Klematis – en livskraftig klatreblomst

Klematis er en livskraftig klatreplante som kan vokse flere meter i høyden og som setter vakre farger på hagen, terrassen, gjerdet eller en pergola. Enkelte klematiser har hele to blomstringsperioder i året.

Alt du skal vite om klematis

I denne artikkelen har vi samlet alt du trenger å vite om den flotte klatrepanten, klematis. Her får du tips om alt fra beskjæring, til stell og til sykdommer planten kan ha. Du er velkommen til å lese alt, eller så kan du navigere deg selv gjennom artikkelen ved å trykke på ankerlinkene nedenfor.

Artikkelens innhold:

Fakta om klematis

 • Norsk navn: Klematis (kalles også Skogranke)
 • Latinsk navn: Clematis
 • Engelsk navn: Clematis eller Leather Flower

Populære arter

Tidligblomstrende: 

 • Alpina: Små blomster, kraftig vekst. Dette er den mest hardføre gruppen.
 • Atrangene: Små blomster, kraftig vekst, blomstrer på fjorårsvekst.
 • Montana: Små blomster, kraftig vekst, blomstrer på fjorårsvekst.

Sommerblomstrende: 

 • Patens: Store blomster, remonterende.
 • Jackmanii: Mellomstore blomster.
 • Viticella: Mellomstore blomster.
 • Diversifolia: Mellomstore blomster, remonterende.
Klematis kommer i mange forskjellige farger
Både Jackmanii, Viticella og Diversifolia har lilla blomster. Foto: Getty Images

Blomstrer sent:

 • Vitalba: Små blomster, kraftig vekst.
 • Texensis: Tulipanformede blomster.
 • Tangutica: Små blomster, fin frøstand.

Staudeklematis: 

 • Integrifolia: Skal ikke bindes opp.
 • Heracleif: Skal ikke bindes opp.

Slekt

Det finnes over 250 arter av klematisplanten, som er en del av soleiefamilien. De fleste arter hører hjemme i tempererte områder ved den nordlige halvkule.

Utseende og klatreplante

Klematis finnes som fargerike stauder, løvfellende og eviggrønne planter med buskaktig karakter.

Klematis er primært en klatreplante som kan vokse flere meter i høyden. Klematisen vokser oppover og fester seg på gjerder og vegger ved hjelp av sine slyngtråder. Les mer om klematis som klatreplante her.

Klematis klatrer seg oppved med sugeføtter
Klematis fester seg på gjerder og vegger. Foto: Getty Images

Blomstring

Vi ser oftest at blomstene innen klematisfamilien springer ut på en enslig blomsterstand, men klematis i klaser forekommer også.

Klematisen kommer i en rekke fargenyanser: rosa, lyserød, burgunder, mørkerød, blå, fiolett, hvit og gul.

Blomstringsperioden for klematisen varierer etter art. Planten kan grovt sett deles i tre hovedgrupper: vårblomstrende arter, høstblomstrende arter og arter som blomstrer både om våren og på sensommeren. Planter du alle tre artene i hagen din, kan du få klematis i blomst i opptil 5 måneder!

Beskjæring av klematis

Vi skiller mellom tre ulike måter å beskjære klematisen på, avhengig av art:

 1. Planter som vokser på gamle stammer, trenger ikke beskjæres med mindre du ønsker å begrense plantens omfang.
 2. Noen planter blomstrer først på den eldre delen av stammen og senere på sine yngre grener. Her anbefales en lett beskjæring tidlig om våren for å fjerne deler av veksten. Gjenta så beskjæringen når første blomstringsperiode er overstått.
 3. Unge planter kan skjæres ned til cirka 30 cm tidlig på våren.

Les mer om beskjæring av klematis her

Planting av klematis

Grav et hull til planten, stikk ut noen luftehull i veggene og bland litt kompost i plantehullet. Tilfør hullet litt fuktighet. Dra planten forsiktig ut av potten og sett den slik at det er 5 -10 cm avstand fra ytterst på røttene til jordoverflaten (ca. 6 cm dypere enn den var i krukken). Trykk jorden til rundt røttene og vann grundig på nytt. Legg gjerne et tynt lag med blader rundt basen av planten for å gi røttene litt skygge.

