Hosta – Den grønne planten som elsker skygge

Hosta er mest kjent for sine store, grønne blader. Planten trives utmerket på “vanskelige steder”, som opp en mur, i skråninger eller i skyggen. Få et innblikk i noen av de forskjellige Hosta-sortene samt planting og stell av en Hosta.

Fine hostaer i et blomsterbed

Hosta heter egentlig bladlilje på norsk, men de fleste bruker det latinske navnet. Hosta er en grønn, bunndekkende plante, som er god til å dekke jorden i et bed og dermed holde ugress unna.

Hvis du ikke allerede har en Hosta i hagen, er det en god grunn til å se nærmere på denne planten. Hostaens bunndekkende evner gir rom for at andre planter i bedet kan få oppmerksomhet, som eksempelvis Georginer, Hortensia og Rhododendron. Med det sagt er denne grønne planten også en fryd for øyet i seg selv. 

Les også: 10 flerårige planter som pynter i hagen og er umulig å drepe

Hosta-sorter

Hosta er en staude som danner en kraftig rotstokk. Alle sortene har en bladstilk med dype riller, men lengden på stilkene varierer mellom artene. Formen på bladene er også avhengige av sorten, men felles for alle er at bladene typisk er blanke og skinnende på oversiden og matte på undersiden. Fargene på bladene kan gå fra blågrønn til lysegrønn. Andre sorter har vakre hvit-gule detaljer. 

Det finnes et mylder av sorter, som varierer i størrelse, farge og stilklengde. 

Tre populære sorter

Hosta Blue Angel

Bladlilje plassert i hage mellom steiner.
Blue Angel. Ikke la deg lure, planten har akkurat blitt plantet. Den blir stor. Foto: Getty Images

Bladform: Oval til kileformet

Bladfarge: Blå-grå

Blomsterfarge: Hvit til blek lavendel

Størrelse: Stor 

Hosta Big Daddy

En stor kjempestor hosta i hage
Big Daddy. Denne sorten kan brukes til å dekke større jordflater da den blir kjempestor. Foto: Getty Images

Bladform: Rund

Bladfarge: Blå-grønn

Blomsterfarge: Hvit

Størrelse: Kjempestor

Hosta Undulata – Bølgebladlije

Flerfarget og bølgede blader på en hosta undulata
Bølgebladlilje. Denne sorten gir et mer festlig uttrykk med sitt bølgende bladverk. Foto: Getty Images

Bladform: Bølgete blader

Bladfarge: Hvitt bladverk ispedd grønne striper

Blomsterfarge: Lys lavendel

Størrelse: Stor

Tre sorter som dufter

Hosta So sweet

Nærbilde av en so sweet hosta
So sweet. Denne sorten er både fargerik og dufter søtt når den blomstrer. Foto: Getty Images

Bladform: Spiss, bølget

Bladfarge: Mørk grønn med hvit-gule kanter

Blomsterfarge: Hvit / Lavendel

Størrelse: Liten 

Hosta Fragrant Blue

Blå Hosta
Fragrant Blue. Denne sorten er spennende å plante i hagen da den gir en blålig kontrast til alt det grønne. Foto: Getty Images

Bladform: Hjerteformet

Bladfarge: Blå-grå

Blomsterfarge: Lys lavendel

Størrelse: Liten til medium

Hosta Fried Bananas 

Gul hosta som lyser opp.
Fried Bananas. Bladene på denne sorten lyser opp i hagen med dens gyldne uttrykk. Foto: Getty Images

Bladform: Hjerteformet og litt bølgete

Bladfarge: Lysegrønn, nesten gyllen

Blomsterfarge: Hvit

Størrelse: Medium

Velg riktig størrelse på din Hosta

Man kan dele opp sortene i fem forskjellige størrelser basert på sortenes høyde.

Miniatyr: Cirka 15 centimeter

Liten: 15-25 centimeter

Medium: 25-45 centimeter

Stor: 45-70 centimeter

Kjempestor: Over 70 cm

Det du blir nødt til å ta høyde for når du planlegger et bed, er at det tar fire-fem år før Hosta når sin fulle størrelse. Til miniatyr og små sorter anbefales en planteavstand på cirka 60 centimeter. Til medium og store sorter anbefales en avstand på cirka 80 centimeter, og til de største sortene anbefales en planteavstand på cirka to meter. De største sortene blir opp til 1,5 meter brede og 90 centimeter høye. 

