Slik lykkes du med grønnkål

Den krusete grønnsaken har blitt svært populær ingrediens på kjøkkenet de siste årene. Men visste du at grønnkål er svært enkelt å dyrke selv?

grønnkål

Grønnkål, som også kan kalles bladkål eller kruskål, har lenge vært populær i våre naboland, men har med årene også fått fotfeste i Norge. De grønne bladene er nemlig svært helsebringende, og kan brukes allsidig til både middag og snacks.

Det mange kanskje ikke vet er at grønnkålen er svært enkel å dyrke selv, da den ikke har store krav når det kommer til jord eller omgivelser. Den er også en av de få grønnsakene du fremdeles kan høste om vinteren!

Slik dyrker du grønnkål

Grønnkål trives best om den plantes i næringsrik og vanninnholdende jord på et sted med sol til halvskygge. Bor du sør i Norge (klimasone 1-2), kan du så grønnkålen direkte på det stedet den skal vokse, og det kan du gjøre allerede i april. Bor du derimot i en av de andre klimasonene bør du vente til mai-juni, avhengig av når du har tenkt å høste grønnkålen.

Kålplanten er ganske robust, og kan tåle noen lette frostnetter om det skulle forekomme. Innhøstingen kan gjøres etter hvert som den vokser om høsten og fram til vinteren. Etter det kan du enten tørke bladene, eller fryse avlingen etter å ha forvellet bladene.

Forkultiver grønnkålen for et bedre resultat

Skal du begynne med å så frøene innendørs, kan du godt starte en måneds tid før du har tenkt å plante ut plantene. Du kan for eksempel så frøene i et såbrett ved å sette frøene ca. 1 cm ned i jorden, deretter bør de stå på et lyst og varmt sted under spiringen, gjerne omkring 20 grader. Når plantene har kommet opp foretrekker de å stå lyst, kjølig og luftig for å redusere risikoen for rothalsråte.

Grønnkålens røtter har det med å være skjøre, så de må passes godt på når de plantes ute. Da har de også bruk for godt med vann. Etter de er plantet bør du gradvis vende dem til kulden, for eksempel ved å dekke de med en fiberduk den første uken.

Grønnkålens historie

Grønnkålen har vært brukt i Norden siden vikingtiden, hvor man tror de skandinaviske vikingene tok med seg kålen hjem etter reisene til England. I sin helhet har nok kål blitt brukt i mye lengre tid, spesielt til medisinske formål. Blant annet vet man at grekerne brukte kål som beskyttelse mot sykdommer allerede for 2.000 år siden.

Grønnkål i matlagning

Grønnkålen har blitt en kjær ingrediens på kjøkkenet til mange nordmenn, og kanskje særlig i det vegetariske og veganske kjøkkenet. Den er kalorifattig og næringsrik, i tillegg til at den har en god og fyldig smak, og har derfor blitt populær å bruke i salater, supper, smoothier, gratenger og mye mer. Mange har kanskje fått med seg at man også kan lage deilig grønnkålchips som alternativ til helgekosen, ved å enkelt steke bladene i ovnen med olje og salt.

grønnkålchips
Man kan blant annet lage deilig snacks av grønnkål. Foto: Getty Images

Helsebringende grønnsak

I tillegg til å være en smakfull ingrediens, sies det også at grønnkålen er proppet med helsebringende fordeler, og det er kanskje ikke merkelig at den ofte forekommer som en ingrediens innen naturmedisin.

Først og fremst er grønnkålen rik på jern, C-vitamin og A-vitamin. I tillegg til et rikt innhold av kalsium og kollagen. Sånn sett er den med på å styrke immunforsvaret og motvirke sykdommer. Mange vil også ha det til at grønnsaken skal kunne motvirke blant annet demens og depresjon.