Primula: Plantens navn
- Norsk navn: Primula eller kusymre
- Latinsk navn: Primula
- Engelsk navn: Primula og Primrose
Populære arter
- Primula denticulata: Kuleprimula
- Primula rosea: Roseprimula
- Primula pubescens: Show Aurikler
Opprinnelse
Det finnes over 500 ulike arter av primula. Mange av disse stammer fra mer tempererte områder på den nordlige halvkule. Over halvparten av alle kjente arter hører hjemme i Himalaya. Primula er en planteslekt i nøkleblomfamilien, Primulaceae.
Primula i Norge
Primula eller kusymre, er en kjær kjenning i norske hjem og hager. Den gir vårfølelse i stua i januar og pryder hagen med vakre, klare farger i juni.
Norske gartnerier produserer primula i store mengder og planten ligger på 5. plass over de mest populære potteplantene i Norge.
Planten er vanlig i kyststrøk fra Aust-Agder til Sør-Trøndelag. Den vokser i fuktig, skyggefull skog og i gressbakker, men trives også i maritimt miljø nær sjøen.
Utseende

Primula er en urteaktig staude med vakre grønne blader. Som vist i bildet ovenfor, kan vi finne den i stor fargeskala fra hvit til solgul, fra knallblå over til lys fiolett og fra rosa over til dyp rød. Primulaene er flerårige og trives godt i hagen. Noen ganske få fremavlede arter er riktignok ettårige.
Primula vulgaris er den vanligste stueplanten, men også syrinprimula (P. malacoides) og begerprimula (P. obconica) selges det mange av. Blomstene hos begge disse artene sitter samlet i kranser. Hos Primula vulgaris kommer blomstene opp èn og èn fra midten av bladrosetten.
Vanligvis blir planten 15-25 cm høy, men enkelte arter kan bli opp til 90 cm.
Planting
Tidligere skulle primulaen helst plantes ut om høsten, mens jorda fortsatt var varm og luftig. Men det var den gang planten ble solgt som barrotsplante, altså uten jord og potte. I dag selges de derimot i potter og er langt bedre rustet til utplanting hele året, så lenge det ikke er frost i jorda.
Primulaer er enkle å plante. Grav et hull som er stort nok så røttene ikke bøyes. Fyll hullet med vann før du setter planten i jorda, slik at vannet trekker godt ned. Bland gjerne jorden med litt kompost. Fyll på med jord rundt primulaen så den står støtt.
Den formeres både ved såing og ved deling. Det anbefales å dele primulaen ca. hvert tredje år.
Primula og blomstring
Enkelte begynner blomstringen sin allerede tidlig på våren. For en stund tilbake var sesongen relativt kort. I dag har vi såpass mange forskjellige sorter tilgjengelige, at vi faktisk kan ha blomstrende primulaer helt til september. Navnet primula refererer for øvrig til at planten var en av de første (primus) blomstene som blomstret da våren kom.
Primula innendørs

Primulaer i potter. Foto: iStock
Primula er en populær stueplante. Det viktigste å merke seg ved stell, er at jorden alltid skal være fuktig. Samtidig skal den heller ikke bli stående i vann. Vær oppmerksom på at den foretrekker en stuetemperatur på mellom 15 og 18 grader. Da står den lengre og avgir mer duft enn om den oppbevares varmere. Primulaer innendørs skal ikke stå i direkte sollys, ei heller for mørkt, ettersom det avbleker blomsten.
Stell
Primulaen må vannes regelmessig, spesielt i tørre og varme perioder. Får ikke planten tilstrekkelig med vann, legger bladene seg ned mot jorden og blomsterstengelen begynner å henge. Primulaer står best i halvskyggen og i fuktig jord.
Planten trenger ikke å beskjæres og gjødsling er som regel ikke nødvendig, med mindre jorden den vokser i er spesielt næringsfattig. Overgjødsling kan faktisk ha en uheldig effekt på primulaen. Det kan føre til at bladene vokser seg store og kraftige, mens blomstene forblir uendret. Primulaen kan plantes ut i hagen når faren for frost er over.
Aurikler og primula
Primula og aurikler omtales ofte om hverandre. En aurikkel er en vanlig hageplante i nøkleblomfamilien som er fremavlet som en hybrid mellom ulike primulaarter fra alpene. En av disse er Primula auricula, derav navnet. Denne blomstrer i mai og juni i mange fargenyanser. I motsetning til de fleste andre primulaer, trives Primula auricula best i sandete og tørr jord. De fleste hageaurikler er en krysning mellom Primus auricula og Primus hirsuta.
Pass på dette virkestoffet!
Primula inneholder virkestoffet primin, som noen er overfølsomme for.
Konsentrasjonen av primin har opprinnelig vært størst i begerprimula (Primula obconica). De nyere typene av begerprimula er nå mer allergivennlige og hudnøytrale enn tidligere.
Vær likevel oppmerksom på at mennesker med spesiell overfølsomhet for stoffet primin, kan utvikle håndeksem.