Rhododendron – Den kresne og flotte hageblomsten

Når rhododendron blomster i mai, er den midtpunktet i enhver hage eller park. Dette er en busk som klarer seg fint om forholdene ligger til rette for det, men den stiller noen sterke krav til både jord og vanning. Mestrer du dette står døren til rhododendron-paradiset også åpen for deg.

Rosa Rhododendron utendørs

Fakta om rhododendron

 • Norsk navn: Rhododendron og Rododendron
 • Latinsk navn: Rhododendron
 • Engelsk navn: Rhododendron

Nedenunder ligger en liste med linker du kan klikke på for å lese om de ulike emnene.

Utseende

Rhododendron er en plante som har en buskaktig vekst. Det finnes også rhododendroner som karakteriseres som veritable trær med en mulig høyde på opp til 12 meter. Rhododendron forekommer både som eviggrønn og som løvfellende plante.

Bladene på rhododendroner er kraftige læraktige og vokser i en spiralform. Hos noen sorter kan bladenes underside ha en tekstur som minner om skjell eller hår. 

Blomstene til en rhododendron sitter i klynger i enden av grenen. De kan både være trakt- og klokkeformede. Blomstene har fem begerblader og fra fem til ti støvbærere. Planten finnes i et bredt spektrum av farger, fra mørk rød og fiolett til hvit og gul. 

Populære Rhododendron-sorter

 • Rhododendron hirsutum. Hårete alperose.
 • Azalea. En undergruppe innenfor Rhododendron.
 • Rhododendron arboreum. Tre-Rhododendron. Planten kan bli opp til 12 meter høy.
 • Rhododendron Princess Anne. En populær gul variant. 

Dverg-Rhododendron

dverg-rhododendron i et bed
Dverg-rhododendron er lavtvoksende og mer fargerik enn andre rhododendronsorter.Foto: Getty Images

Som navnet antyder, er denne rhododendroen i motsetning til de større sortene nevnt ovenfor, en lavtvoksende sort. Den har til og med en lang, rik og fargestrålende blomstring, som større rhododendroner ikke kan måle seg med. Dverg-rhododendron er en blandingsart som er skapt for å kunne passe bedre inn i mindre hager. Når vinteren kommer er det en god ide å gi den en litt beskyttet plassering, da den ikke tåler frost eller kulde.

Yakushimanum

Yakushimanum som blomster i Norge
Den hvite til den rosa Soren, Yakushimanum, stammer fra Japan. Foto: Getty Images

Denne rhododendronen blir omtalt som en av de vanligste å bruke i norske hager. Den kommer opprinnelig fra Japan, hvor den vokser i fjellene mellom 1.000 og 2.000 meters høyde. Den er derfor vandt til barske forhold. Det er en eviggrønn plante som holder seg fin og grønn gjennom hele vinteren. Yakushimanum blomstrer normalt i mai hvor den pryder hagen med sine vakre hvite til rosa blomster.  

Rhododendrons opprinnelse

Det finnes cirka 1.000 ville varianter av rhododendron. Busken har også blitt avlet på gjennom flere år, og i dag er det derfor registrert cirka 28.000 hybridarter.

Busken hører til den nordlige halvkule med hovedutbredelse i Sentral- og Sør Asias fjellområder. Spesielt i Himalaya, Kina og Indonesias høyfjell. Det kan med de riktige jordforhold vokse overalt – høyt oppe i fjellene og så langt nord som på Grønland.

Rhododendron i Norge

Rhododendron har vokser ikke vildt i Norge, det er fordi den krever ganske spesielle vekstforhold og riktig pleie. Det finnes likevel cirka 400 varianter i ulike private og offentlige samlinger her i landet. 

I Norge dyrkes mange av artene som prydbusker. Dette foregår mest på Vestlandet, da de der greier seg uten dekning om vinteren.

Ordet rhododendron kommer fra det greske ordet rhodon (Rose) og dendron (tre) – altså trerose eller alperose. På norsk kan du også noen ganger oppleve skrivemåten rododendron. 

Planting av Rhododendron

Rhododendron kan plantes hele året, så lenge det ikke er frost i bakken. 

Rhododendrons røtter vokser mer i bredden enn i dybden. Det er derfor viktig å sørge for god plass mellom plantene dersom rhododendron plantes sammen i klynger. Noen arter skal plantes med opp til tre meters avstand. 

Sørg for at plantehullet er 20 centimeter bredere enn roten. Fyll opp med jordforbedringsmiddel. 

