Fredslilje – en luftrensende stueplante

Fredsliljen er en populær stueplante som er mest kjent for sine ovale, mørkegrønne blader og karakteristiske blomster. Og tro det eller ei, den forbedrer luftkvaliteten innendørs!

fredslilje

Fredslilje: Plantens navn

Norsk navn: Fredslilje
Latinsk navn: Spathiphyllum wallisii
Engelsk navn: Peace lily

Populære arter

Spathiphyllum wallisii er muligens den mest populære arten. Spathiphyllum wallisii ‘Domino’, med sitt vakre utseende er også å finne i mange norske hjem. Spathiphyllum wallisii ‘Mauna Loa’ er en større hybrid av den velkjente planten.

Fredsliljens opprinnelse

Planten kommer opprinnelig fra tropiske regnskoger i Mellom-Amerika og det nordlige Sør-Amerika, der den får stå i skyggen fra store trær. Spathiphyllum er beslektet med flamingoblomst (Anthurium), men er noe lettere å dyrke frem.

Hvordan ser en fredslilje ut?

Planten er kjent for sine avlange, ovale, mørkegrønne blader og sine hvite, kolbeformede blomster, som sitter på en høy stengel. Fredsliljen kan bli mellom 20 og 60 cm høy.

Blomstring

Fredsliljen blomstrer hele sommeren og jo større planten er, jo flere blomster får den. Ved høy luftfuktighet kan du oppleve at Fredsliljen blomstrer også om vinteren.

Fredsliljen er en robust og holdbar plante. Den kan med rett stell klare seg i mange år.

Planting og ompotting av fredslilje

Når du kjøper en Fredslilje, bør du først og fremst velge en plante med en blomst eller en knopp. Skinnende, kraftige og grønne blader er også et godt tegn.

Flytt fredsliljen over i en større potte hver vår, slik at den får plass til å vokse seg større.

Stell av fredslilje

fredsilje
Foto: Getty Images.

Fredsliljen er som nevnt en lettstelt stueplante. Sørg for å vanne rikelig og ikke la den stå i direkte sollys, siden dette kan skade bladene. Får bladene for mye sollys, blir de fort gule. Sliter du med å få den til å blomstre, kan for lite lys være årsaken. Plasser planten slik at den får mer lys, men hold den som nevnt utenfor direkte sollys.

Akkurat som annet du har stående i stuen din, blir også fredsliljene støvete. Det anbefales at du tørker av bladene varsomt med en lofri klut.

Du trenger altså ikke spesielt grønne fingre for å håndtere fredslilje. Stueplanten er lettstelt, men vær oppmerksom på at den ikke trives med verken matos eller trekk. Plasser den derfor ikke på kjøkkenet.

Foretrukne grobunn

Jorden bør være fuktig, men ikke gjennomvåt. Plant derfor Fredsliljen i en potte med hull i bunnen, så overflødig vann kan renne ut.

Beskjæring

Det er ikke nødvendig å beskjære Fredsliljen. Det skal være tilstrekkelig å fjerne visne blomster og blader. Da klipper du enkelt og greit av, der bladstilken stikker ut av planten.

Deling

Fredsliljen kan klare seg i mange år. Del den gjerne med 3-4 års mellomrom for å  legge til rette for god vekst.

Det er flere måter å dele Fredsliljen på. Den enkleste metoden er å dele rotklumpen om våren. Rotdelene med skudd deles forsiktig på midten og hver av delene kan plantes i egne potter. Pass på å dekke til alle røttene med jord.

Vanning

Fredsliljen krever relativt mye vann og bør om sommeren vannes 2-3 ganger i uken. Om vinteren skal ukentlig vanning være nok.

Det er viktig at Fredsliljens jord holder seg fuktig. Dynk planten ved å bruke en sprayflaske eller plant den over i en urtepotteskjuler foret med våt sphagnum. En selvvannende potte kan også være et alternativ. Fredsliljen trives med høy luftfuktighet.

Gjødsling

Fredsliljen bør gjødsles etter behov. Ca en gang i måneden er som regel nok.

Bruk

Fredsliljen er en velkjent og vakker stueplante, men kan også anvendes i dekorasjoner, der de holder seg fine i lengre tid.

Plassering

Om sommeren skal Fredsliljen stå i halvskygge, altså ikke i direkte sol. Det anbefales å holde en stuetemperatur på18-21°C . Om vinteren skal de stå så lyst som mulig. Den ideelle temperaturen i vinterperioden ligger mellom 16 og 18°C. Fredsliljen vokser langsommere om vinteren.

Vær oppmerksom på at Fredsliljen er giftig for både mennesker, hunder og katter. Overvei derfor hvor du plasserer planten din.