ANNONSØRINNHOLD

De beste vasketipsene for parkett og laminat

Når det gjelder tregulv, skilles det mellom parkett, gulvbrett og laminat. Parkett og gulvplanker er laget utelukkende av tre, mens laminat derimot består av en blanding av materialer med fiberplate. Disse typene ser ganske like ut, men har noen særegenheter.

Parketten er derfor følsom for fuktighet. Dette betyr at man bør la så lite fuktighet som mulig forblir på gulvet når man rengjører. Dette er kjent som damprengjøring. Tregulv kan dessuten svulme eller krympe, avhengig av fuktigheten. Laminat er ripebestandig og lett å rengjøre. Kantene er imidlertid som regel følsomme for fuktighet – spesielt dersom laminatet er lagt feil. Du bør derfor kun dampvaske denne typen gulvbelegg, som med parkett, det vil si med minimal fuktighet.

Tørrens med støvsuger og fjærkost

Før du starter med våtrengjøringen, bør du fjerne støv og annet løst smuss, som kjæledyr hår, fra parketten eller laminatet ved hjelp av en støvsuger, en kost eller en fjærkost. Ellers blandes vannet med smusset, noe som kan forårsake striper eller sågar tynne riper i gulvet når du tørker det.

Det er viktig å bruke riktig munnstykke når du støvsuger tregulv. Mange støvsugere har et spesielt hardt gulvmunnstykke eller et ekstra parkettmunnstykke. Disse er vanligvis utstyrt med en liten børstekrone laget av naturlig hår, hvilket beskytter delikate tregulv mot riper.

Du kan deretter starte våtrengjøringen – enten det er den tradisjonelle måten med moppen, en mikrofiberklut eller ved hjelp av en gulvrenser. Når du arbeider med en mopp eller mikrofiberklut, er det viktig å vri den grundig ut før du tørker gulvet, slik at tregulvet ikke blir for fuktig. Når du velger et stoff for rengjøring, er mikrofiber å foretrekke: Disse fibrene binder smusset selv når det ikke brukes vaskemiddel. Ved oljet eller vokset parkett kan semsket skinn eller kluter laget av viskose eller bomull brukes til å beskytte de tørkede overflatene.

Våtrengjøring med gulvvaskere

Siden parkett og laminat er følsomme for fuktighet, er det viktig å bruke så lite vann som mulig når du rengjør dem. Ellers kan gulvbelegget svulme og bli permanent skadet. Gulvvaskere egner seg for skånsom, fuktig tørking. De etterlater minimal gjenværende fuktighet som tørker fullt ut på bare noen få minutter. Den kjedelige jobben med å skylle og vri moppen manuelt hører fortiden til.

Før du vasker med en gulvvasker, bør du fjerne støv og grovt smuss fra tregulvene. For modeller som også har sugefunksjon er det ikke nødvendig å bruke støvsugeren først.Du kan så starte våtrengjøringen. Den beste måten å rengjøre på er å tilsette et vaskemiddel for tregulv i vannet. Under tørking skal gulvvaskeren sakte flyttes frem og tilbake i overlappende strøk. Dette sikrer at gulvet rengjøres jevnt og at det ikke er noen striper. Treoverflaten tørker vanligvis innen to minutter. Hvis du etter denne tiden fortsatt kan se våte områder, anbefaler vi å tørke dette manuelt med en myk klut.

Vask av parkett og laminat med dampvasker

Parkett- og laminatgulv kan også vaskes med dampvasker. Bruk gulvmunnstykket med mikrofiberklut og beveg deg raskt frem og tilbake. Sprøyt ut damp i korte støt. Bruk kun akkurat så mye damp som trengs for å løsne smusset. Videre bør munnstykket ikke holdes over et område for lenge for at det ikke skal danne seg pytter på tregulvet. Hvis dampstrømmen kan reguleres på enheten, bør du velge den laveste dampinnstillingen. Generelt bør tregulv kun rengjøres med damp hvis de er lagt riktig og ingen fuktighet kan trenge inn i leddene og de ubeskyttede kantene. Ellers er det fare for at gulvet vil svulme.