Et Rhododendronbed

Hvis du ønsker å planlegge et rhododendronbed i hagen, er det veldig viktig at du tenker igjennom plasseringen. Bedet må nemlig ikke stå i konstant sol, men skal gjerne plasseres et sted med skiftevis sol og skygge. Som for eksempel ved store trær som kan skygge over bedet. Unngå trær som bjørk, poppel og pil, da deres røtter brer seg en del, og kan stjele den nødvendige og næringsrike jorden fra rhododendron din. 

Hvis du kun har en solfylt plass å plante på, kan du velge rhodendronarten løvfellende Azalea. Den egner seg nemlig til å stå i fullt sollys.

Du kan også skape variasjon i rhodendronbedet ditt ved å tilføye andre surjordsplanter. Her vil lyng, vintergrønn, hasselurt, bambus og kristtorn egne seg godt. 

Et blomsterbed med rhododendroner
Foto: Getty Images

Rhododendron i krukker

Du kan også enkelt plante rhododendron i krukker, da blomsten ikke vokser særlig i dybden. Du skal bare sørge for at du har plass til minst 10 centimeter rhododendronjord og et dreneringslag av lecakuler på et par centimeter. Det er viktig at det er lecakuler i krukken. Det er også en god ide at krukken er bred, da planten vokser mye i bredden, og det vil gjøre det lettere å plante den ut etterhvert. 

Tre tips til å lykkes med rhododendron:

 • Plant rhododendron i lyse krukker for å unngå at røttene blir “kokt” i solen
 • Bruk kun gjødsel til surjordsplanter (for eksempel OSMO) i små mengder og gjerne to til tre ganger fra april til midten av juni
 • Vann når det er tørt, også etter regn, da både plantens tetthet og løv kan forhindre vannet å trenge ned. 
Aplerose plantet i en krukke i hagen
Foto: Getty Images

Hva slags jord liker Rhododendron?

Rhododendron er en surjordsplante. Jorden planten vokser i skal helst ha en pH-verdi på 5-6. Vanlig hagejord har typisk en pH-verdi på 7. Du kan måle pH-verdien med en pH-måler..

Det er noen få rhododendroner som foretrekker kalkholdig jord (Rhododendron lapponicum og rhodoendrum hirsutum). Spør om plantens behov når du kjøper den.

Flytting av Rhododendron

Du kan selvfølgelig flytte på rhododendroen din, takket være dens tette rotnett som ikke går i dybden.

 1. Flytting skjer best om høsten, når veksten har stoppet, eller om våren før den starter.
 2. Grav opp planten og la den stå en time i vann i en bøtte eller trillebår fylt med vann slik at den ikke tørker ut under flyttingen.
 3. Rhododendronen din plantes på nytt på samme dybde som før. Hullet skal være minst 10 centimeter dypere enn rotklumpen og 30 centimeter bredere på hver side.
 4. Toppen av roten skal flukte med jordoverflaten og skal ikke tildekkes med jord. Det kan kvele de pustende røttene som finnes i det øverste laget.
 5. Plant alltid i ferdigblandet rhododendronjord.

Rhododendrons blomstring

Blomstringsperioden til rhododendronen er kort, men intens. Blomstringen starter vanligvis i mai og varer cirka en måned.

Fjern blomsterstandene når de visner, hvis du foretrekker at planten bruker kreftene til å vokse seg større og ikke sette frø.

Flerfarget alperose utenfor hjemmet
Foto: Getty Images

Slik steller du Rhododendron

Vanning av rhododendron

Rhododendron skal ha mest vann i månedene den blomstrer. I Norge blomstrer rhododendron i de tørre sommermånedene: mai, juni og juli.

Les her om ferievanning og hvilke knep som holder plantene dine i live i ferien.

Levetid

For noen varianter kan rhododendron bli opptil 100 år gamle.

Plassering av Rhododendron – lys eller skygge?

Rhododendron trives best i halvskygge. Planten er ganske fuktkrevende, så full sol hele dagen vil tappe den for fuktighet. Av samme grunn bør den helst ligge i le for vinden slik at vinden ikke driver bort fukten fra planten.

Beskjæring av Rhododendron

Rhododendron er en plante som egentlig ikke trenger å beskjæres. Opplever du likevel at det er nødvendig, har vi fremgangsmåten her.  

Beskjæring avrhododendron gjøres i april-mai, før planten bruker sin energi på å blomstre. En mindre beskjæring av to-tre års vekst kan gjøres umiddelbart etter blomstring.

 • Beskjær greinene  20-40 cm over jorden. 
 • Bruk en grensag  til å skjære av de store grenene med rene, skrå kutt. På den måten blir ikke regnvannet liggende på skjæreflaten.
 • De tynne grønne greinene kan beskjæres med en ren gren- eller hagesaks.Tilsett 5 centimeter rhododendronjord
 • Gi planten gjødsel som vanlig.
 • Vann regelmessig i de tørre periodene.

