Hortensia – Slik lykkes du med bugnende blomstring ute og inne

Med sine overdådige blomsterklaser har hortensiaen blitt en av verdens mest populære potteplanter. Bugnende rosetter i hvitt, lilla, rosa og himmelblå gir en romantisk framtoning i både stue og hage.

Hortensia

Hortensia er en favoritt hos mange, med sine store bugnende blomster.

Stell av Hortensia:

Fakta om Hortensia

  • Norsk navn: Hortensia
  • Latinsk navn: Hydrangea
  • Engelsk navn:  Hydrangea eller Hortensia

Populære arter

  • Hydrangea. macrophylla: Hagehortensia
  • Hydrangea anomala: Klatrehortensia
  • Hydramgea aspera: Sargenthortensia
Rosa hortensia
Foto: Getty Images

Hortensiaens opprinnelse

Hortensiaslekten omfatter ca. 70-75 arter. Flesteparten av disse artene stammer fra sør-østlige Asia, hovedsakelig Kina, Japan og Korea. Enkelte arter hører også hjemme i Himalaya, Indonesia, Nord- og Sør-Amerika.

Hortensia i Norge

Hortensiaen vokser ikke vilt i Norge. Den er primært en orientalsk plante og tåler i utgangspunktet norske vintertemperaturer dårlig. Dette kan likevel variere, avhengig av hvor i landet du bor. Sjansen for at den skal trives er størst i Sør-Norge.

Utseende

Hagehortensiaen kjenner de fleste til. Den finnes i både blå og rosa varianter. Det vi kaller hagehortensia er som regel samme varianter av de vi har inne som potteplanter. Når disse får stå og gro et par år, blir de til større busker. Da kaller vi dem hagehortensia. Rotsystemet kan gro seg mer robust ettersom de får mer plass i en større potte. Hortensiane kan plantes ut i krukker og i blomsterbed på sommeren.

Bouquet Rose skiller seg ut ved at den blir blå i sur jord og rosa i kalkholdig jord. Denne arten blomstrer fra juli til oktober. Blåfargen kan fremheves ved å blande aluminiumsulfat i jorda. Forever Pink er som navnet sier alltid rosa, mens Mariesii Perfecta er blå eller en mellomting mellom blå og rosa.

Klatrehortensiaen har nydelige, hvite blomster og kan klatre langs en vegg uten støtte.

Sargenthortensiaen har hvite og fiolette kronblad og en litt spesiell tallerkenformet blomsterstand. Sargenhortensiaen blir ca 2 meter høy.

blå hortensia

Planting

Hagehortensiaen er lite hardfør og vinteren kan bli for kald til at den vil sette blomster neste sommer. Mange lurer på om de kan plante ut vanlig stuehortensia i hagen. Det går an å prøve, men generelt er stuehortensia mindre hardfør enn hagehortensia, selv om det botanisk sett er samme plante. Hagehortensia kan plantes ut i krukker og i blomsterbed på sommeren.

Hortensia tar seg flott ut når flere står sammen. Avhengig av hvilken type du har, bør du plante de med 1 til 2 meters avstand.

Blomstring

Hortensia blomstrer i hagen fra juni til oktober, avhengig av type.

Vanning

Hortensiaen må aldri tørke ut, men skal heller ikke stå i vann lenger enn ca. 30 minutter. Den trives beste med jevn fuktighet, noe som er spesielt viktig det første året etter utplanting. Vann gjerne med lunkent vann.

Hortensia innendørs

Hortensiaen egner seg godt som stueplante. I potter blir de opp til 3-4 år gamle.

Hortensia i vase
Foto: Getty Images

Grobunn

Jorda bør være næringsrik og kalkfri, samt inneholde sphagnum.

Blomstenes farge kan forandres ved  å endre jordas surhetsgrad. Basisk gjødning gir blomster i rosa nyanser. Er jorda sterkt syreholdig, vil blomstene over tid bevege seg over i mer blålige toner. Nevner her at organisk kjøkkenavfall har lav pH-verdi og kan benyttes for å dreie hortensiaen i blålig retning.

Hortensiaen trives også godt i nærheten av hagedammer med fuktig torv omkring.

Hvor lenge lever en Hortensia?

En hortensia kan leve i 3-4 år i potter. Ute i friluft kan de derimot bli mye eldre.

Lys

Hortensiaen skal stå lyst, ellers blir blomstene fort gule. Planten trives best i halvskyggen og med minst mulig direkte solskinn.

Beskjæring av hortensia

De fleste sorter Hortensia setter knopp året før de blomstrer. De skal derfor beskjæres rett etter blomstringen om høsten. Venter du for lenge, kan du klippe bort blomsteranlegget.

Det finnes noen unntak. Hydrangea arborescens bør behandles som en staude. Den bør kuttes ned til bakken enten høst eller tidlig vår. Hydrangea paniculata skal skjæres tilbake til det gjenstår kun 2 til 3 knopper på hver stilk.

Opplever du å få frostskader på hortensiaen, kan du klippe vekk de skadede  greinene om våren.

grobunn - vanning og stell av hortensia

Gjødsel

Alle typer hortensia skal gjødsles både vår og høst. I vekst- og blomstringsperioden anbefales ukentlig tilførsel av flytende gjødsel.

Forsøker du å endre farge på hortensiaen din, bør valget av gjødsel bestemmes ut i fra ønsket fargetone.

Rosa hortensia krever en baskisk løsning. Blå hortensia fremkalles av mer syreholdig gjødsel. Kjøkkenavfall som eggeskall og bananskall har lav ph-verdi og kan fint anvendes som syreholdig gjødsel. Vær oppmerksom på at fargeendringsprosessen kan ta litt tid med denne strategiske gjødslingen.

Bruk

I Japan og Korea fremstilles te av bladene til Hydrangea Serrata. I Japan heter den Ama-cha. I Korea kalles den Sugukcha eller Ilsulcha.