Verbena – Alt du trenger å vite om den høye, lilla blomsten

Kjempeverbena, også kalt Verbena Bonariensis, er den vakre, høye, tynne og lilla blomsten, som pryder enhver hage i løpet av sensommeren. Her får du alle plantetipsene du trenger!

Verbena bonariensis, kjempeverbena, er egentlig en urt og tilhører verbena familien.

Ønsker du en nydelig sensommer plante i hagen? Og elsker du bier og sommerfugler? Da burde kjempeverbena flytte inn hos deg. Verbena blir med sine 100-150 cm lange grasiøse stengler en vakker lilla blomst i løpet av sommeren. 

Verbena bonariensis, kjempeverbena, er egentlig en urt og tilhører verbena familien. Planten stammer fra Syd-Amerika hvor den vokser i tørre regioner som Brasil, Argentina og Chile. I disse regionene går stauden også under navnet “purpletop” med sine lett gjenkjennelige lilla blomster. Men kjempeverbena kan også trives i norske hager, hvis den passes på rett vis. Bli klokere på om du skal bli eier av denne planten ved å lese mer her.

Les også: Alt du skal vite om valmuer

Verbena har en lang blomstringstid.
Det finnes flere sorter av blomsten. Foto: Getty Images

Verbena sorter

Det finnes et utall av blomsten. En av de mest unike egenskapene til planten er at den har så lang blomstringstid. Samtidig er det markante forskjeller i blomsten fra en sort til en annen.

Brasiliansk Verbena (Verbena Bonariensis)

Dette er den vanligste sorten av blomsten. Brasiliansk verbena blir høyere og litt sparsommere enn andre varianter. De kan til og med vokse opp til 1,2 meter hvis de er overbefruktet. Den produserer lavendelblomster.

Blå Vervain (Verbena Hastata)

Denne sorten vokser på lignende måte som den brasilianske, men blå vervain er hardere i kaldere temperaturer og gir blå blomster.

Moss Verbena (Verbena Tenuisecta)

Denne sorten kan slutte å blomstre i løpet av sommeren og produserer mindre blader enn andre. På en annen side tåler den godt frost, og i løpet av sensommeren og tidlig høsten vil den ta seg opp igjen.

Texas Rose Verbena (Verbena x hybrida «Texas Rose»)

Denne sorten produserer rosa blomster. Den sprer seg ut lett for å fylle tomme mellomrom og er en ekte staude. 

Blue Princess Verbena (Verbena x hybrida «Blue Princess»)

Denne planten er en variasjon av hybrid verbena som produserer vakre dyp blå blomster.

Brasiliansk Verbena (Verbena Bonariensis)

Brasiliansk verbena blir høyere og litt sparsommere enn andre varianter. De kan til og med vokse opp til 1,2 meter hvis de er overbefruktet. Den produserer lavendelblomster.

Stiv Verbena (Verbena Rigida)

Denne sorten kommer fra Sør-Amerika og har lyse lilla blomster. Den vokser også veldig tett, noe som gjør det til et godt valg for solrik grunndekke.

Denne sorten kommer fra Sør-Amerika og har lyse lilla blomster.
Den vakre, lilla blomsten er flerårig. Foto: Getty Images

Er kjempeverbena flerårig eller enårig?

Under de rette forholdene kan kjempeverbenaen din holde år etter år. Dette er selvfølgelig avhengig av været. Kjempeverbena vil gjenplante, selvom jorden er godt drenert og den er utsatt for sol gjennom en god sommer. Men om planten blir utsatt for en hard vinter, vil dette gjøre prosessen vanskeligere og ødelegge plantens levevilkår. 

Her kan du med fordel flytte planten innendørs for å unngå frost. Om vinteren er mild, kan du etterlate de døde stilkene i jorden over de kalde månedene og tilføye løpende kompost for å vekke interesse hos planten gjennom vinteren. 

Se her! Visste du at disse plantene er spiselige i Norge?

Bier og sommerfugler

Den vakre blomsten er en nært forestående sommerfuglplante med sin søte nektar. Ja, det skulle nesten overgå den ellers nevnte buddleja på dette feltet. Bien vil her også gjerne ha en del av denne høye skjønnheten. Du kan derfor være garantert liv og glade dager rundt kjempeverbenaens blomsterkjerne – dette gjør hagen enda mer vakker!

Slik sår du selv Verbena Bonariensis

Det blir i løpet av våren mulig å få tak i en verbena bonariensis hos ditt lokale hagesenter. Det kan imidlertid være morsomt å dyrke sin helt egen blomst fra frø til en 150 cm høy plante. Slik planter og pleier du din kjempeverbena:

MARS:

  • Så frøene innendørs ved stuetemperatur og la dem stå i et par dager. Frøene skal plantes med ca. 30-40 cm avstand
  • Flytt frøene til et kjøligere sted og la dem stå i et par uker
  • Flytt heretter frøene tilbake til et rom med stuetemperatur inntil verbena planten har fått ca. 2 sett med blader
  • Nå kan blomsten settes i en potte, men den skal fortsatt bli innendørs frem til mai måned. 

MAI:

  • Når blomsten begynner å få grener kan du plante den på dens voksested. Her er det viktig at planten får en optimal solspot med alminnelig hagejord, for på den måte å skape de beste forutsetninger for planten. 
  • Husk at det er en kjempeverbena du steller med – sørg derfor for å plassere planten med god avstand til de andre plantene i hagen slik at den ikke skygger for solen med sine lange stengler
  • Selvom planten rent faktisk kan leve i tørke, er det viktig å vanne de små plantene jevnlig slik at den kan vokse stor og sterk. 

JULI-OKTOBER:

  • De vakre lilla blomstene vil titte frem i denne perioden, og vil med sin kjempe størrelse på 100-500 cm pryde hagen din gjennom sensommeren frem til høsten.
Hagen blir enda mer vakker med en kjempeverbena.
Hagen blir enda mer vakker med en kjempeverbena. Foto: Getty Images

Få glede av kjempeverbena år etter år

Hvis du er heldig vil en mild sommer resultere i at din plante returnerer året etter. Dette skyldes at den milde sommeren modner førene i en slik grad at blomsten er i stand til å så seg selv det neste året. Det er derfor ikke tilfeldig at blomsten blir omtalt som en staude, da det kan være flerårig.