Ramsløk – Alt du skal vite om den nyttige og vakre løkplanten

Ramsløk, eller Nordens hvitløk, er en plante som både er vakker og nyttig. I denne artikkelen kan du lese alt du trenger å vite om å dyrke løkplanten selv, hvordan du kan bruke den i matlaging og hva den er effektiv mot.

Løkplanten som er både vakker og nyttig

Ramsløk med sine stjernelignende, vakre hvite blomster og grønne, brede blader er en plante som er like praktfull som den er nyttig. Les hvorfor her!

Artikkelens innhold:

Fakta om Ramsløk

 • Norsk navn: Ramsløk
 • Engelsk navn: Ramsons eller wild garlic
 • Latinsk navn: Allium ursinum

Utseende

Ramsløk er en flerårig løkart som får hvite, stjerneformede blomster og brede, grønne blader. Løkplanten blomstrer i mai til juni og blir cirka 15-45 centimeter høy.

Ramsløk stjerneformede blomster
Ved blomstring får planten disse vakre hvite blomstene. Foto: Getty Images

Ramsløk eller Liljekonvall?

Ramsløken kan ofte bli forvekslet med liljekonvallen før blomstring, da bladene minner om hverandre.

Skal du ut og plukke selv, bør du være oppmerksom på hvilken plante du plukker da Liljekonvall er giftig.

Liljekonvallens blader er stivere og blankere, og bladskaftet er rødt nederst. Bladene mangler også lukten av hvitløk, som ramsløkplanten har.

Etter plantene har blomstet er det ikke noe problem å se forskjell lenger, da de får helt forskjellige blomster.

Les mer om liljekonvallen HER!

Ramsløk i Norge

I Norge vokser ramsløk vilt, og vokser ofte i tette “tepper” som dekker skogbunnen i store områder.

I og med at planten trives best i fuktig områder, finner du dem ofte i bar-og løvskog. Hvis du er på utkikk etter å plukke ramsløk selv, er det smart å lete i områder der du vet det renner bekker.

Ramsløk blomstringstid
Ramsløk er en effktiv bunndekker, og her kan man se hvor mye den har spredt seg i skogen. Foto: Getty Images

Dyrke ramsløk selv

Skal du dyrke ramsløk selv, kan du både bruke frø eller ferske løk. Bruker du frø, bør du være forberedt på at det kan ta litt tid før løkplanten “setter seg” ordentlig. Det er enklere å lykkes med ferske løk og de sprer seg i tillegg fort i hagen dersom de trives.

Nedenfor går vi igjennom det viktigste du skal vite når du skal dyrke denne løkplanten selv.

dyrk ramsløk selv
Du kan både bruke frø eller ferske løk når du skal dyrke selv. Foto: Getty Images

Jord og vanning

Løkene trives best i løs, kalkholdig, humusrik og veldrenert jord med en høy PH-verdi. Dersom det er behov kan du fint blande inn litt grus eller sand for å oppnå riktig kvalitet på jorden.

Når det kommer til vanning er det viktig at jorden er fuktig, så vann rikelig etter planting. Pass imidlertid på at du ikke overvanner den neste tiden, men kun når jorden begynner å bli tørr.

Plassering

Ramsløken trives best i halvskygge eller skygge. Derfor er det best å plante dem et sted du vet at de får dette. I motsetning til flere type planter, skal du faktisk unngå å plante denne løkplanten i potter, da det fort kan bli for varmt for den.

Løkplanten er herdig til klimasone H6.

Ikke plant ramsløk i krukker
Ikke plant ramsløk i krukker, da det kan bli for varmt for urten. Foto: Getty Images

Gjødsling

Når du skal plante ramsløken er det lurt å tilføre næring. Gjerne av typen hønsegjødsel, algomin eller grønnsaksgjødsel.

Høsting

Ved høsting skal du være litt forsiktig med å høste for tidlig, da ramsløk vokser noe langsomt, spesielt hvis du bruker frø. Ved bruk av ferske løk kan man som regel høste allerede første året etter planting.

I forhold til tidspunkt å høste bladene på, nytes de best før planten blomstrer. Derfor er det best å høste plantene om våren, før blomstringstid.

Når kan du høste ramsløk?
Høsting er best å gjøre før blomstring i mai. Foto: Getty Images

Ramsløk i matlaging

Smaken av ramsløk minner litt om hvitløk, og derfor blir den ofte brukt som en krydderurt i matlaging. Her er noen av de mest kjente måtene å bruke ramsløk i matlaging på.

 • Ramsløkpesto: En populær bruk av løkplanten på er ved å lage ramsløkpesto. Denne pestoen inneholder få ingredienser og er et fantastisk godt tilbehør til stekt og grillet kjøtt. Det eneste du trenger er ramsløk, pinjekjerner, parmesan, salt og litt olivenolje. Les hvordan du lager selv det her.
Dette kan du bruke urter til
Du trenger kun fem ingredienser for å lage denne pestoen. Foto: Getty Images
 • Ramsløksalt: Ramsløksalt er også en en populær brukt av urten. Her skal du kun ha grovt salt og ramsløkblader. Les hvordan du lager det selv her.
 • Ramsløksmør: En annen velkjent måte er å lage hjemmelaget ramsløksmør. Det eneste du trenger er ramsløk, smør og sitron.
Bruke ramsløk til smør
Vi sier vel alle ja til et lag ferskt ramsløksmør på brødskiven. Foto: Getty Images
 • Supper og salater: Det er også veldig godt å bruke ramsløk i supper eller i salater. I salater kan du til og med bytte ut salatbladene med ramsløkblader hvis du vil.

Ramsløk som medisin

Planten er ikke kjent for å være en nytteplante uten grunn. Urten inneholder både vitamin C, salter, mineraler, aldehyder og en eterisk olje som inneholder vinyl- og polyvinylsulfid. Ramsløk har også en kraftig antibakteriell virkning.

Nedenfor har vi ramset opp noen av de tingene ramsløk er effektiv mot:

 • Forstoppelse
 • Mageforstyrrelser
 • Høyt blodtrykk
 • Forkalkning
 • Problemer med huden
 • Senkning av kolesterol
 • Rensing av blod
 • Lungekatarr
 • Feber