ANNONSØRINNHOLD

Med en touch av Zen, den avslappede måten for et rent hus

Hvor morsomt det er å rengjøring er det utvilsomt delte meninger om. Mange biter tennene sammen og gjennomfører oppgaven fort og gleder seg til mer lystbetonte sysler. Ifølge årets Kärcher-studie bruker vi i snitt over 20 minutter hver dag på rengjøring av huset. Det utgjør to timer og førti minutter hver uke.

«A Monk’s Guide to a Clean House and Mind» av forfatteren Shoukei Matsumoto belyser tematikken fra en helt annen vinkel. Matsumoto er sikker: Et større fokus på rengjøring kan berike livene våre. Men hvordan fungerer det? Kärcher og hjemme eksperten Urte Paaßen gjennomførte en praktisk sjekk.

Alt i en husholdning trenger sin faste plass. Hvis gulvet først må ryddes for fjell med klær før støvsuging eller TV-skapet må ryddes opp før støvtørking går mye tid tapt.  Dette er ganske åpenbart, så hvorfor unnlater vi så ofte å gjøre dette? For Shoukei Matsumoto ligger årsaken i uforsiktig håndtering av ting. Hvis du bare eier ting du virkelig setter pris på, behandler du dem varsomt. Så et tips er å sorter ut gjenstandene som du bare flytter fra et sted til et annet uten noen gang egentlig å bruke dem. Dette vil gjøre det lettere å holde ting ryddig, og du vil redusere tiden du bruker på rengjøring.

I morgen, i morgen, men ikke i dag

Hvis du etter en stressende dag på jobben kommer hjem for å se en haug med oppvask, smuler på gulvet eller tannkrem på speilet, vil du heller bare lukke øynene for det hele. Men ifølge Shoukei Matsumoto er dette nettopp den beste tiden å slå av etter det daglige arbeid stresset og bruke tiden til å reflektere over dagen mens du utfører rutinemessige rengjøringsoppgaver.

Renhold skaper en fellesskaps opplevelse

Det er store meningsforskjeller av hvor ofte vi skal rengjøre og hvor rent som er nødvendig. Renhold er tross alt samarbeid, sier Shoukei Matsumoto. Folk som bor sammen bør også rydde sammen – dette gir hvert medlem av teamet eller familien et felles ansvar for renslighet og orden. For å unngå konflikter i hverdagen, er en renholdsliste som spesifiserer oppgavene som skal utføres når og av hvem, nyttig og sikrer også variasjon. Det som også hjelper er tålmodighet. Selv om du selv rydder raskere og grundigere, bør du også gi andre sjansen til å utføre individuelle oppgaver. Fordi rengjøring, enten det er manuelt eller med tekniske hjelpemidler, må trenes. Hvis det nærmer seg store høytider, for eksempel jul, skal du bare ta på deg så mye som kan gjennomføres på en enkelt dag. En felles suksess opplevelse gir tilfredshet, stolthet og også motivasjon – gode forutsetninger for alle videre rengjøringsoppgaver som måtte oppstå.Og husk at Kärcher har hjelpemidlene du trenger når du rengjøringsoppgavene står for tur.