ANNONSØRINNHOLD

Før vinteren kommer; jobber for høsten

Mens du kanskje har mest lyst til å tilbringe det siste godværet liggende på solsengen eller slappe av i hagen, er nå faktisk den perfekte muligheten til å bruke litt tid på å forberede uteområdet for vinteren. Litt innsats kreves, men det er lettere å rengjøre mesteparten av skitten utendørs om høsten, heller enn måneder senere som del av en vårrengjøring.

Områder som ikke blir rengjort nå, vil tiltrekke seg flere avleiringer i dårlig vær, spesielt i hjørner og langs kanter. Overflater som får en siste rens på høsten er et mindre mål for ny skitt, noe som gjør vårrengjøring raskere. Dessverre ordner ikke hagen seg selv eller forbereder seg selv for vinteren, men med riktig teknologi kan jobben være mye enklere enn du tror.

Rengjøring av hageredskaper, plantekasser, og lignende

Hvis hageredskaper, som spader, river, hakker og trillebårer skal ligge ubrukt over lengre tid, bør de rengjøres grundig for å fjerne alle rester av jord og vegetasjon. Gamle avleiringer tiltrekker seg fuktighet og kombinert med kald fuktig luft om vinteren kan dette føre til rustutvikling på metalloverflater. Det ser ikke pent ut, og korrosjonen forkorter også levetiden til verktøyene.

Rengjøring kan være raskt og problemfri med en høytrykkspyler. Den skrubber, børster og vasker alt i en.  Den kraftige vannstrømmen løsner skitten og skyller den bort. Bruk den til å vaske blomsterpotter og plantekasser samt hagemøbler.

For best resultat og for å beskytte materialene, anbefaler vi ved hjelp av en flat vannstrøm og arbeid i en avstand på 20 til 30 centimeter fra overflaten. For ekstra trygghet, bruk en av de siste høytrykkspylerene fra Kärcher med «Smart control» som kan styres via en smarttelefon-app. Denne vil fungerer som din personlige rådgiver. Appen kan hjelpe deg med å velge riktig innstilling for rengjøringsoppgaven og overfører deretter dette trådløst til høytrykkspyleren. 

Hvis jord og planterester blir liggende på hageredskaper over lengre tid, tiltrekker de seg fuktighet. Metalloverflater kan da begynne å ruste.

Rengjøring av gressklipper

Bruk høytrykkspyleren også til å vaske gressklipperen. I løpet av våren og sommeren blir bladene dekket av en gjenstridig blanding av skitt og gress. For bensindrevet klippere, sørg for å fjerne tennpluggen på forhånd for sikkerhets skyld. Elektriske klippere må kobles fra strømuttaket. For batteridrevne klippere, sørg for at batteriet er fjernet før vask.

Rengjøring av store områder

Når hageredskapene og møblene er rene, er det på tide å gå videre til større områder. Før du setter høytrykksvaskeren til å arbeide på stier, innkjørsler og gårdsrom, bør en feiemaskin først brukes for å plukke opp løst smuss og rusk. Dette rydder overflater opptil fem ganger raskere enn om du bruker kost og feiebrett, samt at det også skåner ryggen din.

For områder hvor en feiemaskin er for stor kan en løvblåser kan være et nyttig verktøy. Den kraftige luften blåser raskt og uanstrengt blader, løv og løst smuss bort fra trappetrinn, stier på plenen eller grusveier.

Høytrykkspyleren fjerner raskt og effektivt uønsket mose og lav som har vokst frem under sommeren. En roterende dyse gir en sterk stråle med en roterende bevegelse som sprenger skitten av på betong og andre steinoverflater. 

For områder som er for trange til å manøvrere feiemaskinen eller overflater der dette rett og slett ikke er praktisk, er en løvblåser et nyttig verktøy.

Beskytt høytrykkspyleren mot frost

Sist, men ikke minst, trenger selve rengjøringsapparatene litt oppmerksomhet for å forberede dem til vinteren. Spesielt må høytrykkspyleren oppbevares et sted hvor den er beskyttet frost. Når vann fryser og blir til is, utvider den seg i prosessen. Så selv den minste rest av vann kan skade pumpemekanismen når temperaturen faller.

Fjern batteriene fra trådløse hageredskaper og oppbevar dem på et tørt sted.

Litium-ion-batterier bør verken være helt tomme eller helt fulladet når de lagres. Lagret med et ladenivå på 40 til 50 prosent og ved temperaturer over frysepunktet vil verktøybatterier vare vinteren over og være klar til ny innsats om våren.