Slik planter du Hosta i bed

Hostastiller ingen spesielle krav til jord, men trives best i jord som holder på fuktigheten, gjerne i leirete jord. 

Når du planter en hosta i et bed skal du starte med å forberede jorden. Det kan du gjøre slik:

  • Grav godt i jorden for å lufte den
  • Fjern alt ugress som skvallerkål og kveke.
  • Grav organisk materiale ned i jorden – omtrent en bøtte per kvadratmeter. 
  • Fjern alt planteavfall og døde blader fra planten. Før rotstokken dekkes til, kan du med fordel strø litt Ferramol rundt planten.
  • Plasser planten i jorden og spre organisk materiale rundt rotstokken til planten, slik at den er godt dekket. 
  • Påfør ekstra bunndekke etter et par måneder. Hvis du bruker et fuktig dekkmateriale, er det viktig at dette ikke kommer i kontakt med bladene. 
Plante hosta med hendene
Mye blomsterjord og organisk materiale presses forsiktig inn rundt plantens rotFoto: Getty Images

I ditt nye bed kan du plassere blomstrende løk eller Erantis mellom hostaene dine. Erantis vil etter blomstring danne et pent, grønt teppe under plantene. 

Er Hosta en surjordsplante?

Hosta trives både i sur jord og i vanlig hagejord. Hvis jorden i hagen din er veldig sandete, skal du være ekstra oppmerksom på å gi planten rikelig med vann. Du kan med fordel blande inn vanlig blomsterjord i jorden, når du planter hosta, det hjelper med å holde på fukten. 

Når skal Hosta plantes?

Du kan plante hosta nesten hele året så lenge det ikke er frost i bakken , men det er best å plante den på våren slik at røttene får satt seg før vinteren kommer. 

Hvis du planter hosta på sommeren mens det er varmt og tørt,, skal du sørge for å vanne den rikelig hele sommeren. De største sortene trenger mye vann, mens de mindre kan klare seg med færre dråper. Tommelfingerregelen er at jo større planten er, jo større er behovet for både vann og næringsrik jord. 

Plassering og pleie av Hosta

En flott og sunn hosta, krever ikke mye. De fleste sortene – spesielt de små med helt grønne blader – trives i skyggen.

Hvis du ønsker at hostaen din skal vokse seg stor og vakre fortest mulig, kan du forkultivere bedet og tilsette kompost eller jordforbedringsmidler med gjødsel. Vær imidlertid forsiktig med å gjødsle for mye, planten kan utvikle for mange og for kraftige blader. 

Hosta er en enkel plante. Den tar gjerne plassen i skyggen hvor andre blomster og planter ikke trives. Nesten ingen Hosta-planter tåler full sol, men noen av dem liker likevel solstråler, slik at de kan bevare sin flotte farge. Derfor plasseres de ideelt under løvtrær, hvor de ikke blir stående i direkte middagssol. De flerfargede sortene, for eksempel Bølgebladliljen, vil gjerne ha litt sol for å bevare sine fine gulaktige markeringer. Hostaene med helt grønne blader klarer seg bedre uten sol. 

Plasser Hosta-planten godt beskyttet mellom busker og høytvoksende stauder som kan danne le for vær og vind. Kraftig vind og uvær kan nemlig skade bladene. 

Vanning og gjødsling av Hosta

Hosta skal vannes regelmessig, men det finnes ingen faste regler på dette, så lenge jorden holdes fuktig rundt planten.

Denne skyggeplanten krever ikke gjødsling. Hvis du likevel gjerne vil gjødsle, skal du gjøre det i små mengder, da for mye gjødsel vil resultere i kjempestore blader og liten eller ingen blomstring. 

Les også om tips til gjødsling her.

Hvilke Hosta-sorter tåler sol?

Hosta blir ofte brukt i skyggebed som bunndekke, hvor andre planter ikke trives på grunn av begrenset sollys. En del hostaer kan likevel vokse i full sol også. Det gjelder typisk de blå, de gule og de tykkbladede sortene. Hosta med duftende hvite blomster er noen av de som helst vil ha mye sol og en plassering i le, for å kunne blomstre optimalt.

Er Hosta giftig? 

Alle Hostaer kan spises, men de smaker veldig forskjellig. Noen smaker nesten som såpe. Sorten “Hosta grandiflora” er spesielt velegnet og kjent fra det japanske kjøkken. Du kan høste nye skudd og blader som kan spises i for eksempel salater. Høsteperioden er fra starten av mai og til midten av juli. Ta kun noen få bladskudd fra hver plante, slik at planten ikke dør. 

