Roser – slik får du suksess med de 6 mest populære rosetypene

Slik vet du forskjellen på klatreroser, slyngroser, engelske roser, remonterte roser og historiske roser. Finn din favoritt-rose og få alle de grunnleggende plantetipsene til hvordan du lykkes med roser. 

En rose er ikke bare en rose

Norsk navn: Rose

Latinsk navn: Rosa

Engelsk navn: Rose

Det finnes både lave roser, klatreroser, slyngroser, engelske roser, bukettroser, hageroser og enda flere arter og fagfelt innen rosedyrking. For å gjøre det helt forvirrende, faller forresten noen av disse typer roser inn i mer enn én av disse kategoriene om gangen.

Hver rose har sin menighet. Har du en favorittrose? Det er det mange som har. Det kan være en bestemt sort eller en spesiell type rose. Her på denne siden kan du få en oversikt over de forskjellige trosretninger innenfor roser. Samtidig kan både nybegynnere og erfarne rosegartnere finne plantetips, råd og veiledning for dyrking av roser. 

Artikkelens innhold:

1. Bunddekkende roser

Vekstformen de fleste sannsynligvis forbinder med roser er en tornet rosebusk med vakre, duftende blomster. Roser er imidlertid så mye mer enn det.

Bunndekkende roser er for eksempel, som navnet antyder, roser som dekker jordbunnen. Mange av de bunndekkende rosene har et stort antall med blomster. Bunndekkende roser kuttes hvert år ned til en høyde på ca 20 centimeter.

Beskjæringen gjøres om våren og gjerne med en hekksaks. Noen bunndekkende roser vil ikke sette blomster før det andre året etter beskjæring.

2. Remonterte roser

Remonterte roser er roser som blomstrer gjennom hele sommeren. Begrepet kommer fra det franske ordet remonter, som omtrent betyr “stå opp igjen”.

De aller fleste remonterte roser er hybrider. Det er nemlig kun få av de ville og opprinnelige rosene som kan blomstre gjennom hele den lyse tiden på året. To av få unntak er Rosa chinensis og rosa rugose. Remonterte roser skal gjødsles flere ganger i året. Roser som ikke settes sammen, kalles noen ganger sommerblomstrende eller enkeltblomstrende.

Slik planter du en hortenisa – les mer om det her!

3. Engelske roser

Engelske roser kalles også for Austin-roser etter den engelske rosedyrkeren David Charles Henshaw Austin, som er hjernen bak denne form for populære hybridroser.

Engelske roser er en krysning mellom to typer roser: 1) Gammeldags hardføre roser fulle av duft og 2) Nyere avlede roser som blomstrer flere ganger fra tidlig sommer til frosten dukker opp.

Mange av de remonterte rosene som er inkludert i engelske roser er roser som kan vises i flere forskjellige farger. Derfor er engelske roser ofte de beste fra begge verdener:

De er hardføre og sykdomsresistente, og samtidig er de remonterte roser, som i motsetning til historiske roser er hybrider og finnes i mange forskjellige nyanser.

De engelske rosene er ikke anerkjent som en selvstendig art, men begrepet engelske roser eller Austin roser er vanlig over hele verden. Dave Austin (født 1926) begynte å markedsføre sine engelske roser tilbake på 1960-tallet.

Engelske roser. Foto: Getty Images

4. Klatreroser og slyngroser

Det er reelt ingen forskjell på klatreroser og slyngroser. Begge typene er roser som kan brukes som vertikal vegetasjon opp vegger, pergolaer, espalier, trær og lignende. 

I naturen gjør klatreroser og slyngroser det ved å bruke tornene sine. I hager kan roseprodusenten hjelpe slyngroser og klatreroser på vei med bindinger, strenger, ledninger og lignende.

Klatreroser oppover veggen. Foto: Getty Images

5. Bukettroser 

Bukettroser eller plyantharoser er roser som blomstrer i klynger. Bukettroser er vanligvis også remonterte roser – det vil si roseplanter som blomstrer gjennom hele sommeren.

6. Historiske roser

Denne typen roser omfatter gamle engangsblomstrende arter som Rosa gallica, Rosa damascene og Rosa alba. Historiske roser kalles også gammeldags roser. Bergepet referer til roser som eksisterte før 1867. Det vil si at det kommer fra tiden før poding og dyrkning av roser virkelig tok av. 

Historiske roser er generelt seige og fulle av duft. Imidlertid blomstrer de kort i forhold til moderne dyrkede arter. Historiske roser skal ikke ha mye gjødsel – sjelden mer enn en gang i året.

Begrepet historiske roser har ikke et spesielt utseende. Historiske roser kan være både høye og lave, og rosebusk såvel som klatreroser.

