Det er ikke uten grunn at kornblomsten har vært motiv til både malerier og porselen over tid. Den dype blåfargen og slanke teksturen gjør kornblomsten til en av sommerens vakreste blomster. I tillegg til det dekorative aspektet har kornblomsten også en rekke praktiske bidrag, og er veldig enkel å forholde seg til.
- Kornblomstens navn
- Kornblomstens utseende
- Kornblomsten opprinnelse
- Blomstringsperiode
- Slik sår du Kornblomst
- Stell og vedlikehold av Kornblomsten
- Kornblomsten fremmer biologisk mangfold
- God til buketter
- Kornblomst i blomstereng
- Kornblomst er spiselig
Navnet på kornblomsten
- Norsk: Kornblomst
- Latinsk: Centaurea Cyanus
- Engelsk: Cornflower
Utseende
Den opprinnelige fargen på kornblomsten er dyp asurblå som vi kjenner den fra åkerlandskapet. Kornblomst er en av de få naturlige blomstene som er helt blå, fremfor blålilla. Over tid har den imidlertid blitt kultivert og finnes også i fargene hvit, rosa, rød og lilla.
Kornblomsten har rette stengler som ofte er greinet øverst. Hver gren har en enslig, ganske stor blomsterkurv. Bladene er slanke og lansettformede med en grågrønn farge. Planten blir 40-80 cm lang. Det finnes kultiverte versjoner av planten som har betydelig lavere vekst.
Kornblomsten er en del av kurvplantefamilien og er i knoppurt slekten.

Kornblomstens opprinnelse
Kornblomst er en av Norges eldste blomster og har vært her siden steinalderen. Den har sin opprinnelse i Midtøsten og er i dag utbredt i det meste av Europa.
Navnet har blomsten fått fordi den stortrivdes i kornåkre, hvor den ble ansett som ugress. I dag er blomsten mye brukt i hager som både prydblomst, til urtemedisin og som matdekor.
Blomstringsperiode
Blomstringsperioden strekker seg fra juli til september. Plukker du blomstene regelmessig og kniper av de visne blomsterhodene, kan du forlenge blomstringsperioden. Du kan også så frø om høsten med ønske om en tidligere blomstring, men det er imidlertid ikke garantert at blomstringen vil skje tidligere.
Slik sår du kornblomst
Kornblomst er en ettårig sommerblomst som ikke krever forkultivering. Blomsten er selvsående, men vil du være sikker på at bedet er fint og fullt sommeren etter, anbefales det å så dem på nytt hvert år.
Kornblomsten kan du enkelt så direkte i jorden. Blomsten egner seg godt i både potter og i bed, og fremgangsmåten er veldig enkel. Såing kan finne sted på våren rundt mai.
- Velg et solrikt sted i hagen.
- Riv jorda løs med en rive.
- Så frøene i en dybde på en halv til en hel centimeter. La det være 15 centimeter mellom hvert hull og 45 centimeter mellom hver rad.
- Dekk hullene med jord og vann rikelig.
Kornblomst kan få flere blomster på en plante. Det skjer dersom man planter flere sammen. Desto flere planter sammen, desto flere blomster får den enkelte plante. Ettersom plantene blir høye og slanke, kan de ha en tendens til å vippe litt på sensommeren. Plant dem derfor på et sted hvor de ikke skader andre blomster, eller plant dem med andre planter som kan støtte dem.

Stell av kornblomst
Kornblomsten er lett å vedlikeholde og trenger ikke mye stell. Men hvis sommeren er tørr, er det lurt å vanne regelmessig. Du kan også med fordel luke rundt planten slik at de slipper å kjempe om lys og næring med konkurrerende plantevekster. Dette er imidlertid bare nødvendig i starten. Når kornblomsten når en viss størrelse dekker den selv for ugresset.
Les også: 10 stauder som gir en fargerik hage.
Kornblomsten fremmer biologisk mangfold
Kornblomsten tiltrekker seg en rekke sommerfugler og bier. Blomsten er rik på nektar og har høy pollenverdi som er bra for både honningbier, ville bier og andre insekter. Så hvis du vil ha en masse liv i hagen kan du med glede skaffe denne planten til bedet.

God til buketter
Kornblomsten egner seg også godt som snittblomst. De slanke stive stilkene gjør den lett å håndtere og holdbarheten er relativt lang. Plukk gjerne blomstene rett før de har spiret. På den måten kan du ha gleden av dem lenger.
Så kornblomst i blomstereng
Naturlige bed og blomstereng har de siste årene blitt populære i norske hager. Dels fordi de er pene, og dels fordi de er lette å vedlikeholde. Du kan kjøpe forskjellige frøblandinger, som passer perfekt i en blomstereng; kornblomst, valmue, knoppurt, okseøye og mange flere.

Kornblomst er spiselig
Kornblomsten er spiselig og kan brukes på uttalige måter på kjøkkenet. Blomsten har en lett krydret smak som minner om nellik. De helt ferske skuddene har smaken av erter. I tillegg til den gastronomiske verdien, fungerer blomsten også som et dekorativt element i matlagingen.
Den kan brukes på desserter og i kaker, fryses i isbiter, som pynt i müsli, eller på julekonfekten. Blomsten kan tørkes og lagres for senere bruk. De tørkede blomstene kan også brukes til te.
Les her om hvilke andre planter som er spiselige i norsk natur.
