Tulipan – vårens fargeglade løkblomst

Tulipanen er en av norges mest populære snittblomster. Den er vakker alene, men muligens enda vakrere sammen i en større samling. Les om hvordan du får det beste ut av tulipanene dine, enten som løk i bedet, på gressplenen eller stående i krukker.

Tulipan: Plantens navn

  • Norsk navn: Tulipan
  • Latinsk navn: Tulipa
  • Engelsk navn: Tulips

 Populære arter

  • Tulipa gesneriana: Hagetulipan også kalt Didier’s tulip.
  • Tulipa tarda: viltvoksende (botanisk) tulipan. Får gule stjerneformede blomster og blir 10 centimeter høy.
  • Papegøjetulipaner: Flere sorter av dekorative tulipaner med krøllede kronblader med striper langs kanten.
  • Darwin-hybrider: en gruppe  høye tulipaner (kan bli opp til 70 cm)

Tulipanenes opprinnelse

Tulipanen er en slekt i liljefamilien. Det finnes ca. hundre ulike tulipanarter vilt i naturen. Disse vokser i et belte fra middelhavslandene over Tyrkia og Kaukasus til Kina og Japan.

Tulipan i Norge

Tulipanene vokser ikke vilt i Norge. De fleste tulipanene som selges i Norge er produsert av norske gartnere. Tulipanløken bør graves opp hver høst, men kan også overleve vinteren.

Utseende

tulipan
Foto: Getty Images.

Tulipan er en vårblomstrende løk som settes på høsten og blir mellom 10 og 70 cm høye. De fleste tulipaner har få blader. Store og høye arter har ofte litt flere blader. Bladene er lansettformede med voksaktig overflate. De aller fleste tulipanene bærer en blomst på stengelen.

Blomsten har seks kronblader. Blomsterbladene er oftest mørkere nede ved overgangen til stengelen. Tulipanene kommer i de fleste farger, utenom rene blå nyanser.

Planting av tulipan

Tulipaner tar seg absolutt best ut i flertall.

Plant tulipanløkene om høsten før frosten kommer, mens jorda ennå er fuktig. Setter du løkene tidlig om høsten, øker sjansene for mer en mer frodig blomstring våren etter. Plant løken opp til tre ganger dypere enn selve løkens høyde. De bør ligge minimum 10 cm dypt. Plasser alltid løken med spissen pekende oppover.

Jo dypere du setter løken, jo senere vil den blomstre. Setter du dem i flere lag over hverandre, vil de blomstre i etapper.

Knekk av blomsterhodet når tulipanen begynner å miste kronbladene. Da bruker løken kreftene sine på å sette sideløk i stedet for frø. La stilken og bladene få visne i eget tempo for å kunne sende næringen tilbake til løken som igjen gir frodigere blomstring neste vår.

Ta alltid løkene opp på sommeren. Hvis tulipanene danner sideløker, kan du dele løkene. Da får du flere tulipaner året etter. Oppbevar løken på et tørt og mørkt sted gjennom sommeren. Løkene bør også ha tilgang på luft. La de derfor ligge åpent framfor i en plastikkpose.

Plastpotter

Tulipanløk som settes i plastpotter, kan graves ned i jorda. På denne måten blir de mindre sårbare for sykdommer og du reduserer sjansen for at de blir spist av dyr. Planter du i plastpotter, reduserer du arbeidet ved å grave dem opp samlet etter avblomstringen.

Blomstring og formering

Tulipanene blomstrer fra april til og med juni.

Det tar seks år for et tulipanfrø å bli en blomstrende tulipan. Det gidder de færreste å vente på. Derfor kjøper vi tulipanløker framfor frø. Løkene vi kjøper er som regel blitt formert som sideskudd.