Les også: Beskjæring av epletreet – den ultimate guide

Rosens opprinnelse

Det finnes ca. 100 viltvoksende arter av roser. De fleste av dem er fra Asia. I tillegg vokser ville roser i Europa, Nord-Amerika og Afrika. Roser er en del av Rosaceae-familien. 

Roser har eksistert på jorden i minst 35 millioner år. Dette er bevist av fossile rester. Kineserne var de første som dyrket planten for ca. 5000 år siden. Planten ble også dyrket intensivt i det romerske imperiet.

Hybrider og krysninger utgjør i dag de alle fleste hageroser.

Roser i Norge

I Norge er det funnet omkring 11 viltvoksende rosearter. Disse passer godt inn i et kjøligere klima. De to vanligste er bustmype og kjøttnype.

Bustnypen blir ca. én meter høy, har røde blomster og en rund, myk frukt (nype). Blomsten vokser på beitmark, bakker og skogkanter, og er vanligst i lavlandet nord til Nordland.

Kjøttnype derimot er en én til fire meter høy busk i rosefamilien, oftest med røde blomster og avlange, kjøttfulle nyper. Den har også bøyde torner. Kjøttnypen er vanligst på lune, steinete steder i lavlandet nord til Nordland og spredt videre til Troms.

Villroser i Norge. Foto: Getty Images

Roser i potter

Roser gjør seg godt i potter på balkongen eller på terrassen. Altfor store roser kan få det trangt i potter. Tøffe engelske roser gjør det generelt utmerket som potteroser. 

Om vinteren skal man ta noen forhåndsregler med utendørs roser i potter. Det er best å legge dem i et drivhus eller uthus der det ikke er for kaldt. Hvis man ikke har det alternativet, kan du dekke pottene med gran eller annen form for kulde isolasjon.

Planting av roser

Forsikre deg om at podestedet befinner seg ca. 5 centimeter under jordoverflaten.

Det må være plass til rosens røtter i plantehullet. Røttene skal helst ikke beskjæres. Fyll plantehullet to tredjedeler fullt med jord etter at du har plassert planten i hullet. Deretter vanner du og dekker plantehullet helt. Skyv jorden forsiktig ned rundt planten.

Beskjæring

De fleste roser skal beskjæres tidlig på våren, like før rosens vesktperiode begynner.

Beskjær rosen forsiktig. For mange kutt gjøre roseplanten sårbar ovenfor plantesykdommer. Bruk også en ren plantesaks slik at du ikke overfører soppsorer, mugg eller lignende stoffer til nye planter.

Flytte roser

Å flytte roser er lett å gjøre, men det må gjøres utenfor vesktsesongen – mellom begynnelsen av oktober og begynnelsen av april.

Vanning av roser

De fleste roser vil helst ikke være for tørre. De må vannes ofte på tørre somre. Det skal imidlertid helst ikke komme vann over bladene. Det kan forårsake sopp- og muggangrep. Det er best å vanne rosene ved røttene med en spesiell hageslange som leder vannet i jorden. På den måten kan vannet finne veien ned til røttene. Det vil oppmuntre rotnettverket til å søke dypere ned. Hvis det bare er fuktighet på overflaten vil røttene søke seg oppover.

Grobunn

Roser foretrekker godt drenert matjord, men de trives også godt i leirejord. Hvis leirejorden er for tung, kan det lønne seg å legge til litt sand blandet med sphagnum eller kompost.

Gjødsling

Roser må gjødsles – det er et faktum. Mengden, typen og tidspunktet for gjødsling avhenger av typen rose. De remonterte rosene som blomstrer i lang tid, trenger vanligvis å gjødsles tre ganger i året. Første gjødsel må være før veksten begynner i april. Andre gang er når den første gruppen av blomster står med knoppene. Siste gang er etter den første blomstringen.

Ved engangsblomstrende roser kan du hoppe over den midreste gjødslingen.

Påfør kunstgjødsel eller spesiell gjødsel på rosen du dyrker. Følg instruksjonene på pakken hvis du bruker spesiell gjødsel rettet mot bestemte varianter av roser.

Lys

Roser trives veldig godt i full sol. Et sted i delvis skyggen er også greit. Som en tommelfingerregel kan man si at minst 6 timer sol er best for de fleste sorter av roser.

En rose trenger mye lys. Foto: Getty Images

Rosesykdommer

Roser kan påvirkes av mange forskjellige plantesykdommer. Dog er det forholdsregler mot mye av det.

Hvis du vil være på den sikre siden, må du gå etter arter som selges som sykdomsresistente – uten at noen kan garantere 100% beskyttelse mot plantesykdommer. Det kan også lønne seg å holde seg til arter som er hjemmehørende i klimaet, vekstsone og breddegradene der rosene dyrkes. Dette gjør vanligvis plantene mindre sårbare.

Vil du vite hvordan du skal plante roser i høst? Les mer her!