Ramsløk med sine stjernelignende, vakre hvite blomster og grønne, brede blader er en plante som er like praktfull som den er nyttig. Les hvorfor her!
Artikkelens innhold:
Fakta om Ramsløk
- Norsk navn: Ramsløk
- Engelsk navn: Ramsons eller wild garlic
- Latinsk navn: Allium ursinum
Utseende
Ramsløk er en flerårig løkart som får hvite, stjerneformede blomster og brede, grønne blader. Løkplanten blomstrer i mai til juni og blir cirka 15-45 centimeter høy.
Ramsløk eller Liljekonvall?
Ramsløken kan ofte bli forvekslet med liljekonvallen før blomstring, da bladene minner om hverandre.
Skal du ut og plukke selv, bør du være oppmerksom på hvilken plante du plukker da Liljekonvall er giftig.
Liljekonvallens blader er stivere og blankere, og bladskaftet er rødt nederst. Bladene mangler også lukten av hvitløk, som ramsløkplanten har.
Etter plantene har blomstet er det ikke noe problem å se forskjell lenger, da de får helt forskjellige blomster.
Les mer om liljekonvallen HER!
Ramsløk i Norge
I Norge vokser ramsløk vilt, og vokser ofte i tette “tepper” som dekker skogbunnen i store områder.
I og med at planten trives best i fuktig områder, finner du dem ofte i bar-og løvskog. Hvis du er på utkikk etter å plukke ramsløk selv, er det smart å lete i områder der du vet det renner bekker.
Dyrke ramsløk selv
Skal du dyrke ramsløk selv, kan du både bruke frø eller ferske løk. Bruker du frø, bør du være forberedt på at det kan ta litt tid før løkplanten “setter seg” ordentlig. Det er enklere å lykkes med ferske løk og de sprer seg i tillegg fort i hagen dersom de trives.
Nedenfor går vi igjennom det viktigste du skal vite når du skal dyrke denne løkplanten selv.
Jord og vanning
Løkene trives best i løs, kalkholdig, humusrik og veldrenert jord med en høy PH-verdi. Dersom det er behov kan du fint blande inn litt grus eller sand for å oppnå riktig kvalitet på jorden.
Når det kommer til vanning er det viktig at jorden er fuktig, så vann rikelig etter planting. Pass imidlertid på at du ikke overvanner den neste tiden, men kun når jorden begynner å bli tørr.
Plassering
Ramsløken trives best i halvskygge eller skygge. Derfor er det best å plante dem et sted du vet at de får dette. I motsetning til flere type planter, skal du faktisk unngå å plante denne løkplanten i potter, da det fort kan bli for varmt for den.
Løkplanten er herdig til klimasone H6.
Gjødsling
Når du skal plante ramsløken er det lurt å tilføre næring. Gjerne av typen hønsegjødsel, algomin eller grønnsaksgjødsel.
Høsting
Ved høsting skal du være litt forsiktig med å høste for tidlig, da ramsløk vokser noe langsomt, spesielt hvis du bruker frø. Ved bruk av ferske løk kan man som regel høste allerede første året etter planting.
I forhold til tidspunkt å høste bladene på, nytes de best før planten blomstrer. Derfor er det best å høste plantene om våren, før blomstringstid.
Ramsløk i matlaging
Smaken av ramsløk minner litt om hvitløk, og derfor blir den ofte brukt som en krydderurt i matlaging. Her er noen av de mest kjente måtene å bruke ramsløk i matlaging på.
- Ramsløkpesto: En populær bruk av løkplanten på er ved å lage ramsløkpesto. Denne pestoen inneholder få ingredienser og er et fantastisk godt tilbehør til stekt og grillet kjøtt. Det eneste du trenger er ramsløk, pinjekjerner, parmesan, salt og litt olivenolje. Les hvordan du lager selv det her.
- Ramsløksalt: Ramsløksalt er også en en populær brukt av urten. Her skal du kun ha grovt salt og ramsløkblader. Les hvordan du lager det selv her.
- Ramsløksmør: En annen velkjent måte er å lage hjemmelaget ramsløksmør. Det eneste du trenger er ramsløk, smør og sitron.
- Supper og salater: Det er også veldig godt å bruke ramsløk i supper eller i salater. I salater kan du til og med bytte ut salatbladene med ramsløkblader hvis du vil.
Ramsløk som medisin
Planten er ikke kjent for å være en nytteplante uten grunn. Urten inneholder både vitamin C, salter, mineraler, aldehyder og en eterisk olje som inneholder vinyl- og polyvinylsulfid. Ramsløk har også en kraftig antibakteriell virkning.
Nedenfor har vi ramset opp noen av de tingene ramsløk er effektiv mot:
- Forstoppelse
- Mageforstyrrelser
- Høyt blodtrykk
- Forkalkning
- Problemer med huden
- Senkning av kolesterol
- Rensing av blod
- Lungekatarr
- Feber