Campanula – en allsidig klokkeblomst

Klokkeblomsten, også kjent som Campanula, er blå og lilla og trives utmerket som potteplanter i stua og ute i hagen. Ønsker du tidlig vårglede som ikke stiller store krav til verken dyrking eller stell, bør du velge Klokkeblomsten.

Klokkeblomst -Campanula Blåklokke

Fakta om Klokkeblomst/Campanula

  • Norsk navn: Klokkeblomst i klokkeslekten
  • Latinsk navn: Campanulaceae
  • Engelsk navn: Campanula

Klokkeblomst – vanlige arter i Norge

  • Blåklokke (Campanula rotundifolia)
  • Engklokke (Campanula patula)
  • Fagerklokke (Campanula persicifolia)
  • Høyfjellsklokke (Campanula uniflora)
  • Nesleklokke (Campanula trachelium)

Antall arter

Klokkeslekten (Campanula) omfatter cirka 2000 arter fordelt på 90 planteslekter. Blomsten vokser over hele verden, men planten er mest utbredt i tempererte områder og rundt Middelhavet.

Campanula/ klokkeblomst  i Norge

Artene som finnes naturlig i Norge er enten to- eller flerårige arter, men ettårige arter finnes også i slekta.

Campanula betyr lille klokke på latin. De silkeaktige blomstene kommer hovedsakelig i blå og fiolette nyanser, men viser seg også i nyanser av rosa og hvitt. Det er stor variasjon på størrelsen innen klokkeslekten. Vi har små planter på bare 5 cm og de største buskvariantene kan strekke seg opp til 2 m.

Såing og planting

Campanulaene varsler at sommeren er nær. Alle varianter er enkle å dyrke og egner seg godt i både små og store steinbed, hengende over en mur eller som markkrypere i hagerabatter. Ønsker du en type langs bakken, kan du velge for eksempel Krypklokke eller Karpatklokke. Plant gjerne frøene i en potte med priklejord/såjord. Spre førene utover jorden og dekk over med et tynt lag priklejord. Vann nedenfra. Start spiringen i april/mai, siden frøene spirer allerede en uke senere.

Klokkeblomst Blomstring

Campanulaens blomsterperiode avhenger av arten. Men står blomstene utendørs, blomstrer de utelukkende i sommermånedene fra juni til og med august.

Har du Campanulaen stående inne, bør den stå lyst.

Vann planten ofte, men sørg for å la den tørke lett ut mellom hver vanning. Planten tåler direkte sollys, så lenge du passer på at den får jevnlig tilførsel av fuktighet. Høysesongen for Campanula innendørs regnes fra mars til juni, men plantene kan vokse utmerket hele vinteren om de lever under rette forhold.

Grobunn

Campanula vokser best i godt drenert jord og i halvskygge, men er generelt ikke kresen med vekstforholdene. Vær bare påpasselig på at jorden ikke er for fuktig.

Levetid

Campanulaer er primært stauder. Planten finnes både som ettårig, toårig og flerårig.

Stell

Campanulaer er hardføre planter som ikke trenger mye stell verken inne eller ute. Plantens største utfordring om den står i hagen er snegler, som viser stor interesse for de vakre klokkene. Plukk umiddelbart bort snegler som eventuelt setter seg på plantene dine. En god regel er å sjekke alle nye planter for snegler og egg før du setter dem ut i hagen din.

Vanning

Campanulaen skal vannes moderat. Den er ikke kresen på jorda, men trives best når fundamentet verken er for fuktig eller uttørret.

Gjødsling

Gjødsling er ikke noe krav, med mindre Campanulaen står i spesielt næringsfattig jord.

Lys

Både innendørsplanter og utendørsplanter skal stå lyst og i halvskygge.

Pinterest Instagram Print

Mest leste artikler