Når er egentlig den første vårdagen 2023?

Når er det riktig å erklære våren for ankommet? Er det en dato, en temperatur eller rett og slett en følelse? 

Når er første vårdag

Første vårdag? Etter en lang og mørk vinter er den første vårdagen et deilig lys i enden av tunnelen. Men når kan vi egentlig slippe vårjubelen løs?

Tradisjonelt blir årstidene delt opp i tre og tre måneder. Mars regnes som en første vårmåneden her på den nordlige halvkule, og dermed kan vi kanskje bare fastslå først som sist at den første vårdagen er 1. mars. Men vent nå litt!

Første vårdag – i følge været

Den meteorologiske definisjonen på vår baserer seg nemlig på andre fakta. For kan vi egentlig akseptere at det fortsatt er store mengder snø og mange kuldegrader om våren?

I følge Yr.no er det vår når gjennomsnittstemperaturen gjennom et døgn er mellom 0 ºC og 10 ºC. Og når temperaturtendensen samtidig er stigende. Det vil altså si at enkelte steder i Norge rett og slett ikke har vinter, sånn rent meterologisk.

Dersom et sted ikke har såkalt «klimatologisk vinter», begynner våren når temperaturen stiger fra årets normalminimum, skriver Yr.no.

Første vårdag – i følge kalenderen

Vårjevndøgn faller som regel rundt 21. mars. Her kan du lese mer om usikkerheten rundt denne datoen. I 2023 faller vårjevndøgn på 20. mars, og dette vil derfor være den første vårdagen, astronomisk sett.

På vårjevndøgn er dag og natt like lange, og etter denne datoen vil dagene blir lengre og lengre i forhold til natten.

Kanskje våren er en følelse?

Det er mange faktorer som spiller inn på når du får den første følelsen av vår. For noen er det bar asfalt under føttene. For andre er det årets første utepils. Mange får vårfølelse når de første spirene dukker opp i hagen, eller når du virkelig kjenner at solen varmer på kroppen.

Vil du ha flere nyheter for bolig og hage? Meld deg på vårt nyhetsbrev her!