tabell:

  • 20 minutter graving med spade: 90-120 kalorier
  • 20 minutter med motorisert gressklipper: 90-110 kalorier
  • 20 minutter med vanlig gressklipper: 100-130 kalorier
  • 20 minutter med motorsag eller tungt redskap: 100-130 kalorier

 Kilde: Haveselskapet.dk

Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!