Påskelilje – Alt om den gule, guddommelige og giftige blomsten

De gule, vakre påskeliljene skaper en herlig påskefølselse og indikerer at våren er på vei. Bli en mester i å dyrke påskeliljer i hagen, i potte eller som snittblomst, med våre enkle plantetips.

alt du skal vite om påskeliljer

Våren er på vei! Ikke bare kan liljene brukes til å pynte stuebordet eller kjøkkenkarmen inne, den kan også plantes ute. Se hvordan du setter løkene og hvordan du unngår giften til påskeliljen.

Alt om påskelilje:

Fakta om påskelilje

  • Norsk navn: Påskelilje
  • Engelsk navn: Daffodil
  • Latinsk navn: Narcissus Pseudonarcissus (vanlig påskelilje)
Plant liljene i potte innendørs
Bring våren inn med den gule påskeliljen. Foto: Getty Images

Opprinnelse og arter

Denne gule liljen vokser først og fremst i Vest- og Sentral-Europa, og stammer fra middelhavsområdet.

Påskeliljen Narcissus Pseudonarcissus tilhører slekten Narcissus. I denne slekten er det rundt 50 forskjellige arter, hvorav særlig to er vanligst i Norge: påskeliljen og pinseliljen. Sistnevnte, pinseliljen – Narcissus Poeticus, blir ofte forvekslet med førstnevnte.

Selve påskeliljefamilien kalles Amaryllidaceae.

Utseende

Påskeliljen er preget av den fine, gule fargen. Hver stilk bærer bare én blomst, som består av seks blader. Disse danner kragen på blomsten, og samler seg rundt kronrøret på blomsten. Liljen har en høyde på cirka 25-40 centimeter, fra bakken og opp.

Det finnes utallige hybrider innen denne liljefamilien, og disse kan variere mye i farge, men som oftest er kragen lysere enn selve kronrøret.

Ulik dyrking av påskeliljer

Du kan plante påskeliljene utendørs, både i potter eller i bed. De tåler fint noen minusgrader. Løkene er robuste og trives både i sol og skygge.

Les hvilke ti planter og blomster du kan ha i krukke her.

Påskeliljer i potte

For å gjøre litt mer ut av påskestemningen, kan du dekorere med grønn mose eller steiner.

Planter du denne gule liljen i potte er det pent å sette flere sammen for å skape fylde. Dersom du vil at liljene skal blomstre raskt, kan du la de stå inne et par dager før du planter dem ut.

Plant påskeliljer i potte
Liljen kan fint pantes i krukker. Plant gjerne flere sammen. Foto: Getty Images

Plante påskeliljer i bed

  • Løken skal settes cirka dobbelt så dypt i bakken som løken er stor, men gjerne cirka 10-15 centimeter under bakken.
  • Løkene må plantes tidlig på høsten – før frosten setter inn. På dette tidspunktet kan løkene danne et rotsystem og feste seg til bakken.
  • Påskeliljeløkene skal ikke plasseres rett ved siden av hverandre, men med en avstand på cirka 10-12 centimeter.

Størrelsen på løken er absoluttviktig, Jo større liljeløk du velger, desto fler vakre blomster får du.

Det er enkelt å plante påskeliljer i hagen
Gjør bedet påskeklart med de flotte gule fargene. Foto: Getty Images

Stell og vanning

I vekst- og blomstringsperioden, i april-mai, vil blomsten ha mye vann. Så snart liljen har visnet, krever den et tørrere og varmere miljø.

Gjødsling

I utgangspunktet trenger ikke påskeliljen gjødsel for å spire og vokse, men litt vanlig blomstergjødsel uten for mye nitrogen kan fint tilføres bedets overflate.

Påskelilje i vaser

Liljen er veldig nyttig som snittblomst, noe som betyr at den er ideell å dyrke, for så å snitte den og sette den i en vase.

Obs: Påskeliljer må ikke settes i samme vann som andre blomster, da liljen skiller ut et giftig sekret i vannet som de fleste andre snittblomster ikke trives med.

Liljer kan også brukes i vaser
Husk å sette påskeliljen i en vase for seg selv. Foto: Getty Images

Påskeliljen som en sovende blomst

Liljen kjøpes oftest som en sovende blomst, det vil si at de først springer ut når de får varme og vann.

Den giftige påskeliljen

Påskeliljen er svært giftig og kan forårsake hudirritasjon. Det er spesielt løken til liljen du i størst mulig grad bør unngå å ha for mye kontakt med. Saften fra denne inneholder blant annet oksalsyre.

Vanlig håndtering av løkene når man planter dem, eller graver de opp ved flytting, er imidlertid stort sett uten risiko. Hudirritasjon forutsetter som regel at du selv har åpne sår på hendene, og at det også er kommet et snitt i løken som har fått saften til å renne.

Les hvilke andre planter som er giftige for katter og hunder her, og hvilke som er giftige for mennesker her.

Også verdt å vite...

Opprinnelsen

Det er bevis på dyrking av påskeliljer så langt tilbake som 200 år f.Kr.

Påskelilje på gresk

Denne liljen har vært viktig for de gamle grekerne. Selve ordet Narcissus kommer fra gresk mytologi. Narcissus (norsk: Narkissos) var en ung greker som var utrolig fascinert av sitt eget speilbilde. Da denne Narcissus døde, vokste det opp en påskelilje akkurat på dette stedet – derav navnet, Narcissus. Det skal imidlertid nevnes at det også finnes andre historier om hvor navnet Narcissus kommer fra.

Påskelilje på norsk

På norsk kaller vi Narcissus Pseudonarcissus for påskelilje. Dette skyldes blomstens fremspring nettopp rundt denne høytiden.