Pollensesongen har startet tidlig i år

Norges Astma- og Allergiforbund har allerede registrert den første pollen i luften. Sesongen har startet ca. en måned tidligere enn vanlig. 

Forskyvningen skyldes en lang periode med temperaturer godt over det normale, og allerede nå har pollenspredningen startet i sør og vest Norge.

Normalt starter pollensesongen i Norge i slutten av februar, men i år har den startet ca. en måned før. 

– På grunn av den milde vinteren ligger blomstringen foran skjema. Vi har mye mer ustabilt og mildere vær enn før, som følge av klimaendringene, og dette påvirker pollensesongen sier Hallvard Ramfjord, NAAF’s pollenanalytiker.

Or og hassel 

Det er modningen av rakler fra or og hassel som er sesongens første spredninger, det forventes skjer i kysten i  vest, tett etterfulgt av spredning på Sørlandet og Midt-Norge. Norges Astma- og Allergiforbund oppfordrer alle allergikere som bor i disse områder om å starte medisinering nå. 

Selv om pollensesongen startet tidligere i år er det ikke ensbetydende med at det blir en kraftig pollensesong. Hvor kraftig sesongen blir avhenger av værforholdene. Regner det mye vil det rense luften for pollen, mens varme temperaturer og tørke påvirker spredningen og styrken. 

Du kan også få en oversikt over hvor det er pollenspredning eller få pollenvarsel på epost hos Norges Astma- og Allergiforbund