Nedskjæring av Rhododendron

Rhododendronen din tåler beskjæring godt, det vil si at du kan skjære den langt ned. Vær imidlertid oppmerksom på at det fortsatt må være noen blader igjen på greinene, og at det da kan ta to-tre år før den blomstrer igjen.

Det anbefales ikke å kutte rhododendron helt ned, da det kan drepe planten helt. Så med mindre du vil kvitte deg med den store buskplanten, bør du holde deg til beskjæringsguiden over.

Gjødsling av Rhododendron

Surjord inneholder vanligvis tilstrekkelig gjødsel for rhododendronen. Bruk imidlertid rhododendrongjødsel hvis planten trenger ekstra næring.

Når du skal gjødsle blomsten, er det best å gjøre tiden tidlig på våren – gjerne rundt mars-april. Det gir den en energiboost før blomstring. Du kan også gjødsle i julislik at den kan danne nye skudd etter blomstringen.

TIPS: Fjern vissen blomstervekst, slik at busken kan konsentrere seg om å danne ny vekst.

Les også våre tips om gjødsling her.

Formering og stiklinger

Din rhododendron kan formeres både ved stiklinger og avlegging.

Avlegging

Avlegging er en ganske langsom prosess og det kan ta opptil to år før du kan klippe av greinen og skille den fra moderplanten. Slik gjør du det:

 1. Bøy en av grenene ned i jorden (den skal 10 centimeter ned)
 2. Skjær et snitt under grenen slik at den blir blottet og kan danne røtter
 3. Legg en stor stein over den slik at den forblir de 10 centimeter nede i jorden.
 4. Bind resten av grenen til en pinne slik at den peker oppover.

Du kan også avlegge planten ved å bøye en gren ned i en beholder med rhododendronjord. Hold roten fuktig til den skal plantes. Etter rotsetting skjæres grenen fri.

Stiklinger

Du kan også formere rhododendronen din med stiklinger som du tar i midten av sommeren. Vær oppmerksom på at de kan være følsomme for soppangrep, så still dem gjerne i lett fuktig rhododendronjord blandet med 30 % perlite. Ikke utsett stiklingene for direkte sollys og husk å dekke dem med plast.

Rhododendron kan også formeres ved å så frø og ved podning.

Kilde: Haveselskabet.dk

Les hvordan du tar stiklinger best mulig her.

Rhododendron stiklinger i en potte utendørs
Foto: Getty Images

Rhododendron sykdommer

Generelt er ikke planter i surjordsbed så hardt rammet av sykdommer. Imidlertid kan rhododendronen din bli påvirket av soppsykdommer. De vanligste er:

Mugg: Denne soppinfeksjonen viser seg i grå flekker på bladene og oppstår hvis det er for mye fuktighet rundt planten. Du kan bli kvitt det ved å bruke godkjente soppdrepende midler.

Bladsopp: Dette kan oppstå hvis plantene dine står så tett at de aldri tørker. Bladsopp viser seg ved ekstra tykke blader eller klumpete blader som kan dukke opp om sommeren og i varmt og fuktig vær. Bruk godkjent soppmiddel to-tre ganger med fem dagers mellomrom for å bli kvitt det. 

Det kan også være lurt å kutte av de bladene som er hardest rammet, og kaste dem i søpla.

Kilde: Homeandgarden.dk

Gule blader på Rhododendron

Hvis rhododendronen din har gule blader, er det et tegn på at den ikke tar opp nok næring fra jorda. Det kan være tungvint å hjelpe bladene tilbake til sin naturlige, grønne farge, men med god tålmodighet kommer du langt.

Det første trinnet er å fjerne alt ugress, bunndekke og gress rundt rhododendronen din, da den stjeler de nødvendige næringsstoffene fra den. Legg så 10 centimeter ny fuktig rhododendronjord rundt alle blomstene.

Gjødsle til slutt med surjordsgjødsel, og hvis regnet ikke hjelper deg med vanningen, sørg for å holde jorda fuktig slik at rhododendronen din kan ta opp næringsstoffene fra jorda igjen. Ønsker du vakre, grønne blader igjen, er det nødvendig å gjødsle plantene to ganger hver sesong.

Azalea og Rhododendron

Alperose i fjellene
Rhododendron er nationalblomsten i Nepal. Foto: Getty Images

Det er en viss forvirring om forskjellen mellom azalea og rhododendron. Til det kan man si at alle azaleaer er rhododendroner, men ikke alle rhododendroner er azaleaer. Plantene som karakteriseres som Azalea er typisk litt mindre enn de fleste andre rhododendroner, og de blomstrer litt tidligere.