Campanula – en allsidig klokkeblomst

Klokkeblomsten, også kjent som Campanula, er blå og lilla og trives utmerket som potteplanter i stua og ute i hagen. Ønsker du tidlig vårglede som ikke stiller store krav til verken dyrking eller stell, bør du velge klokkeblomsten.

Campanula – en allsidig klokkeblomst

Fakta om Klokkeblomst/Campanula

  • Norsk navn: Klokkeblomst i klokkeslekten
  • Latinsk navn: Campanulaceae
  • Engelsk navn: Campanula

Klokkeslekten (Campanula) omfatter cirka 2000 arter fordelt på 90 planteslekter. Blomsten vokser over hele verden, men planten er mest utbredt i tempererte områder og rundt Middelhavet.

Klokkeblomstens utseende

Campanula betyr lille klokke på latin. De silkeaktige blomstene kommer hovedsakelig i blå og fiolette nyanser, men viser seg også i nyanser av rosa og hvitt. Det er stor variasjon på størrelsen innen klokkeslekten. Vi har små planter på bare 5 cm og de største buskvariantene kan strekke seg opp til 2 meter.

hvit klokkeblomst som blomstrer
En hvit Campanula som blomstrer. Foto: Getty Images

Klokkeblomst i Norge

Artene som finnes naturlig i Norge er enten to- eller flerårige arter, men ettårige arter finnes også i slekta.

Vanlige arter i Norge

  • Blåklokke (Campanula rotundifolia)
  • Engklokke (Campanula patula)
  • Fagerklokke (Campanula persicifolia)
  • Høyfjellsklokke (Campanula uniflora)
  • Nesleklokke (Campanula trachelium)

Såing og planting

Campanulaene varsler at sommeren er nær. Alle varianter er enkle å dyrke og egner seg godt i både små og store steinbed, hengende over en mur eller som markkrypere i hagerabatter. Ønsker du en klokkeblomst langs bakken, kan du velge for eksempel Krypklokke eller Karpatklokke. Plant gjerne frøene i en potte med priklejord/såjord. Spre frøene utover jorden og dekk over med et tynt lag priklejord. Vann nedenfra. Start spiringen i april/mai, siden frøene spirer allerede en uke senere.

Klokkeblomsten passer også fint i krukker sammen med andre blomster som trives i halvskygge. 

Blomstring

Campanulaens blomsterperiode avhenger av arten. Men står blomstene utendørs, blomstrer de utelukkende i sommermånedene fra juni til og med august.

Har du Campanulaen stående inne, bør den stå lyst.

Høysesongen for Campanula innendørs regnes fra mars til juni, men plantene kan vokse utmerket hele vinteren om de lever under rette forhold.

klokkeblomst blomstrer i hagen
Klokkeblomst i et fargerikt blomsterbed. Foto: Getty Images

Grobunn

Campanula vokser best i godt drenert jord og i halvskygge, men er generelt ikke kresen med vekstforholdene. Vær bare påpasselig på at jorden ikke er for fuktig.

Stell

Campanulaer er hardføre planter som ikke trenger mye stell verken inne eller ute. Plantens største utfordring om den står i hagen er snegler, som viser stor interesse for de vakre klokkene. Plukk umiddelbart bort snegler som eventuelt setter seg på plantene dine. En god regel er å sjekke alle nye planter for snegler og egg før du setter dem ut i hagen din.

Vanning

Campanulaen skal vannes moderat og trives best når fundamentet verken er for fuktig eller for tørt. Den bør vannes en-to ganger i uken og holder lengre om de får en svak dose næring cirka annenhver uke. Sørg for å la blomsten tørke lett ut mellom hver vanning.

Gjødsling

Gjødsling er ikke noe krav, med mindre Campanulaen står i spesielt næringsfattig jord. Utendørs er ikke klokkeblomsten spesielt næringskrevende, men inne kan de få blomstergjødsel circka annenhver uke.

Les våre tips om gjødsling her.

Blå Campanula utendørs i krukker
Vakre blå klokker på terrassen. Foto: Getty Images

Lysforhold

Planten tåler direkte sollys, så lenge du passer på at den får jevnlig tilførsel av fuktighet. Både innendørsplanter og utendørsplanter kan stå lyst og i halvskygge.