Giftig for hund og katt

Med det sagt, er Hosta giftig for hunder og katter, så hold øye med dine firbeinte kjæledyr. Hvis de svelger noen deler av en hosta kan de oppleve oppkast, diaré og depresjon. 

Se hvilke planter som er giftige for hund og katt her eller hvilke planter som er mest giftige for oss mennesker her.

Skal Hosta beskjæres?

Når kulden setter seg i høstmånedene blir hostaens blader gule eller brune, og mange ønsker å fjerne dem. Det finnes ikke en riktig måte å beskjære denne bladliljen på, så det kan man gjøre som man vil.

Skyggeplante etter vinteren
Foto: Getty Images

Mange velger å la bladene ligge og supplerer faktisk med flere visne blader, slik at det fungerer som vinterdekking av jorden. Det er ikke nødvendig å gjøre dette, da planten er meget robust. Når det blir vår igjen, blir bladene tørre og slipper planten lettere. Bladene er altså oftest enklere å fjerne på våren.

En ung hosta som er klar til å vokse
Foto: Getty Images

Lar du bladene ligge over vinteren kan marihøner og andre insekter flytte inn. Ved en opprydding av bedet på våren kan du få gleden av å se mange rød marihøner fly avgårde. 

Les her hvordan du beskjærer frukttrær.

Hosta i krukke

Med et unntak av de største sortene, er hosta velegnet til å bli plantet i krukker. Ved hjelp av de forskjellige sortene kan du skape en fin krukkehage i ulike grønne nyanser.

En liten hosta plantet i krukke
Foto: Getty Images

Ved å plante hosta i krukker kan du enklere flytte rundt på dem for å finne den ideelle plasseringen. Som for de fleste sortene vil være i halvskyggen. 

Flotte bladliljer plantet i potter i hagen
Foto: Getty Images

Kan overvintre i krukken

Du kan enkelt la hosta overvintre i krukker, da det er en veldig robust plante. Det er derfor heller ikke nødvendig å vinterdekke planten, men planten kommer til å visne og bli trist å se på i en liten periode. Etter vinteren når du fjerner de visne bladene, kommer hostaen til live igjen og er klar for enda en vekstsesong.

Når blomster Hosta?

Selvom hosta for det meste ses på som en bladplante, blomstrer de fleste sortene på sommeren. Blomstene kan være både hvite, lys lavendel til mørk lavendel. På en lang stilk kommer de traktformede blomstene frem, hengende ned langs stilken. 

En hosta som blomstrer
Foto: Getty Images

Blomstringen begynner i juli og for noen sorter varer den kun noen få dager. Dette gjelder for eksempel for sorten Hosta Big Daddy. Hos andre sorter fortsetter blomstringen til ut på høsten, hvilket gjelder for sorten Hosta Undulata – Bølgebladlilje. 

En big daddy hosta med hvit blomst
Hvite blomster på en Hosta Big Daddy. Foto: Getty Images

Formering 

Hosta formeres best ved at den deles og kan absolutt tåle dette. Deling bør foretas like etter avblomstringen på høsten. Alternativt kan delingen foretas tidlig på våren, før blomstringen starter.

Skadedyr og sykdommer

Snegler er et av skadedyrene som liker å spise hosta til middag. De snegler seg ut fra sitt skjulestedom natten og spiser på planten din og etterlater den  kjempehullete til morgenen etter. Sjekk derfor om det er noen snegler på hostaen din sent på kvelden eller på morgenen, hvis du vil unngå disse hullene. Du kan beskytte hostaen din mot snegler ved å bruke sneglepiller, jern-fosfat og sneglefeller. 

Hosta spist opp av snegler
Foto: Getty Images

Snegler er imidlertid ikke de eneste skadedyrene som spiser hosta. Også mikroskopiske rundormer synes hosta til middag er en god ide. Disse kan bekjempes med skadedyrsmidler.

Videre kan planten også infiseres med det såkalte Hosta Virus X (HVX), som viser seg ved mørkegrønne blekaktige flekker på planten. Viruset kan spre seg til andre planter som er i nærheten av hostaen, via væske, som har blitt forurenset av viruset. Det er derfor viktig å destruere hele planten som har blitt infisert, så fort symptomene oppdages, da det ikke finnes noen kur. Planten kan ha blitt infisert flere år før den viser symptomer, så derfor bør alle planter i nærheten av den infiserte planten, også destrueres.