Få flere snøklokker i hagen
En snøklokke er mer enn en vanlig løkplante som klarer seg selv. Med noen få triks kan snøklokkene bli enda flittigere gjester i hagen.
Du kan selvfølgelig la naturen gå sin gang og håpe på at snøklokkene overrasker deg allerede i desember med de små gjennombruddene i vinterjorden. Men hvorfor overlate det til tilfeldighetene når det kommer til en så livsbekreftende blomst?
Alt om snøklokker
Her kan du få vite alt du trenger om snøklokker – blant annet oppskriften på hvordan du får en oppblomstring av dem i hagen. Hvis du vil, kan du hoppe ned til innholdet du leter etter ved å klikke på en av de 11 linkene nedenfor, men du kan selvfølgelig også lese gjennom hele artikkelen. Når du er ferdig, kan du ta det store førerkortet, klasse snøklokke.
- Snøklokke på ulike språk
- Snøklokkens utbredelse
- Er det farlig å spise snøklokker?
- Hvorfor heter det snøklokke?
- Blomstens utseende
- Snøklokke og erantis
- Hvordan får jeg snøklokker i hagen?
- Hvordan sår man dem?
- Blomstringsperiode
- Tips til avblomstrede snøklokker
- Snøklokker innendørs
- Vanning – grobunn – lys
- Spesielle arter
- Populære arter
- Fun facts
- Gækkebrev (snøklokkebrev) – en unik dansk tradisjon
Snøklokke på norsk, engelsk og latin
- Norsk navn: Snøklokke
- Latinsk navn: Galantus nivalis
- Engelsk navn: Snowdrop
Snøklokkens utbredelse
Det finnes ca. 20 arter av snøklokke i hele verden. Planten stammer fra Europa og Midtøsten i et belte fra Spania, Frankrike og Tyskland helt over til øst i Iran. I dag er snøklokkene innført til et hav av nye land hvor den nå vokser vilt. Norge er et av disse landene.
Er det farlig å spise snøklokker?
Hele planten, og spesielt løken, inneholder alkaloider som kan gi oppkast og diaré hos både mennesker og dyr. Det er ikke registrert alvorlige forgiftninger hos mennesker.
Hvorfor heter det snøklokke?
Snøklokken tilhører Amaryllisfamilien (Amaryllidaceae). Dermen er den i familie med blant annet påske- og pinseliljer.
Som nevnt tidligere heter den Galanathus Nivalis på latin. Slektsnavnet Galanthus står for ‘de melkehvite blomster’, mens nivalis betyr ‘noe som tilhører vinteren’ eller snø.
Dermed gir det norske navnet snøklokke god mening. På dansk derimot, kalles det ‘vintergække’. Å “gække” er gammeldansk for å sprekke, og er skaper dermed en illusjon for sommer om vinteren.
Blomstens utseende
Snøklokken er en lav, flerårig løkplante. Sorten som er mest utbredt i Norge – Vanlig snøklokke – blir mellom 10 til 20 cm. høy. Noen arter kan bli opptil 30 cm (for eksempel Galanthus plicatus) høye. Bladene er blågrønne, mens blomstene er hvite. Når snøklokkens spirer titter opp av jorden, er stilkene gulgrønne.
Blomstene er typisk dråpeformede, og blomsten hang nedover i en bue i enden av stilken. Noen arter har struttende kronblader som minner om ballettskjørt.
Snøklokker og erantis
Hvis du ønsker tidlige vårblomster i hagen kan du med fordel plante erantis sammen med snøklokkene dine. De er begge noen av de enkleste og første blomstene som kikker frem fra den svarte vinterjorden. Allerede i januar begynner snøklokkene å vokse frem, hvor de små gule erantiblomstene deretter danner et blomsterteppe som lyser enhver mørk hage opp.
Hvordan får jeg snøklokker i hagen?
Du kan få snøklokker i hagen ved å dyrke en eksisterende snøklokke eller ved å kjøpe løken på plantesenteret. Snøklokkeløk plantes på høsten rundt september. Plant snøklokkene på 5 til 10 cm dybde.
Formering av eksisterende snøklokker gjøres ved å grave en seksjon med blomster opp. Da kan du se hvordan det sitter flere løk utenpå hverandre. Det er sideløk, og de skal du forsiktig løsne fra hverandre. Gjenplant løken i 8-10 cm dybde enten hver for seg eller 2-3 samlet.
Hvordan sår man dem?
- Planter du snøklokker i gressplenen, fjerner du først en del av gresset i 8-10 cm dybde. Legg en blanding av god hagejord og sand i hullet.
- Setter du løk fra snøklokker i bed, lager du en fordypning i jorden på 8-10 cm, som du så setter løken i med en avstand på 5 cm fra hverandre.
- Dekk dem med jord, eller legg gresstorven tilbake i hullet før du trykker lett rundt løkplantene.
- Gi dem vann.
Blomstringsperiode
Snøklokker blomstrer veldig tidlig – vanligvis fra januar til mars. Det nøyaktige omfanget av blomstringsperioden er avhengig av vinteren det aktuelle året. Hver enkelt blomst blomstrer ca. en måned.
