ANNONSØRINNHOLD

Vi gir deg tipsene for et rent kjøkken i rekordfart

Kjøkkenet er husets mest brukte rom, og skitten samler seg fort. Effektive tips til å holde det rent får du her.

Kjøkkenet har blitt husets naturlige samlingspunkt både for matlaging og spising, men også hvor vi slapper av sammen.  Kjøkkenet blir mye brukt, og smuss bør fjernes regelmessig for å sikre at kjøkkenet forblir hygienisk og rent. Vi gir deg tipsene på hvordan du effektivt kan gjøre jobben raskt og effektivt med et skinnende resultat.

Rengjøring av arbeidsbenken

Bakterier samler seg, og de er ikke synlig med det blotte øye, så tørk alltid av benken med en fuktig klut etter hver bruk. Arbeidsbenken bør også vaskes grundig en gang i uken. 

En alkalisk overflaterenser kan også brukes på vann- og alkoholresistente benkeplater for å fjerne f.eks. matflekker og fett.

Bordplater i naturstein, granitt og marmor

Vær forsiktig med naturstein, granitt eller marmor, siden sure rengjøringsmidler eller stoffer med løsningsmidler kan angripe materialet. Bruk rengjøringsmiddel for steinoverflater fra spesialforhandlere, aller helst et nøytralt rengjøringsmiddel.

Smuss på benkeplater av naturstein bør fjernes så raskt som mulig. Bruk en myk, fuktig klut til tørking. Skyll alltid med rent vann etter bruk av vaskemidler, og tørk deretter området med en ren klut for å forhindre at det danner seg flekker.

Bruk damp på benkeplater

Et kjemikaliefritt og skånsomt alternativ for rengjøring av benkeplater er en dampvasker. Trykk og varm damp fjerner 99,99 % av alle typiske husholdningsbakterier, mens fett og gjenstridig smuss, som størknede matrester, også lett kan fjernes. Dampvaskeren er også ideell for rengjøring av avtrekkshetten, komfyren og ovnen.

Tips: Rengjøring av glatte overflater med den trådløse viskeren

Alle glatte overflater på kjøkkenet som ikke er delikate, for eksempel benkeplate, glassflater, keramikktopper, induksjonstopper, kjøkkenskap og skapfronter, kan rengjøres enkelt med en vibrerende vindusvasker. Fordelen her er at overflatene automatisk fuktes under rengjøring. Vibrasjonen fjerner også smuss uten å kreve mye muskelkraft. Området kan deretter tørkes med en trådløs vindusvasker eller en mikrofiberklut.

Rengjøring av kjøkkenskap og skapfronter

Du kan bruke et vanlig, vannløselig vaskemiddel eller bare vann og mildt oppvaskmiddel for å rengjøre alle typer kjøkkenskap og skapfronter. Skyll alltid med rent vann og tørk forsiktig etter rengjøringen – særlig rundt profiler, hjørner og kanter. 

Fingeravtrykk og kalk kan fjernes med eddik eller sitronsyre. Vanlig glassrenser eller vann med en dæsj oppvaskmiddel fungerer fint mot fingeravtrykk.

Skap og fronter i tre kan rengjøres med et vannløselig vaskemiddel og en lett fuktet klut eller myk børste. For fronter med trefinér kan du bruke en spesiell møbelrenser som også bevarer overflaten. Som en generell regel bør ikke skap og fronter i tre vætes. Arbeid alltid langs trefibrene og tørk godt etterpå.Overflater i rustfritt stål kan rengjøres med et vaskemiddel for rustfritt stål hvis de har betydelig smuss på seg. Imidlertid er tørking med en fuktig mikrofiberklut ofte tilstrekkelig, siden overflater i rustfritt stål generelt er vedlikeholdsvennlige.

Rengjøring av kjøleskap

Rengjør hyller og skuffer grundig i vasken eller oppvaskmaskinen. Rengjør deretter innsiden av kjøleskapet og pakningene fra topp til bunn med en klut og universalrens. Områder som er vanskelige å nå, kan rengjøres forsiktig med et grillspyd i tre. Bruk for eksempel strips eller tannpirker til å rengjøre dreneringshullet. Dette forhindrer at dugg samler seg inne i kjøleskapet. Flytt kjøleskapet litt fremover for å rengjøre det på utsiden. På baksiden av kjøleskapet kan en støvsuger eller fjærkost være nyttig i den sammenheng.

Bakteriebomber på kjøkkenet

Skjærefjøler, kjøkkensvamper, knivblokker og gulvområder foran vask, skap og kjøleskap er alle bakteriebomber: Rengjør grundig med såpevann og bytt kluter og svamper en gang i uken.

Våre eksperttips for et rent kjøkken i en fei:

  • En pasta laget av bakepulver og vann kan fjerne gjenstridig smuss fra ovnen eller bakebrettene: smør pastaen på de berørte områdene, og la den ideelt sett virke over natten. Neste dag fjerner du bare smusset, for eksempel med en plastskraper, og tørker rent med en fuktig klut.
  • For å fjerne fett fra overflater og skap er ofte lunkent vann med litt oppvaskmiddel nok.
  • Overflater i rustfritt stål kan enkelt rengjøres med en fuktig mikrofiberklut. Kremortartari er nyttig for å bekjempe rustflekker og grovt smuss: bland med litt vann til det blir en pasta dannes, påfør den på det berørte området og skrubb forsiktig med en myk svamp. Tørk deretter av og poler med en fuktig klut.
  • Eddik eller sitronsyre kan brukes til å fjerne kalkavsetninger. Begge disse husholdningsmidlene er også egnet for rengjøring av avløp og bekjempelse av ubehagelig lukt. Syrer bør imidlertid ikke brukes til å rengjøre anodiserte eller forkrommede overflater.
  • Tre kan rengjøres med natrium. For betydelig smuss, tilsett en spiseskje natrium i en liter vann, og bruk dette til å rengjøre skap, fronter eller skjærefjøl i tre med en myk børste.