Søtmispel – Planteråd og tips til den flotte hekkplanten

Søtmispel er en verdsatt og lettstelt hekkplante. I denne artikkelen har vi samlet gode planteråd og tips til deg som vil plante din egen søtmispelhekk.

plantetips og råd til hekk

Søtmispel er en hekkplante mange av oss har hjemme i hagen. Synes du det er for lite privatliv rundt huset eller ønsker du litt varme farger i hagen om høsten? Da bør du gå til innkjøp av søtmispel.

Artikkelens innhold:

Fakta

Norsk navn: Søtmispel, Junisøtmispel ´Moelv´

Engelsk navn: Juneberry, Thicket Shadbush

Latinsk navn: Amelanchier spicata

Søtmispel tilhører herdighetssone H7-8.

Søtmispel utseende og blomstring

Junisøtmispelen har en slank og opprett vekst, og blir tre-fem meter høy. Den slanke veksten gjør også at den passer veldig bra steder der det er begrenset med plass.

Søtmispel er både vakker å se på og lukter utrolig godt. Helt i starten av året er bladene nesten kobberfargede og mot våren og sommeren blir bladene grønne. Mot høsten, hvis mispelen har fått mye sollys, får bladene vakre nyanser av rødt og gult.

Mispelen har hvite blomsterklaser som blomstrer tidlig på våren mellom april og mai. På sensommeren får den dekorative bær som blir mørkeblå når de er modne.

Mørkleblå bær på søtmispel indikerer modne bær
Når bærene er mørkeblå, er de modne. Foto: Getty Images

Innsynskjerming

Trenger du mer privatliv eller ønsker du å skjerme av enkelte områder, fungerer søtmispel godt som hekk. For å oppnå best resultat, bør du plante buskene i flere grupper og være nøye med avstanden mellom buskene, slik at hekken vokser tett. To eller tre frøplanter per meter er en ganske god avveining.

Mispelen vokser raskt og danner blader tidlig på sesongen. På bare et par år har du en tett mispelhekk som beskytter mot innsyn.

Stell og planting av søtmispel

Du kan plante søtmispel de fleste steder i Norge, hekken overlever vinteren og er lett å ta vare på. Med god jord og riktig næring klarer den seg godt.

Søtmispel vokser best i næringsrik og veldrenert plantejord. I JAS-perioden (juli-august-september) kan du forme og klippe hekken. Du bør da klippe av gamle og slitne greiner slik at nye får plass. På denne måten får du en tettere hekk.

Lysforhold

Hekkplanten trives best fra halvskygge til direkte sollys. Jo mer sol det blir om sommeren, jo mørkere blir høstfargene på bladene og i beste fall blir bladene fantastisk røde.

På høsten får mispelen røde blader
Jo mer lys i løpet av sommeren, jo rødere blir bladene. Foto: Getty Images

Vanning av søtmispel

Det er viktig at du vanner godt den første sommeren du planter mispelen slik at fuktigheten trenger ned i dypet der røttene er. Du bør vanne i mange timer av gangen.

Slik vet du om du har godt drenert jord

Er du usikker på om plantejorda er godt drenert? Vent på en regnbyge og inspiser deretter jorden igjen. Hvis vannet blir liggende i små vannpytter, uten å ha blitt tatt opp av jorda eller rennet gjennom, så er ikke jorda godt drenert. Hvis jorda er godt drenert, bør vannet strømme gjennom og ikke forbli på overflaten.