Slik fjerner du mose fra plenen

Vi viser deg hvordan du blir kvitt mosen før hagesesongen.

Snøen smelter og de første solstrålene titter frem. Hvis det har vært en mild vinter gir det ekstra gode vekstkår for mose i plenen. Se hvordan du blir kvitt mose i plenen her! 

– En vinter med temperaturer fra null til fem plussgrader, mye fuktighet og lite lys, er rene paradiset for mosen. For gresset er det derimot lite gunstig, har forskningsleder Trygve Aamlid ved Bioforsk tidligere fortalt til Vi i villa.

Mange irriterer seg over mosen som har dukket opp, og dermed er det også fint å vite hvordan man fjerner den når den siste snøen har smeltet bort og det har blitt plussgrader.

LES OGSÅ: Slik holder du plenen problemfri

Slik blir du kvitt mosen

For å unngå at mosen trives i utgangspunktet, er det viktigste å sørge for jevnlig klipping, nok lufting og god gjødsling.

For den grønne teppeveksten vokser forholdsvis raskt, og får den være i fred kan den i løpet av et par år danne et teppe over plenen. Med det blir det også vanskelig for gresset å vokse.

Men har mosen først kommet anbefaler produktsjef Jonas Hemmingsson i gjødselprodusenten Bayer Garden å gå gjennom tre steg for å bli kvitt den.

3 trinn for å bli kvitt mose i plenen 

1. Bli kvitt mosen:

– Første trinn består i å bli kvitt mosen ved at man strør på mosefjerner over hele plenen. Etter rundt to uker vil man se at mosen er blitt sort. Da er det bare å rake den bort, sier Hemmingsson til Newswire.no.

Han anbefaler å gjøre dette allerede i mars eller april, og det spiller ingen rolle om plenen fortsatt er våt.

Hvis du ikke ønsker å bruke mosefjerner kan du bruke en jernrive til å få opp mest mulig mose.

Foto: Getty Images

2. … og slik holder du plenen pen videre

Ønsker man en hage med tett og grønn plen, må man være flink til å gjødsle gresset etter at man har fjernet mosen.

Gjødsler du plenen to til tre ganger i løpet av sesongen, får gresset næring og vokser bedre enn mosen.

For å gjødsle en hage på rundt 100 kvadratmeter trenger du om lag to og en halv kilo gjødsel. For en større hage på rundt 250 kvadratmeter trengs rundt syv og en halv kilo.

LES OGSÅ: Slik fjerner du mose på taket

3. Må trimmes jevnlig

For å holde plenen pen utover sommeren og høsten kan man vurdere en plenrens som både fjerner ugress og gir næring på samme tid, hvis man ikke ønsker å luke opp ugresset selv. Dette burde gjøres i juni-juli.

Men ifølge Hemmingsson er det aller viktigst å trimme plenen regelmessig.

– Det viktigste fremover er å trimme den med jevne mellomrom. Hvor ofte plenen skal klippes avhenger av hvor fort gresset vokser, men vi anbefaler minst én gang i uka, sier han.

Han presiserer at plenen ikke skal snauklippes. Med litt lengre gress er det vanskeligere for mosen å vokse.

– Gresset bør være rundt tre-fire centimeter, da holder plenen seg grønn og myk.