Beste tidspunkt for planting av klematis fra potte er perioden fra august til oktober.

Klematis i krukker

Klematis trives både i jord og i krukke. Planter du den i krukke er det noen ting du skal være oppmerksom på. Bland gjerne inn lecakuler hvis du planter i krukke. Planten skal stå minst 10 cm dypere enn kanten på krukken. Et annet tips er å ikke velge en sort som blir veldig høy, når du planter i krukke. Da er det nemlig lettere å holde den pen og kontrollert.

Slik planter du klematis
Det er best å plante Klematis fra august til oktober. Foto: Getty Images

Stell av klematis

Gjødsler du noen få ganger i vekstperioden og samtidig vanner regelmessig, klarer klematisen resten av arbeidet selv. Du kan gjødsle med fullgjødsel som inneholder hønsegjødsel en gang i måneden fram til september. Siden klematis opprinnelig er en skogplante, handler det mye om å gjenskape forholdene fra skogen i hagen.

Klematis er ikke selvklatrende til tross for de kraftige skuddene. Dersom du ønsker å styre hvor planten skal vokse, må du sørge for at klematisens krøllete klatretråder har noe å klamre seg fast til, som for eksempel ståltråd eller espalier av tre. Sørg for at det er litt luft mellom støtten og veggen slik at planten kan sno seg rundt.

Sykdommer

Visnesyken er muligens klematisens største fiende. Det er en soppsykdom som gjør at planten blir brun eller sort, visner og dør. Om dette skjer, bør du forsiktig fjerne bladene og grenene som er angrepet. Husk å desinfisere blomstersaksen for å unngå spredning til andre planter.

Soppen tar som regel ikke livet av klematisen. Nye skudd vil springe ut fra de friske delene av planten.

Stiklinger

Klematisen er lett å ta stiklinger fra. Bruk et friskt skudd og klipp ranken av 2 – 5 cm under et bladpar og et par med mm over bladparet. Du kan få flere stiklinger av en ranke. Reduser så bladmengden ved å klippe alle bladene i to og sett stiklingen i en luftig jordblanding. Tilfør vann og dekk potten til med en gjennomsiktig plastikkpose med luftehull. Rotdannelsen vil skje i løpet av de 4-5 neste ukene.

Vanning

Regelen er at klematisen skal vannes så lite at den ikke tørker ut. Det tåler den nemlig ikke. Nøyaktig hvor ofte planten skal vannes, avhenger av jordens evne til å holde på fukten, temperatur, luftfuktighet og mengde nedbør.

Klematisen foretrekker helt klart en kraftig vanning ukentlig framfor den daglige småvanningen. På denne måten trekker fukten dypere ned i jorden slik at røttene tvinges til å søke dypere ned for å nå vannet. Dypere rotfeste gjør planten mer robust.

Klematis skal ikke ha for mye vann
Klematis foretrekker fuktig jord. Det anbefales og vanne en kraftig gang ukentlig. Foto: Getty Images

Lys

Klematisen har faktisk to lysbehov. Røttene trives best i kjølig og skyggefull skogbunn. Rankene og blomstene derimot, vil alltid søke opp mot solen. Gi derfor rankene en hjelpende hånd med vekstgjerder eller ved å la dem slynge seg oppover en vegg, busker eller trær.

Bruk av klematis

I den Ville Vesten (Nord Amerika) i USA i riktig gamledager ble frøene fra den hvite klematisen brukt som peppererstatning. Planten inneholder stoffer som kan være hudirriterende, og inntak av frøene fra Western Klematis kan i store mengder forårsake indre blødninger.

Klematis er også en av 38 anvendte blomster i den alternative behandlingsformen: Bachs Blomsterterapi, der den tillegges spesielt helende egenskaper, uten at dette er vitenskapelig bevist.