7 ting du bør tenke på før du skaffer deg et utendørs boblebad

Drømmer du om et massasjebad i hagen eller på hytta? Det kan bli fort bli virkelighet, men først bør du tenke gjennom et par ting.

Boblebad utendørs

Et svømmebasseng, bekk, dam eller et ydmykt utendørs boblebad i hagen, på terassen eller utenfor hytta er noe mange drømmer om, men det blir bare med tanken. 

Med god planlegging og tålmodighet (og litt oppsparte penger) kan faktisk drømmen bli til virkelighet. Vi har et par ting du bør tenke over før du starter:

Utendørs boblebad – Behov og ønsker

Tenk gjennom familiens behov og ønsker for massasjebadet. Vil dere ha den for dere selv, eller er det viktig for dere å invitere venner for en dukkert? Nyter dere stillheten med en bok eller rolig musikk?

Svarene vil hjelpe dere å velge riktig plassering og hvilken modell som er riktig for dere.

Tilgjengelighet

Jo nærmere badet er huset eller hytta, jo mer glede får du av det. Tilpass massasjebadet til en eksisterende terrasse eller uteplass, slik at det blir lett å komme frem til det.

Vurder skjerming mot naboene og veien, men husk også på utsikten. Massasjebadet må plasseres slik at det er tilgang til motorrommet for inspeksjon, fremtidig service og så videre.

Skal du felle ned badet i terrassen, bør du sørge for tilgang enten fra undersiden eller i form av en luke/lem som gir tilgang til hele kabinettsiden, og en bredde slik at du som kunde eller tekniker kan få tilgang.

Boblebad utendørs
Hvor skal boblebadet plasseres? Jo nærmere huset det ligger, desto oftere vil du bruke det. Tenk også over innsyn og avskjerming. Foto: Getty Images

Utendørs boblebad – Lover og regler

Som for så mye annet, er det lover og regler når det kommer til boblebad utendørs.

Som eier av et massasjebad er du ikke pliktig å sende inn søknad under forutsetning av følgende:

 • Massasjebadet ikke er større enn 10m2 i grunnflate.
 • Det plasseres minimum fire meter fra nabogrensen.
 • Det sikres mot at barn og voksne kan falle i den.

Relevante lover som regulerer dette er Plan og bygningsloven § 83. Basseng, brønn og dam og Teknisk forskrift § 7-48, Sikkerhet mot drukning.

Spesielle regler kan likevel gjelde, som for eksempel innenfor 100-meters sonen til sjøen. Er du i tvil, ta kontakt med din kommune.

Utendørs boblebad – Underlag

Utendørs massasjebad må settes på et stabilt og slett underlag. En stabil betongplatting, heller, en godt konstruert treterrasse eller lignende er bra. Den bør tåle vekten av minst 500kg pr. m2.

Drenering

Sjekk hvordan vannet renner når det regner eller snør. Vannet bør renne bort fra huset og andre tilbygg; det må helst ikke bli stående eller legge seg i store vannpytter eller snøfonner nær massasjebadet.

Strøm

Et utendørs boblebad eller massasjebadet må tilkobles en egen sikringskurs (uten annet utstyr tilkoblet) direkte tilkoblet husets sikringskap og tilhørende jordfeilbryter.

Sikringsstørrelsen varierer fra minimum 12 ampere til 40 ampere, 230 volt enfas C-element. Jordfeilbryter er påkrevet. Benytt autorisert elektriker.

Boblebad på fjellet
Foto: Getty Images

Gjør research

Når man skal gjøre en såpass stor investering er det viktig med god research. Det er en overflod av informasjon og historier, og myter om boblebad.

Lekkasjer, bakterieproblemer, forurenset vann krypdyr, frostproblemer, strømutgifter og tekniske problemer – det finnes til og med forhandlere som selger på folks frykt.

Undersøk hos flere forhandlere, og spør om alt du lurer på – og så sammenligner du til slutt. 

Skal du bade i utendørs boblebad? Da må du vite dette:

 1. Grunnet faren for drukning må ikke barn bruke spabadet uten voksenovervåkning.
 2. Vær oppmerksom på bruk av alkohol og visse medisiner når du bader. Du bør være opplagt og oppmerksom på hvordan kroppen din reagerer på det varme vannet.
 3. Har du hjerte- eller blodtrykksproblemer, bør du spørre legen din før du går oppi.
 4. Bad ikke i et spa med ødelagte dyser.
 5. Varmen må aldri overstige 40 C°. Varmegrader på mellom 38 og 40 C° regnes som sikre.
 6. Skal du sitte lenger enn ti minutter, la barn bade, eller du er gravid, må temperaturen ikke overstige 38 C°.
 7. Vask deg grundig før du setter deg i spaet. En person som ikke har vasket seg, forurenser vannet 200 ganger mer enn en som har vasket seg. Ikke bruk såpe i boblebadet.
 8. Ikke vær redd for å spørre eieren om hvordan man bruker spaet. Det er så flaut å kaste badebuksen når eieren ikke syns det er greit.

Vil du ha flere nyttige tips rett i innboksen? Meld deg på vårt nyhetsbrev!