Mjødurt – Norges vanilje

Har du hørt om mjødurt? Planten som vokser vilt i skogkanten, og smaker litt som vanlije. Her ser du video av hvordan du finner og bruker mjødurt. 

– Mjødurt er en vanlig plante i hele Norge, og har en karakteristisk smak med innslag av vanilje, honning og sitrus. Både bladene, blomsten og roten kan spises, men uttrekk fra unge bladskudd er best. Tørket blomst kan brukes som vanilje, skriver kokk og forfatter Trond Svendgård i sin nye bok «Plukk selv».

Vi var med Svendgård på sanketur i Oslo tidligere i år, og han viste oss da hvordan du kjennetegner, plukker og bruker en rekke forskjellige viltvoksende norske planter.

Og her ser du hvordan mjødurten ser ut, og kan brukes:

Mjødurten har rødlig stilk, bringebærlignende blader og bittesmå blader innimellom de store bladene. bla. Det er Mjødurten. Hvis man plukker noen blader og ruller dem i hånda, vil man umiddelbart kjenne en karakteristisk søt aroma som slår i mot deg.

– Du kan trekke mjødurt i litt vann med sitron og få en rosa saft som smaker godt og virker mot hodepine. Planten er god å bruke i saft, is og desserter og kalles «Nordens vanilje». Litt senere i sesongen får den en hvit blomst som kan knuses og brukes som vaniljepulver, forteller Trond.

Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!