Physalis er et smakfullt, søtsurt bær som vokser vilt i Andesfjellene i Sør Amerika og som er veldig godt å spise både som det er, i desserter og marmelade. Det er faktisk heller ikke så vanskelig å dyrke her i Norge – bare følg tipsene nedenfor for hvordan du får størst mulig avling.
Ulike typer physalis
Alle først må du få tak i frø, og da er det godt å vite at det finnes to ulike typer physalis å velge mellom. De man oftest finner i matbutikken kalles Physalis peruviana (ananaskirsebær), men det finnes også andre typer som Physalis grisea (jordbærtomat), som er en mindre plante med mindre og litt søtere frukter. Det går fint å plante begge i Norge, men ananaskirsebæret har fordelen med at den begynner å produsere bær tidligere på sesongen, noe som er hensiktsmessig i vårt klima.
Slik dyrker du physalis
1. Begynn tidlig.
For å lykkes med dyrkingen bør du sette i gang tidlig på sesongen, ettersom det tar en stund før planten får modne bær.
Så frøene i krukker med fuktig såjord innendørs rundt februar–mars. Frøene gror i lyset og skal bare trykkes lett ned på toppen av jorden. Et par frø per krukke med litt avstand mellom hver er passelig. Legg gjennomsiktig plast med noen lufthull i over krukken for å forhindre at jorden tørker ut fort.
2. Svalt og lyst.
Om du har mulighet så er det greit å sette krukkene litt svalere enn romtemperatur når bladene begynner å komme opp fra jorden, rundt 15 grader. De liker lys, så bruk gjerne plantebelysning. Da får du sterke og kompakte planter istedenfor tynne og høye, som ofte vokser når det er for varmt og for lite lys. Følg med på frøet daglig og vann lett når jorden blir tørr.
3. Plant om.
Når plantene har fått flere blader er det på tide å omplante dem en og en, i litt større krukker med næringsberikende jord, som for eksempel blomsterjord eller plantejord. Vær forsiktig når du separerer de små plantene fra hverandre slik at rotsystem og blader ikke skades.
4. Flytt dem ut.
Når risikoen for nattefrosten er over er det på tide å sette ut physalis. Det går å plante dem lunt utendørs eller i drivhus, men ellers trives plantene best i hver sin 10-liters krukke. Beskytt planten med fiberduk i læpet av de første dagene, eller ta dem inn på natten for så å gradvis venne den til været utendørs.
5. Sol, vann og næring.
Men god tilgang på disse tre faktorene er det som kommer til å gjøre susen for frøene. Tilsett gjerne flytende næring regelmessig i vannet når du vanner.
6. Bind dem opp.
For at ikke grenene skal knekkes på grunn av bærenes tyngde, er det smart å gi planten litt støtte. Du kan for eksempel sette ned noen bambuspinner i jorden og knyte en snor rundt. I drivhus kan plantene vokse seg veldig store og trenger derfor ofte å beskjæres litt.
7. Høsting.
Fra august frem til frosten kommer kan du plukke bærene. De er modne når de har fått sin oransje farge og løsner lett fra planten. Hvis ikke alle bærene er modne innen frosten kommer går det også fint å la dem modnes ferdig innendørs. De kan holde seg fine noen uker etter høstingen om de oppbevares svalt eller i fryseren.
8. Overvintring.
Om du vil beholde physalis til neste år, går det bra å klippe ned planten og overvintre den frostfritt. Det går også fint å ta stiklinger på plantene.
Visste du at?
Physalis er i slekt med både tomatillo som brukes på det meksikanske kjøkken, og prydsblomsten japanske lykter, og tilhører potetplantefamilien hvilket man kan se på de små blomstene. Det er først når blomsten pollineres av insekter og flyr avgårde før bæret kan sette røtter annet sted.
Physalis-marmelade – Oppskrift
Du trenger:
- 500 g physalis
- 2 dl vann
- 1 ss ferskpresset sitronsaft
- 4 dl syltesukker
Slik gjør du:
1. Skrell, skyll og del physalisen i to.
2. Legg bærene i en kaserolle og tilsett vann og sitronsaft. La småkoke under lokk i 5 minutter.
3. Tilsett syltesukkeret og kok i ytterligere 3 minutter.
4. Hell over i varme, vel rengjorte glass. Sett på lokket.