Giftige bær – Disse må du passe på

Sesongen for giftige bær har begynt for alvor. Sensommeren kan være farlig - spesielt for barn som ikke vet forskjellen på spiselige og giftige bær. Disse bærene må du være spesielt oppmerksom på.

For et lite barn kan det være lett å tenke at hagen er et buffetbord når sensommeren sakte men sikkert inntreffer. Det henger bær og frukter på hver busk og i hvert tre, og småsulten kan lett overvinnes med noen få bjørnebær eller saftige bringebær. Imidlertid gjemmer det seg noen få dystre overraskelser som kan være farlige – det er nemlig høysesong for giftige bær.

Laurbærhegg kan inneholde blåsyre

De svarte og røde bærene på den eviggrønne hekken laurbærhegg skal barna holde seg unna. Frøene i bærene inneholder hydrocyanic acid, eller blåsyre – et giftig stoff som har blitt brukt i insektmidler og rottegift, men også i forbindelse med utførelse av dødsstraff av mennesker.

Det er imidlertid ikke bare bærene til planten man bør passe på. Bladene inneholder også hydrocyanic acid. Blåsyren gjør heldigvis også at bærene smaker forferdelig, noe som reduserer risikoen for at barnet ditt spiser mer enn ett bær. Dette er sannsynligvis også grunnen for at svært få havner på sykehus etter å ha blitt forgiftet av laurbærhegg, skal man tro Poison Information Center.

Barlind inneholder giftige alkaloider

Barlind er en eviggrønn plante som både forekommer som et tre med en eller flere stammer, men også som en busk. Barlind er en kystplante som vokser vest for Molde i Møre og Romsdal, men planten kan også finnes viltvoksende på Østlandet. Både nålene, barken og frøene inneholder alkaloider som er giftig for mennesker. Alkaloider gjør at hjertet slår saktere og kan føre til hjertearytmier. Giften kan også skape fordøyelsesproblemer og gi varige leverskader i følge Urtekildens Planteleksikon.

Peppertre kan gi diare

På den lave hagebusken peppertre sitter de giftige bærene i rader på grenene. Fargene på bærene endres fra grønn til rød når de modnes. Smaken er skarp, og du får umiddelbart en brennende følelse i munnslimhinnen og leppene når bærene svelges.


Kraftig diaré kan bli resultatet av å spise bærene til peppertreet.

Deretter kan man være uheldig å få en betennelsestilstand i mage og tarm, noe som fører til alvorlig diaré og oppkast. I følge Giftinformasjonen er behandlingen munnskyll og rikelig med melk å drikke. Hvis det er spist mer enn ett bær, bør barnet gis et antidiarrémiddel.