Jan Ivar Nykvist er lagleder for Team Barbie Q – laget som vant Norgesmesterskapet i grilling i helga. I tillegg driver han cateringfirmaet Gourmetkokkene på fritiden.
I forkant av NM har han trent mye hjemme, så han burde være godt rustet til å uttale seg om hva man bør ha i et utekjøkken.
– Godt utstyr er det viktigste. Det innebærer først og fremst en grill du er komfortabel med og vet hvordan du bruker, sier Nykvist.
Selv har han både kullgrill, gassgrill og en smoker hjemme, men så er han også over gjennomsnittlig interessert i grilling. For oss vanlige grillentusiaster holder det rikelig med en grill vi mestrer til det fulle.
Dette trenger du av utstyr
I tillegg til grillen trenger du utstyr til å håndtere maten med. Det finnes et utall av hjelpemidler og duppeditter å få tak i til grillen, men i følge Nykvist kommer du langt med bare tre ting.
– Ikke kjøp store pakker med utstyr bare fordi det er billig, men velg noe du trives med å bruke. Det du trenger er først og fremst godt grillutstyr i form av stekespade, stekepinsett og en skarp kniv. Da trenger du også mindre plass til oppbevaring, sier han.
En krok er nok
Grillen er det naturlige midtpunktet i et utekjøkken, men du trenger også plass til å forberede maten, la kjøttet hvile og til utstyr.
– Bygg opp en kjøkkenkrok rundt grillen med avlastningsbord, benker og anretningsplass. Selv liker jeg å ha grillen sentralt og med benker rundt meg. Det er også en fordel at det er kort avstand til der du skal servere maten, sier Nykvist.
God mathygiene
Selv om matlagningen flyttes utendørs, bør du ikke glemme vanlige regler for god hygiene. Hender må vaskes, arbeidsflater og utstyr holdes rene.
– Tilgang til rent vann er viktig for hygienen. Har du anledning til det, vil jeg anbefale å ha en liten vask og rennende vann. Da slipper du å løpe inn for å vaske hendene til stadighet.
Nykvist anbefaler også å ha en disinfeksjonsspray eller servietter tilgjengelig for å tørke av arbeidsflater.
Ute under tak
Hvor du velger å plassere utekjøkkenet, kan få stor betydning for hvor mye du ender opp med å bruke det.
– Bygg gjerne utekjøkkenet under tak. Da er det naturlig å bruke utekjøkkenet både lenger og oftere. Har du varmelamper og en gassgrill kan du faktisk grille ute hele året, sier Nykvist, og innrømmer at gassgrill er favoritten hans.
– Med en gassgrill tar det bare et par minutter før grillen er varm, og så kan du legge på mat og gå inn uten å bekymre deg.
Team Barbie Q er nå på jakt etter gode samarbeidspartnere som kan gjøre det mulig for dem å prøve seg i grillkonkurranser i utlandet. Nykvist er lysten på å prøve seg både i Europamesterskap og Verdensmesterskap.
– Bygg opp en kjøkkenkrok rundt grillen med avlastningsbord, benker og anretningsplass. Selv liker jeg å ha grillen sentralt og med benker rundt meg. Det er også en fordel at det er kort avstand til der du skal servere maten, sier Nykvist.
God mathygiene
Selv om matlagningen flyttes utendørs, bør du ikke glemme vanlige regler for god hygiene. Hender må vaskes, arbeidsflater og utstyr holdes rene.
– Tilgang til rent vann er viktig for hygienen. Har du anledning til det, vil jeg anbefale å ha en liten vask og rennende vann. Da slipper du å løpe inn for å vaske hendene til stadighet.
Nykvist anbefaler også å ha en disinfeksjonsspray eller servietter tilgjengelig for å tørke av arbeidsflater.
Ute under tak
Hvor du velger å plassere utekjøkkenet, kan få stor betydning for hvor mye du ender opp med å bruke det.
– Bygg gjerne utekjøkkenet under tak. Da er det naturlig å bruke utekjøkkenet både lenger og oftere. Har du varmelamper og en gassgrill kan du faktisk grille ute hele året, sier Nykvist, og innrømmer at gassgrill er favoritten hans.
– Med en gassgrill tar det bare et par minutter før grillen er varm, og så kan du legge på mat og gå inn uten å bekymre deg.
Team Barbie Q er nå på jakt etter gode samarbeidspartnere som kan gjøre det mulig for dem å prøve seg i grillkonkurranser i utlandet. Nykvist er lysten på å prøve seg både i Europamesterskap og Verdensmesterskap.