Forglemmegei – Den herlige og klassiske sommerblomsten

Forglemmegei gir farge og form til enhver hage med sin minimalistiske skjønnhet, og er ideell både i bed, som kantplante og som bunndekker. Les mer her om hvordan du lykkes med forglemmegei, og om hvor blomsten har sitt fascinerende navn fra.

forglemmegei er en vakker blomst

Fakta om forglemmegei

Norsk navn: Forglemmegei

Engelsk navn: Forget-me-not

Latinsk navn: Myosotis

Finn det du leter etter her:

Arter

Forglemmegei tilhører slekten Myosotis, som teller over 100 arter i verden. Blant disse artene finner man ulike typer forglemmegei, hvor navnet viser til stedet der den aktuelle arten trives. Det kan for eksempel være på åser, enger eller ved sumpområder.

  • Engforglemmegei (Myosotis scorpioides)
  • Fjellforglemmegei (Mysotis decumbens)
  • Bakkeforglemmegei (Myosotis ramosissima)
  • Sumpforglemmegei (Myosotis laxa)
  • Dvergforglemmegei (Myosotis stricta)
Mange blomstrende forglemmegei
Navnet på de forskjellige forglemmegei-sortene viser til hvor den hører til. Foto: Getty Images

Opprinnelsen til Forglemmegei

Forglemmegei er en toårig blomst, noe som betyr at den setter blader det første året, men blomstrer først det andre året. Planten kan også så seg selv og dermed overleve i hagen i mer enn to år.

Planten kommer fra både Europa og den vestlige delen av Asia. I tillegg finnes det også et stort antall arter som stammer fra New Zealand.

I dag vokser planten i Europa, Nord-Afrika, Nord-Amerika og Asia, altså nesten hele verden. Dette understreker også hvor robust blomsten er. Den trives selv under veldig kalde og tøffe forhold. For eksempel så er blomsten nasjonalblomst/statsblomst i den bunnfrosne nordamerikanske delstaten Alaska.

Kan du spise Forglemmegei?

Ja, du kan spise de små blå blomstene. De ser spesielt gode ut på toppen av paier, salater eller kalde retter. De smaker ikke så mye, og er derfor et mer smaksnøytralt dekorelement.

Les mer om hvilke planter i naturen som er spiselige her.

blå forglemmegei i naturen
Forglemmegei kan brukes til både matlaging og dekor. Foto: Getty Images

Utseende

Forglemmegei er spinkle i utseendet. Den er fin, enkel og lite prangende eller kontrastfylt i hagen. Blomsten har vanligvis fem små blader. Disse er oftest blå og hårete. Stilken er tynn og bustete.

Planten kan variere i farge. Den er også tilgjengelig i nyanser av rosa og hvit. Vi kjenner imidlertid best forglemmegei i den blå og lyseblå versjonen fra norske sommerhager.

Dyrking og blomstringstid av Forglemmegei

Forglemmegei er en vårblomst. Sesongen topper seg mellom juni og august. De fleste artene er robuste og trives i både sol og halvskygge. Jorda som forglemmegei skal stå i skal være næringsrik og ikke for tung.

forglemmegei er enkel å stelle
Denne blå blomsten blomster mest mellom juni og august. Foto: Getty Images

Forglemmegei er passer både som kantplante i blomsterbedet og som bunndekkeplante mellom eller under større blomster og busker. Blomsten krever jevnlig vanning, og jorda bør helst holdes fuktig.

Når bør man så Forglemmegei?

Den ideelle såtiden for såing er om sommeren fra midten av juli til august. Frøene spirer etter to til tre uker. Du skal så forglemmegei i en halv centimeters dybde. Planten vil først blomstre året etter, og deretter år etter år. Blomsten produserer store mengder frø, som den slipper ut og dermed formerer seg med. Du kan derfor nesten være sikker på at du året etter vil ha et større område med blomsten enn du startet med året før.

Forglemmegei kan også dyrkes innendørs i februar og mars, og når de har begynt å vokse kan de plantes i potte. Når frostnettene er over og våren kommet, kan du plante den utendørs eller la den vokse videre i potten i et sørvendt vindu, på uteplassen eller på terrassen.

Frø kan du kjøpe på nett og hos forskjellige planteforhandlere.

Les her hvilke 11 vekster du kan dyrke i drivhus.

Slik sår du forglemmegei
Forglemmegei kan dyrkes i både krukker og bed. Foto: Getty Images

Stell og vedlikehold av Forglemmegei

Planten krever ikke mye, men hvis du vil lykkes med planten kan du gi den litt vann og gjødsel i blomstringsperioden.

Planten kan imidlertid bli utsatt for mugg, som skyldes enten for mye eller for lite vann. Det oppstår spesielt hvis været har vært kjølig og fuktig, og deretter blir varmt. I tillegg kan plantene rammes av meldugg hvis de vokser i et tørt vekstområde. For å kontrollere meldugg kan planten enten sprøytes regelmessig eller du kan bruke et mildt soppmiddel.

Har du plantet forglemmegei i krukke bør du plassere denne et lunt sted dersom det blir kaldt ute, og gjerne dekke til med en tynn fiberduk. Ved frost anbefales det at du tar krukken inn.

Forglemmegeisøster

Planten kan godt forveksles med en annen plante, nemlig den 20-30 cm høye forglemmegeisøster. Dette er en staude med blå blomster med et gult svelg og navnet kommer naturligvis fra likheten blomsten har med forglemmegei. Den kan kjennes igjen på sine store hjerteformede blader.

en blomst som ligner på forglemmegei (forglemmegeisøster)
Forglemmegeisøster har flere likhetstrekk forglemmegei. Foto: Getty Images

Slektsnavnet Myosotis er avledet fra den greske sammensetningen av mys og otos = mysotos, som betyr museører.

En av historiene om opprinnelsen til navnet kommer fra en gammel tysk legende om skapelsen: Gud hadde skapt dyrene og plantene og var i ferd med å navngi plantene én etter én. En av blomstene var redd for å bli glemt i mengden. Den lille blomsten ropte derfor «forglem meg ei, forglem meg ei». Og på den måten fikk den lille blå vårblomsten navnet sitt.

Navnet er først kjent fra tysk. Den har siden blitt direkte oversatt til praktisk talt alle verdens språk – med samme betydning.

  • Tysk navn: Vergissmeinnicht
  • Hebraisk navn: Zikhrini
  • Svensk navn: Förgätmigej
  • Italiensk navn: Nontiscordardimé
  • Fransk navn: Ne m’oubliez pas

Mange andre myter finnes. De fleste handler om kjærlig erindring og avskjed i kjærlighet.

Blå blader med en gulaktig hals
Navnet på blomsten har blitt direkte oversatt til alle verdens språk – med samme betydning. Foto: Getty Images

Sangen “Forglemmegei”

Det er også en kjent blomstervise som går under navnet Forglemmegei. Det starter ganske uskyldig: En liten blomst jeg nu beskrive vil/ Sitt ned og lytt oppmerksomt til /Du finner den langs sti og vei / Og blomstens navn det er «Forglemmegei».

Den dristige visen utvikler seg deretter til historien om en mann som møter en jente på et vertshus. Noen måneder senere kommer hun tilbake og viser mannen «sin store vom», som det heter i sangen. Så følger hennes minneverdige ord: «Se her hva du har gjort med meg / med din fordømrade forglemmegei»