Det finnes enkelte arter som kun blomstrer om høsten, sånn som Galanthus Reginaeolgae
Tips til avblomstrede snøklokker
La alltid de grønne bladene bli sittende på avblomstrede løkplanter. Den grønne delen samler næring til løken som lagrer næringen til neste års blomstring. Dette gjelder både for snøklokke så vel som andre løkblomster.
Snøklokker innendørs
Snøklokker kan godt blomstre innendørs. Det er imidlertid viktig at de står så kjølig som mulig.
Du kan ta en klump snøklokker fra skogen eller fra hagen tidlig på vinteren og plante dem om til innendørs bruk. Når plantene er avblomstret kan de plantes ut igjen.
Link til rosesykdommer
Vanning – Grobunn – Lys
Vanne snøklokker? Det er svært sjeldent nødvendig. Vannet vil jo også som oftest fryse til is før det når ned til roten. Men, innendørs skal planten selvfølgelig vannes.
Snøklokken trives best i porøs jord og gjerne i skogbunn.
De vokser godt i skogbunn og i skyggen fra høye trær. Lyset er en mindre viktig faktor, ettersom det allikevel er så sparsomt med lys i de månedene den blomstrer.
Spesielle arter
Du kan prøve deg frem og se hvilke arter du liker best og hvilke som trives i hagen din. Her er noen spesielt fine arter du kan gi et forsøk.
Giganten ‘Gravetye Giant’
Denne sorten er lett å dyrke og blomstrer år etter år. Plant dem gjerne i sol eller halvskygge, så blomstrer de faktisk over lengre tid. De blir cirka 50 cm høye og blomstrer fra april til mai.
Klokken ‘Galanthus Hippolyta’
Denne planten har en unik blomst som brer seg og minner om en liten klokke. Den trives i sol og halvskygge, blomstrer ofte fra februar og blir opptil 15 cm høy.
Dorothealilje
Dorothealiljen er ikke en snøklokke, men blir ofte forvekslet med en. Den blomstrer litt senere, fra mars eller april. De hvite blomstene ligner på små klokker, med en grønn og gulaktig markering på hvert kronblad. Den vokser til en høyde på mellom 20 og 30 cm.
Dobbelte snøklokker
En spesielt flott utgave av snøklokken er de såkalte dobbelte snøklokkene, som har en fyldig dobbel blomst i midten. Ofte har blomsten grønne og gule markeringer i midten. Du kan gå etter Galanthus “Walrus”, Galanthus “Nivalis flore pleno” og Galanthus “Gordelia”, som alle er dobbeltblomstrende.
Populære arter
Det finnes ca. 14 arter av snøklokken. De vanligste sortene er alle av arten G. nivalis. De ligner på hverandre, men har forskjellige grønne markeringer på det hvite blomsterhodet. Sorten “Reginaeolgae” blomstrer om høsten og ligner den vanlige snøklokken, men har kortere kronblader og et grønt hesteskoformet merke på blomsterklokken.
En annen type er for eksempel “Maximus” som får større blomster, “Lutescens” som får gule markeringer på kronbladene og “Pictus” som har grønne flekker på ytre og indre kronblad. De nære slektningene stammer spesielt fra Tyrkia. Det kan være arter som får høyere blomsterstilker, bredere blader eller er av mindre vekst. Flere arter er for følsomme for en bitende norsk vinter og ses derfor sjeldent her hjemme. Her er noen flere arter:
- Galanthus elwesii. Tyrkisk snøklokke. Kan bli opptil 23 cm høy.
- Galanthus ikariae. Vokser vilt, blant andet i Kaukasus
- Galanthus imperati. Italiensk snøklokke.
- Galanthus plicatus. Fra Krim. Blir opptil 30 cm høy.
- Galanthus Reginaeolgae. Fra Hellas og Sicilia. I utseende minner den veldig om Vanlig snøklokke, men sorten blomstrer faktisk først på høsten.
Fun facts
Farg snøklokkene dine
Du kan fint gi snøklokker i vase litt farget blekk i blomstervannet for moro skyld. I løpet av noen få timer vil fargen ha vandret opp i blomsten, slik at får for eksempel røde, grønne eller blå snøklokker. Hvis du har en vase eller potte med utsprungne blomster, kan du få dem til å lukke seg ved å sette dem kjølig.
Snøklokkehager
I Storbritannia finnes det flere steder for spesielle snøklokkehager (Snowdrop garden), man kan besøke. I blomstringssesongen forvandles disse til enorme tepper av snøklokker i bedene og under trekronene.
Gækkebrev – en unik dansk tradisjon
Det finnes en unik dansk tradisjon som går ut på å legge en snøklokke i en konvolutt og sende det som brev. Tradisjonen henger utvilsomt sammen med betydningen av det danske ordet for Galanthus nivalis: ”Gække”, som betyr å villede, og det er nettopp det man prøver å gjøre når man sender hverandre gækkebrev.
Kanskje det er noe man skal ta inspirasjon fra i Norge?
Artikkelen er hentet fra Vi i Villas planteleksikon som er oppdatert januar 2023.